Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#181 - 28. 7. 2011, 16:06

numismatik-fji napsal/a:

...Máte určitě s padělky hodně zkušeností, tak proč je nedáte na papír a nenabídnete k prodeji, když odmítáte "dávat něco zadarmo" jak jste napsal.

řekl bych, že důvody proč padělky a jejich odlišení detailně nepublikovat tu padly v odůvodnění, proč ČNS přestala bohužel po uvážení vydávat karty padělků...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#182 - 28. 7. 2011, 16:13

Evropa1: Ještě bych si dovolil oponovat, že pokud znalí sběratelé něco nekupují, nusí to být vždy automaticky falzum. Pominu-li, že tuto minci již mohou mít, pak posledních několik let celkem dost zmámých sběratelů nakupuje na aukcích skrze kamarády a nastrčené osoby, protože jinak jim majitelé materiálu nebo lidi co mincím tolik nerozumí, ale sleduje tyto znalé sběratele, vytahují ceny mincí nahoru a draží proti nim z různých důvodů. Takže jak tu padlo, chce to znát aukce, lidi, "pozadí" aukcí a mnoho dalších informací, pokud chcete minimálně držet krok...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#183 - 28. 7. 2011, 16:27

NumizmatSR - na to aby som vedel co je spravne nemusim chodit na aukcie. niesom zberatel ako ty, ani nemam znalosti ako dracek, ale jednoducho pre mna clovek , ktory vie , ze sa predavaju falza a nic s tym nespravi a toleruje to, tak je este horsi ako ten co tie falza vyraba😉

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#184 - 28. 7. 2011, 16:30

To draček.
Tento názor je spíše v podání, že pokud nezvedají číslo například obchodníci, nebo sběratelé, kterým tato mince chybí, nebo cena prostě neudělá cenu obvyklou ke své vzácnosti, pak je něco v nepořádku, protože většinou bývá pro všechny tři skupiny dražitelů vyvolávací cena velmi výhodná a za normálních okolností by číslo zvedli.
Každý obchodník by například dražil pěkný 5 kr. 1858 B do částky 40 000 korun. Pokud udělá cenu kolem vyvolávací ceny 20 000 korun, pak je vše jasné. Nehledě na to, že znám několik sběratelů, kteří by začli možná dražit na ceně 50 000 korun atd.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#185 - 28. 7. 2011, 16:33

To Dracek: A navíc připomenu co na tomto vlákně bylo již napsáno-cituji: "A v neposlední řadě pokud chci sbírat, pak bych se měl svou oblast naučit znát co nejlépe." - pod tento výrok se také podepisuji a pouze dodávám, že pokud je kupující neznalý věci, neměl by raději přihazovat na aukci.
Další výrok-cituji: "Ostatně případů zase není tolik, jak se při této diskusi může zdát, jde spíše výmečně o jednotky případů." - a také pod tento výrok se podepisuji a i když se objevují falza, tak většina nabízeného numismatického materiálu na aukcích ČNS je v pořádku, pokud se na aukci objeví falzum a toto si někdo zakoupí, je to sice pro kupujícího velmi nemilá záležitost, ale pokud si není jistý orginalitou věci, nemá kupovat.

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#186 - 28. 7. 2011, 16:43

To jano7B9 - pod tento Váš výrok se také podepisuji a navíc přidávám, že pokud je někdo svědkem, že jiný páchá trestní čin a zde je litera zákona naplněna pokud škoda dosáhne hranici 5.000.- Kč, což je u prodeje vzácné mince - padělku běžné a toto svědek neoznámí, může být potrestán pro neohlášení trestního činu.

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#187 - 28. 7. 2011, 19:25
To jano7B9 - pod tento Váš výrok se také podepisuji a navíc přidávám, že pokud je někdo svědkem, že jiný páchá trestní čin a zde je litera zákona naplněna pokud škoda dosáhne hranici 5.000.- Kč, což je u prodeje vzácné mince - padělku běžné a toto svědek neoznámí, může být potrestán pro neohlášení trestního činu.

To není vůbec pravda, mýlíte se.

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#188 - 28. 7. 2011, 21:05

To dědek: Připouštím, že se mohu mýlit, nejsem odborník na trestní právo, prosím poučte mě. Takže pokud jsem svědkem prodeje padělaných mincí, nemusím toto nahlásit i když vznikla kupujícímu škoda větší než 5.000 .- Kč a klidně nechám podvodníka prodávat dále ?

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#189 - 28. 7. 2011, 22:27

Není to povinnost daná zákonem. Trestným činem je neoznámení jen vybraných závažných trestných činů (§ 368 zákona 40/2009 Sb.) O jiné podobné povinnosti nevím. V uvedeném příkladě prostě máte možnost udělat dobrý skutek a stát vás k tomu nenutí. Je to ale silně mimo téma této diskuse a ani já nejsem odborník na trestní právo a dovolil jsem si vás takto veřejně opravit, jen aby se ten omyl jaksi nešířil.

numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován
3. 2. 2011

#190 - 28. 7. 2011, 22:45

To dědek: Děkuji za upřesnění, takže povinost to není, ovšem v tomto případě je zde otázka, pokud vím, že prodejce prodává padělky a já o této skutečnosti vím, mám upozornit případného podvedeného kupujícího a další kolegy numismatiky přímo adresně na tohoto podvodníka a nebo přejít celou záležitost mlčky a říci si "Co tě nepálí, nehas." Já jsem na AUKRU přímo na vlákně upozornil veřejně na prodejce, který prodával tak zvané "kotlářské tolary neboli cikánské" a vydával je za orginály, ovšem má nějaký vůbec smysl bojovat proti padělkům, když kupující klidně tyto padělky kupují dále.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.