Moderátoři: smith

stoupa

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2011

#11 - 2. 8. 2018, 09:57

Vemte si kolik bylo vyraženo 10 Kč 1993 a kolik jich bylo chyboražba=1000
Tady je vyraženo jen 3000 a z toho jen 1 kus chyboražba,myslím,že by tato mince měla být dražší než 10 kč 1993.....můj názor

mitom007

Uživatel

Zaregistrován
3. 7. 2015

#12 - 2. 8. 2018, 11:19
  • pro stoupa:
    10 Kc 1993 var. s malym Kc neni chyborazba, jednalo se o ucelove odrazky z neschvaleneho razidla vzorovych odrazku. Tyto odrazky byly urceny k serizeni stroju na zpracovani minci a dostaly se do obehu.
    Co se tyce chyborazby 200 Kc 1998 Palacky v proof, tak vyvozovat zaver ze se jedna o jediny kus je bez dalsich informaci predcasny. Kontaktoval jste CNB jako emitenta a Ceskou mincovnu jako firmu ktera provedla razbu, o teto chyborazbe? Nebylo by vhodne napsat clanek napriklad do Numismatickeho casopisu vydavaneho CNS, vcetne kvalitnich fotografii jednoznacne identifikujicich chyborazbu? Je zde predpoklad ze z clenu CNS se bude rekrutovat vetsina majitelu teto mince a ne kazdy si mohl teto chyborazby drive vsimnout. Take informovanost o teto chyborazbe by mohla v budoucnu hrat roli pri pripadnem pozdejsim prodeji.

Ostatně soudím že EU musí být zničena.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#13 - 2. 8. 2018, 11:22
Vemte si kolik bylo vyraženo 10 Kč 1993 a kolik jich bylo chyboražba=1000 Tady je vyraženo jen 3000 a z toho jen 1 kus chyboražba,myslím,že by tato mince měla být dražší než 10 kč 1993.....můj názor

Oběžné mince nepodléhají takovým kontrolám jak pamětní mince s hodnotnějších kovů,ale i přesto,jak jste uvedl 100 procentní bezchybnost v ražených sérii,se nedá vždy i za dnešních technologii zaručit,také musíme vzít v potaz možný záměrný umsl samotnych pracovníků mincovny.
Přesto všechno máte zajímavý kousek.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#14 - 2. 8. 2018, 11:29
Vemte si kolik bylo vyraženo 10 Kč 1993 a kolik jich bylo chyboražba=1000 Tady je vyraženo jen 3000 a z toho jen 1 kus chyboražba,myslím,že by tato mince měla být dražší než 10 kč 1993.....můj názor

Podle mého názoru nemůže být z principu u této 200 koruny vyšší cena než u 10 Kč s malým názvem nominálu. K tomuto tvrzení mne vede zkušenost s podobnými mincemi.

Na sběratelském trhu se můžeme potkat s ražbami podle předem daných kritérií, s regulerními variantami, s chyboražbami a se zmetky.

V případě zapomenutého opisu na hraně se jedná o klasický příklad zmetku, který ze své povahy nebude mít na sběratelkém trhu takovou váhu, jako například neznámá varianta, či chyboražba atd.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

stoupa

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2011

#15 - 2. 8. 2018, 12:10

to mitom007: nevěděl jsem jak je to s 10Kč 1993,tak děkuju za uprřesnění.Kontaktoval jsem Aurea a nic o této chyboražbě nevědí,ptal jsem se navíce místech a nikdo nic neví..

to barbar: ano pamětní mince se kontrolují velmi přísně hlavně proof a přesto jim unikla zatím co vím jedna mince skoro z 3000 ks....za což jim děkuju🙂

to Evropa1: Podle mě je to chyboražba a ne zmetek🙂

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#16 - 2. 8. 2018, 12:10

Ano,co jste uvedl evropo .U většiny sběratelu tento , řekněme typ chyboražby, nepatří mezi klasicke žádanější evidované,početně zpravila známé varianty,či chyboražby s historií.Jako praskla raznice,či série zmetků uniklých do oběhu,nebo mezi sběrately a poté pokus o staženi s oběhu,či upozornění mincovny o špatné sérii mezi sběrately.
Ale i přesto pokud je vše jak majitel uvádí u Proof produktu je to s mého pohledu zajímavé a cenu si netroufam určit a je velmi spekulativní, klidně se může ukázat o vadnou sérii zapříčiněnou nějakým prokazatelným faktorem při výrobě.

milan.heczko@yahoo.com

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#17 - 2. 8. 2018, 12:47
to mitom007: nevěděl jsem jak je to s 10Kč 1993,tak děkuju za uprřesnění.Kontaktoval jsem Aurea a nic o této chyboražbě nevědí,ptal jsem se navíce místech a nikdo nic neví.. to barbar: ano pamětní mince se kontrolují velmi přísně hlavně proof a přesto jim unikla zatím co vím jedna mince skoro z 3000 ks....za což jim děkuju🙂 to Evropa1: Podle mě je to chyboražba a ne zmetek🙂

Tato otázka se zde již probírala.

