Zaregistrován
27. 12. 2010
Ať napíšu co napíšu, na stávajícím stavu to nic nezmění. Změna by měla být vynucena ze strany kupujících...
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
23. 10. 2006
do dnešného dňa som bol presvečený ," strietnutie troch právnikov = 5 názorov na problém" ,ale už si to vôbec nemyslím.😉
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Ve většině případů za falza nezodpovídají pořadatelé aukcí, protože ti pouze sprostředkovávají prodej a za materiál tedy právně neručí. Pokud se vyskytne falzum, nikdy nám nezdělí ani případného prodejce. Tedy aukcionář je právně nepostižitelný a prodejci falza, pokud ho zjistíme, NIKDY NEPROKÁŽEME ÚMYSL, protože vždy může říci, že minci prodával v dobré víře, že je pravá. Pokud je aukcionář férový, případné falzum z aukce stáhne a pokud se vydraží a případný vydražitel to zjistí, pak dochází k vyrovnání mezi aukcionářem a vydražitelem a původní majitel je pro nás neznámý. Dále je zde podle zákona roční lhůta od nákupu, do které můžeme pravost reklamovat. Pokud ji nevyužijeme, ztrácíme právo na reklamaci pravosti s případným vrácením peněz.
Souhlasím s tím, že celý problém mají v ruce kupující, ale ono to není tak jednoduché. Hodně falz je v dnešní době velice kvalitních a tedy pro hodně sběratelů těžko průkazných. Je zde velká skupina movitějších sběratelských začátečníků, kteří vzácné a drahé mince budou kupovat, i když jim zkušenější sběratelé budou říkát, že nejsou přesvědčeni o pravosti. Znám například jeden případ 5 haléře 1924 a sám jsem upozornil v internetových aukcích dva vydražitele na moje vážné pochybnosti. První mě zdělil, že nemá čas se dohadovat o pravosti, protože podniká a tu částku klidně oželí a druhý na moje názory nedbal, protože byl v zajetí přesvědčení, že získal vzácnou minci a ani v nejmenším si nepřipouštěl pochybnosti, i když danému tématu vůbec nerozuměl.
Sám na, z mého pohledu, prokazatelná falza v aukcích upozorňuji, ale v některých případech ne, protože nejsem schopen kvalifikovaně zdělit důvod, proč si já myslím, že tato konkrétní mince není pravá, protože ke svému tvrzení nemám dostatek kvalifikovaných znalostí a důkazů. Kdo si myslí, že je v těchto případech jednoduché vézt spory, tak je hodně naivní, protože nikdo nebude mít zájem platit znalce a sami některé věci, bez drahých technik, nebudeme schopni dokázat.
Jedinou obranou proti tomu, abychom naletěli, je ta, že se budeme pohybovat mezi sběrateli na numismatickém trhu, budeme schánět informace a kontakty. Dále je velice mylný předpoklad, že zveřejňováním falz, něčemu pomůžeme. Spíše naopak budeme padělatele upozorňovat na jejich chyby a nutit je, aby je odstraňovali a stále se zlepšovali. Npříklad můžu jmenovat jeden případ, kdy padělatel měl sice dobré technické zázemí, ale dopustil se jedné závažné chyby, která odhalila, že danému nominálu moc nerozumí. Pokud bych někde tento padělek zveřejnil i s jeho chybami, pak by nebyl problém aby je padělatel odstranil a nám sběratelům by přibyli daší problémy. Ale tento svůj pravdivý závěr jsem si nenechal pro sebe a zdělil jsem ho dalším potencionálním kupcům. Jak zde bylo zděleno před lety sama ČNS zveřejňovala padělky, ale posléze od tohoto kroku ustoupila právě z důvodů, které jsem zde popsal.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
6. 11. 2008
BINGO, je to tak...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
22. 7. 2011
Já jsem se snažil zjednodušenou formou poukázat na některé souvislosti a vyvézt některé lidi z kategorických jednoduchých řešení, protože oni neexistují. Celý problém je o hodně složitější, než si jsou vůbec schopni připustit.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
23. 10. 2006
Plne súhlasím s príspevkom.
Úplne najlepšie je dať nejaký vtip a presviečať nevedomca je strata času.
