Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

rst

Uživatel

Zaregistrován
19. 5. 2010

#141 - 26. 7. 2011, 12:11

Poučná diskuse, která mnoho mých pochybností potvrzuje.
Evropa1: Mohl by jste napsat i nějaké podrobnosti o padělcích 5 koruny 1906 KB, které jste zmiňoval?

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#142 - 26. 7. 2011, 12:24

To rst.
V případě uherské pětikoruny z roku 1906 se vyskytuje dost padělků. Jsou hlavně vyráběné předěláváním letopočtu z roku 1900. Proto je nutné sledovat poslední číslice letopočtu a ikonografii portrétu, protože mezi uherskými pětikorunami z roku 1900 a 1906 jsou detailové rozdíly. Ke studování Vám poslouží 5K 1900 KB a například 5K 1908 KB.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

rst

Uživatel

Zaregistrován
19. 5. 2010

#143 - 26. 7. 2011, 12:32

Díky, toto vím. Zajímalo mě spíš, které konkrétní kusy prodané na aukcích v poslední době byly podle Vás falza.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#144 - 26. 7. 2011, 13:05

Tak to se omlouvám, protože mince FJI jdou nějaký čas mimo mě, o tuto problematiku se již nezajímám a proto ani v aukčních nabídkách nesledují ani výskyt mincí tohoto panovníka. Myslím, že jeden padělek byl nedávno na Aukru. Ale pro seriozní závěr bych ji musel mít v ruce.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

rst

Uživatel

Zaregistrován
19. 5. 2010

#146 - 26. 7. 2011, 17:34
Bohužel dnes se vyskytují již dost dobře udělaná nejrůznější falza a co je nejhorší draží se i v renomovaných aukčních domech, kde se předpokládá všeobecná serioznost. Ve většině případů se jedná o vzácné ročníky a poměrně široký okruh začínajících sběratelů z řad podnikatelů se již nechal napálit. Bohužel dnes již nevěřím ani některým certfikátům pravosti, protože za více než dvacet let jsem jich viděl několik, které byly vystaveny až na neskutečně jasně definovaná falza. V tomto případě mohu věřit pouze znalci, který má ve své sbírce originál a má zkoumanou minci s čím porovnat. Jinak to je jenom subjektivní názor jednotlivce. V poslední době se vyskytuje hodně padělků téměř všech československých mincí, včetně 5 haléře 1924, spousta lepších mincí císařa FJI, jako například 5 krejcary 1858 B, V, vzácné spolkové tolary z Karlovského Bělehradu, 5 K a koruna 1906 KB atd. O zlatu nemá cenu se zde zmiňovat vůbec, protože to by byl hodně dlouhý seznam. Nejhorší je, že se tyto falza vyskytují ve velkých aukcích, všichni to vědí, ale nikdo si nechce pálit prsty a každý jen sleduje, kdo se nechá napálit. Jako důkaz slouží následně ceny, které jsou směšné proti originálu. V těchto případech se vždy dívám na některé obchodníky, jestli tyto mince draží, nebo ne a pokud je nechají klidnými, pak to je dost přesný barometr o skutečném stavu věci. Proto by se měl každý sběratel spolehnout hlavně na sebe. Studovat danou problematiku a nespoléhat se na jiné, protože v poslední době se ze zběratelství stal hlavně velký obchdní artikl a né charita.

Této jsem si všimnul. Tu už asi 2 roky prodával někdo na Ebay, pořád snižoval cenu až ji koupil někdo z ČR a se ziskem prodal na Aukru.
Má otázka směřovala na kamenné aukce, kde evropa1 psal:

Když tuto konkrétní minci zmiňoval tak jsem předpokládal, že ví i o nějakém konkrétním případu.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#147 - 26. 7. 2011, 17:34

siTo numismatik-fji.
Celou diskuzi na Aukru nyní přečetl a pokud je pravda, její prodej na ebay za uváděnou cenu, pak je již jasné, jaké je skutečnost. Myslím, že tyto aukce sleduje mnoho obchodníků, kteří čekají na příležitosti a pokud by byla pravá, i cena by skončila někde jinde. To samé v Aukru. I když byla ve špatné zachovalosti, stejně by se tato mince, pokud by byla pravá nechala prodat dráže.
Já jsem tenkrát sledoval tuto aukci a následně jsem na pochybnosti vydražitele upozornil. Myslím, že to byl neskušený sběratel, který možná poprve slyšel o padělcích. Aspoň jsem to z jeho reakce vycítil.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#148 - 26. 7. 2011, 19:03

To rst.
Já jsem výskyt zmíněných padělků uváděl všeobecně a napsal jsem, že se objevují i v renomovaných aukcích. To ale není podstatné, kde se jaké falzum objevilo, protože důležitá je skutečnost, že tomu tak opravdu je. Jinak je nedůležité vědět, v jakém aukčním katalogu se podezřelá mince objevila, protože z fota většinou nebudeme schopni nic poznat. Tu minci musí každý osobně vidět a před tím vidět několik zaručených originálů, které bude mít nakoukané, ale stejně někdy nebude člověk schopen zaujmout jednoznačné stanovisko. Pak je lepší nedražit a jen dražbu sledovat a pokud o ní nebude zájem a spadne za vyvolávačku, pak bude vše jasné. Některá falza jsou již dobře udělaná a pokud se bude jednat o novou práci, ještě nevypozorovanou, pak se můžeme dostat do problémů. Kdysi jsem v jedné naší velké aukci koupil 5 krejcar 1858 B. Koupil jsem ji za polovinu ceny za vyvolávačku. Nepoznal ji ani jeden známý slovenský sběratel a odhalil ji až jeden maďarský obchodník. Nejrůznějších falz FJI se objevuje poměrně dost a proto se o mince tohoto panovníka nezajímám, ale z doslechu renomovaných sběratelů, nebo z osobních prohlídek se nechají vidět každou chvíli. Bohužel se vždy jedná o lepší, dobře udělané věci.

Jozino89

Uživatel

Zaregistrován
13. 3. 2011

#149 - 26. 7. 2011, 19:15

To evropa1: vravite ze je vela falz panovnika F.J. A mate este nejake informacie kde sa mohlo vyrazit vela falz?

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#150 - 26. 7. 2011, 19:23

To Evropa1: Bohužel padělají se mince již z období prvních ražeb starověku a to až do současných ražeb, takže to by numismatici vlastně nemohli vůbec nic sbírat.
Předpokládám, že Vaše tvrzení "Nejrůznějších falz FJI se objevuje poměrně dost ....." můžete doložit o jaké mince se jedná, prosím uveďte potřebné údaje o falzách FJI - nominál, rok ražby, mincovnu, kde byla mince vydražena a pokud možno nějaký odkaz na případný obrázek falza, jinak Vaše tvrzení je nevěrohodné.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.