Podle mého názoru platí toto:

Regulerní ražba je taková ražba, která obsahuje oficiální atributy, takto vyrobená mince vznikla vědomě a všechny vyražené kusy je obsahují.

Varianta je taková ražba, kde došlo k vědomé úpravě v souladu s oficiálními náležitostmi. Např. jiná délka zkrátek atd. Pak všechny vyražené kusy tuto změnu obsahují.

Chyboražba je taková ražba, kdy došlo např. chybou výrobce razidel k chybě, která se vymyká oficiálním náležitostem. Tato chyba vznikla nevědomě a tuto chybu obsahují všechny vyražené kusy.

Zmetek je ražba, která vznikla chybou při výrobním procesu a jedná se z celého nákladu o vyjimečnou, či částečnou záležitost.

Např. v případě 200 Kč se jedná o zmetek, který vznikl ojediněle vynecháním jedné operace.

Jiný příklad je tolar 1833 A, kde je chybně vyražen opis na hraně ve tvaru- FVNDAMENIVM. Toto je klasický příklad chyboražby, která se nachází s určitostí na všech vyražených kusech za předpokladu takto seřazeného opisu.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#18 - 2. 8. 2018, 13:17

Pro Evropa,
Řesilo se,správna řekněme identifikace, pojem a samozřejmě souhlasim. Ale u dizkutovaneho Palackého v proof kvalitě je třeba uvažit a neúspěchat závěr.Mitom celkem vystizně napsal v jeho příspěvků a osobně souhlasim s jeho postupem pro bližší informace k této ražbě.
Znovu uvedu, Jedna se proof provedení, osobně jsem se nesetkal ,i jak tvrdíte vy zmetkem,možná i spravně u proof produktu modernějsiho typu . Možná proto, že jsem ani podvedomě bych to nečekal.
Uprimě setkal jste se vy sám u proof kousků tohoto typu s něčim neobvyklym?

milan.heczko@yahoo.com

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#19 - 2. 8. 2018, 13:20
Pro Evropa, Řesilo se,správna řekněme identifikace, pojem a samozřejmě souhlasim. Ale u dizkutovaneho Palackého v proof kvalitě je třeba uvažit a neúspěchat závěr.Mitom celkem vystizně napsal v jeho příspěvků a osobně souhlasim s jeho postupem pro bližší informace k této ražbě. Znovu uvedu, Jedna se proof provedení, osobně jsem se nesetkal ,i jak tvrdíte vy zmetkem,možná i spravně u proof produktu modernějsiho typu . Možná proto, že jsem ani podvedomě bych to nečekal. Uprimě setkal jste se vy sám u proof kousků tohoto typu s něčim neobvyklym?

:o

Omlouvám se za chyby ve formulaci...... Možná proto, že jsem to podvedomě ani nečekal.
Píši ve spěchu s mobilu, děkuji

milan.heczko@yahoo.com

mitom007

Uživatel

Zaregistrován
3. 7. 2015

#20 - 2. 8. 2018, 14:35

Pokud si prostudujeme historii vyroby ceskych minci po roce 1993 tak zjistime, ze zhotoveni vlisu na hrane bylo u pametnich 200 Kc typu proof poprve pouzito v roce 1998, v pripade Palackeho se tedy jednalo teprve o druhou 200 Kc proof s vlisem na hrane. Zhotoveni vlisu na hrane je u ceskych minci razenych od r. 1998 provadeno az po razbe jako posledni vyrobni operace pred jejich expedici. U zde diskutovane mince nebyla tedy tato operace provedena, jednou z moznosti se nabizi opomenuti prave vzhledem k tomu ze tato operace byla nova, nedavno zavedena u proof 200 Kc.
Ohledne presneho vyznamu numismaticke terminologie (jak ji napriklad uvadi Encyklopedie ceske, moravske a slezske numismatiky) se (jak uvadi Evropa1) nejedna o chyborazbu. Presto si myslim ze "varianta" bez vlisu by mela mit sve misto v katalozich, je to prece jen neco vic nez bezny vyrobni zmetek.
Napriklad dle striktni numismaticke terminologie jsou i 10 haler 1963 s teckami a 50 haler 1969 bez tecek take vyrobnimi zmetky vzniklymi chybou pri vyrobnim procesu (viz vyse uvedene definice od Evropy1), a to zamenou licnich razidel z jine mince. Presto je vsechny katalogy CS minci uvadeji jako varianty. Chci tim jen rici ze dogmaticke trvani na presne terminologii by nas v nekterych pripadech mohlo ochudit o zajimave razby a zejmena poznatky z vyrobniho procesu.

Ostatně soudím že EU musí být zničena.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.