Nakoniec to robia niektorí numizmatici dávnejšie..........😉
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
3. 2. 2011
To Evropa: Padělky ke škodě sběratelů se vyráběly a vyrábět budou a to tak dlouho až přestanou naivní numismatici, já je nazývám "kupci-hlupci", protože jak jinak nazvat tyto kupující, kteří bez numismatických vědomostí o té které minci, za kterou jsou ochotni zaplatit částku v řádě několika desetitisíců a to aniž si zjistí zda se jedná o orginál a nebo padělek, tyto padělky nakupovat. Já osobně pokud mám jenom 1 % pochybností tak nekupuji, lépe řečeno nedražím. Raději nekoupit než mít ve sbírce minci, o které nejsem přesvědčen zda je to orginál a nebo padělek. Pokud tímto způsobem budou postupovat všichni ostatní numismatici, nebude nutné řešit padělky, ovšem vše záleží jenom na kupujících jak to zde na tomto vlákně bylo již napsáno.
Zaregistrován
12. 1. 2010
Evropa1 napsal/a:
Ve většině případů za falza nezodpovídají pořadatelé aukcí, protože ti pouze sprostředkovávají prodej a za materiál tedy právně neručí.
No to je sice pravda, ale pak by nemelo smysl aukce poradat - vyssi ceny dosazene na nekterych (zvlaste zahranicnich) aukcich jsou casto dane tim, ze lide veri znalostem odborniku renomovanych aukcnich domu. I kdyz samozrejme 100% jistota neni zvlast u drahych minci v tomto ohledu nikde navzdory naivnim predstavam nekterych lidi.
Evropa1 napsal/a:
Znám například jeden případ 5 haléře 1924 a sám jsem upozornil v internetových aukcích dva vydražitele na moje vážné pochybnosti. První mě zdělil, že nemá čas se dohadovat o pravosti, protože podniká a tu částku klidně oželí
...
No, co dodat, take bych chtel mit tolik penez, ze mi bude jedno, jestli pul milionu vyhodim oknem nebo ne 😁
Evropa1 napsal/a:
...
Pokud bych někde tento padělek zveřejnil i s jeho chybami, pak by nebyl problém aby je padělatel odstranil a nám sběratelům by přibyli daší problémy. Ale tento svůj pravdivý závěr jsem si nenechal pro sebe a zdělil jsem ho dalším potencionálním kupcům. Jak zde bylo zděleno před lety sama ČNS zveřejňovala padělky, ale posléze od tohoto kroku ustoupila právě z důvodů, které jsem zde popsal.
Tohle asi každý chápe, ale bohužel mám pocit, že se příliš často vyskytuje názor "my známe a ten, kdo nezná, dobře mu tak", zvláště u starších sběratelů kteří nemohou skousnout že v dnešní době lze získat znalosti díky internetu podstatně rychleji a i bez osobního kontaktu se znalci. Kolikrát jde o věci, které padělatelé nemůžou využít nebo by sice mohli, ale znamenalo by to pro ně nepřijatelné náklady. Anebo věci, které sice padělatelům mohou pomoci, ale aspoň rozšíří přehled méně zkušených sběratelů. Co je ale naprosto neodpustitelné, je mlčení o padělcích, pokud je nějakému znalci jasné, že něco je padělek, tak by to mělo být zveřejněno a ČNS by se za něj v případě problémů měla postavit. Každý případ (minimálně se škodou nad 5000) by měl být také vyšetřován, aby na konci bylo uvěznění padělatele nebo distributora. Já vím, asi jsem naivní.
Zaregistrován
6. 11. 2008
tenzor napsal/a:
... Každý případ (minimálně se škodou nad 5000) by měl být také vyšetřován, aby na konci bylo uvěznění padělatele nebo distributora. Já vím, asi jsem naivní.
kdo Ti brání pokud máš důkazy(a tento názor), aby jsi pravidelně zaměstnával policii ČR a další úředníky... 😮
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
3. 2. 2011
Tohle asi každý chápe, ale bohužel mám pocit, že se příliš často vyskytuje názor "my známe a ten, kdo nezná, dobře mu tak", zvláště u starších sběratelů kteří nemohou skousnout že v dnešní době lze získat znalosti díky internetu podstatně rychleji a i bez osobního kontaktu se znalci. Kolikrát jde o věci, které padělatelé nemůžou využít nebo by sice mohli, ale znamenalo by to pro ně nepřijatelné náklady. Anebo věci, které sice padělatelům mohou pomoci, ale aspoň rozšíří přehled méně zkušených sběratelů. Co je ale naprosto neodpustitelné, je mlčení o padělcích, pokud je nějakému znalci jasné, že něco je padělek, tak by to mělo být zveřejněno a ČNS by se za něj v případě problémů měla postavit. Každý případ (minimálně se škodou nad 5000) by měl být také vyšetřován, aby na konci bylo uvěznění padělatele nebo distributora. Já vím, asi jsem naivní
Pod tento názor "tenzora" se podepisuji.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.