Zaregistrován
6. 7. 2009
Nejsem sice chemik ale radiokarbonova metoda datovani jde pouzit pouze u materialu organickeho puvodu.
Pokud by byl pro novorazbu pouzit kov napriklad z roztavenych petniku rocniku 1923 tak se domnivam ze podle materialu odliseni nebude mozne.
Zaregistrován
18. 1. 2010
Další problém je i v tom,že existují i metalurgické rozbory,které prokáží stáří kovu-od poslední tavby,ale to by dokázalo určit například,jestli se jedná o středověkou,či novoněkou záležitost.A hlavně tyto přesné metody jsou destruktivní i zmíněná karbonová metoda,která je samozřejmě použitelná jen u předmětů z organických materiálů
Zaregistrován
7. 1. 2011
Dobrý den. Co vím od táty který mince kdysi přes 40 let sbíral, tak jeden jeho známý měl cca 60-70 kusů 5 hal.1924 a to ještě za totality snad už někdy od počátku 80.let a "koupil" je či dalo by se asi lépe napsat dostal je od někoho z pozůstalosti přímo z Kremnice. To není jedna paní povídala ale otec dotyčného osobně znal a mince i viděl a už tenkrát je dotyčný opatrně rozprodával po 1 kusu za rok v numismatických prodejnách! Možná kdo chodil kdysi k Vandasovi do pasáže vedle ČNB tak si určitě vzpomene že tam byl každým rokem jeden 5 hal 1924 vystaven asi za 65000 Kčs a to byl na tu dobu určitě velmi zajímavý peníz. Počty se v tomto případě velmi rozchází s počtem uvedeným v katalogu ale už tenkrát jich bylo prostě více. Že mohlo dojít později i k úniku razidel je také možné o tom ale otec už nic dále neví.
Zaregistrován
26. 7. 2007
pekny pribeh.ale skor rozpravka JPP
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
6. 11. 2008
Pravda ale je, že Vandas je tam v pasáži opravdu prodával, pamatuji tam ceny za výlohou dle stavu od 19999Kčs do 29999Kčs minimálně jsem tam viděl postupně 5 kusů...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
7. 1. 2011
Víte otec neměl důvod si vymýšlet a ještě aby si také vymýšlel když mi vše vyprávěl, protože mne zajímalo jestli i tuto minci jsme někdy měli v naší dříve velmi rozsáhlé a poměrně zajímavé sbírce (nyní už téměř rozprodané), ale nikdy tam nebyla i když otec chtěl dokonce jeden 5 hal od známého koupit ale nakonec se nedohodli, protože otec byl co vím tak přesně ten typ sběratele co mince opravdu sbíral ve smyslu "sbírat" a nekupoval je, anebo jen velmi levně. Jenže to tenkrát byla úplně jiná doba. Konečně jak jsem si přečetl v jedné knížce o sběratelství z roku 1975, tak autor uvádí že je v tom roce už velmi špatný poměr 1 velmi vzácná mince na 100 sběratelů, ale že ještě před 15 lety to bylo právě naopak.
Jinak se omlouvám pokud jsem uvedl jinou cenu než za kolik byly tenkrát 5 hal. 1924 u Vandase opravdu prodávány. To je asi to jediné co jsem si přesně nepamatoval ale jinak vše odpovídá nechci psát na 100% ale za 99% dám ruku do ohně! A pochybovači klidně mohou pochybovat dále, stejně to jsou většinou lidé, kterým i kdybych pustil natočený film z té doby včetně všech těch 5hal 1924 tak by také nevěřili a neustále si vymýšleli jakési konspirace, ale video (bohužel) stejně nemám.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Prectete si prispevek c.59 od p.Syroveho (majitel aukcni firmy) v diskusi pod timto clankem: http://www.czmince.cz/falza-vsude-aneb-pod-svicnem-je-tma-1-koruna-1947/
Sam jsem do Kotcu/Havelske kde byla v osmdesatych letech v nedeli ilegalni numismaticka burza take chodil a zminku o tamejsim vyskyte 5 Hal.1924 jsem take zaznamenal i kdyz osobne jsem u jejich nabizeni pritomen nebyl.
I kdyz sbiram Ceskoslovensko rocnikove tak po teto minci netouzim, dle meho nazoru jiz dnes nelze hodnoverne dokazat puvodni razbu z r.1924.
Zaregistrován
26. 7. 2007
ano dalsia pekna rozpravka... skor verim tomu co napise probe
... Som tu deň a noc ...
Zaregistrován
6. 11. 2008
jano: myslíš ty jeho pohádky na dobrou noc o tom, že v Kremnici se nikdy nic později nedorazilo? Jak naivní...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
26. 7. 2007
a kto kde kedy to je schopny dokazat? nikto . takze dovtedy to bude len vymysel. alebo ty si prorok ?😃
... Som tu deň a noc ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.