Zaregistrován
23. 11. 2015
Podľa mňa ide o štvorky č.1 a 3.Číslo 2 má kratší stĺpik a to moje nemajú.Ani žiadne skosenie.Ak skosená štvorka existuje,potom sú varianty štyri ???
Podľa Novotného mi to nebolo jasné.
-s-
Zaregistrován
23. 11. 2015
Ahoj!
Koľko mincí by mi prišlo,keby som si "kúpil"prvú+druhú položku?
Veď tie mince(var.b) sú rovnaké.
Asi len 2.... 🙄 👿
-s-
http://aukro.cz/listing/listing.php?fuzzy=1&string=mince varianty&fallback=fuzzy
Zaregistrován
23. 11. 2015
Ahoj!
O variantách 20 hal. 1974 som našiel túto a podobné zmienky:
20 halier 1974 odlišný tvar číslice 4 v letopočte - je širšia
Obrázok som ale nikde nevidel.Ja som našiel toto,tak posúďte.Dalo by sa hovoriť aj o rôznej šírke nožičky štvorky,ale mne sa ako viditeľnejší rozdiel zdá to,že druhá štvorka je viac naklonená,šikmá.(smeruje do iného miesta laby)
20 hal.1978-píše sa o rozdielnej vzdialenosti 7 od 8,možno iná veľkosť osmičky.Môže to byť ono?
-s-
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2015
Tiež som sa dávnejšie stretol na inom fóre s dotazom na možnú variantu 2 Sk 1993.Dotaz bol myslím z ČR (?)Ako to dopadlo,či je varianta "uznaná" neviem,ale dovolím si tvrdiť,že sa jedná o variantu a že výskyt obidvoch typov bude hojný.Možno objavujem objavené,ale ja som sa uistil až nedávno.
Iné vzdialenosti obrázka od lemu,iná vzdialenosť 2 od S,iné "zdobenie stolčeka" 😁 ,väčšie a menšie Z (Zobek) a možno aj ďalšie.Dosť rozdielov na to,aby to nebola náhoda.
Odhadol by som to tak na 20-25%výskytu var.č.2,ale ktorá to je vám teraz nepoviem a hľadať to nejdem.🙂 😋
-s-
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2015
Dostala sa mi do rúk druhá 5 Kč 1938 a hneď varianta."Opačná" hrana.Tak sa vás chcem opýtať,ako to vlastne je.Je to "pravá" varianta?Tým pravá myslím variantu,ktorá vznikla neúmyselne,nie vedome.Varianty ako pootočenie napr.20 hal.(Čr),rôzne mincovne a iné kozmetické úpravy sú síce varianty,sú ich tisíce,ale to sa neráta. (mne🙂 )Aj hrany.Napríklad na 2€ minciach je to úplne bežné,preto sa tým vôbec nezapodievam a v podstate je to asi asi 50/50.To je ale preto,lebo nápisy,znaky,hviezdy sa na strižok dostanú ešte v lemovačke (rolinke) a do raziaceho krúžka si strižok padne otočený ako sa mu zachce.Mal aj strižok 5 Kč 38 ornamenty na hrane už pred razbou? Ja si myslím,že nie a tie opaky sú tam preto,lebo krúžok bol v lise uchytený naopak (ak sa to dá),alebo bol vyrytý hore nohami.U iných 5 Kč a Kčs sa táto varianta neuvádza.Tuší niekto aký je % výskyt var.hrany 5/38?Ktorých je menej?
-s-
Alebo bol v lise opačne upnutý averz a reverz?🙄 🙄 🙄
Obrázky:
Zaregistrován
17. 3. 2014
Když jsem ještě tyhle mince sbíral, tak jsem to za variantu považoval. Měl jsem tedy od každého ročníku (1928-1932, 1938 ) dva kousky, vždy s opačnými vlnovkami. Jejich výskyt je zhruba 50 na 50.
Zaregistrován
23. 11. 2015
Nemám dôvod neveriť,že si ich mal.To by ale mohla byť tá situácia,o ktorej som písal. A to,že strižky mali vlnky už pred "vstupom" do lisu.Aj ten výskyt 50 na 50 by tomu nasvedčoval.V tom prípade sú to síce varianty,ale tie ma nepotešia tak,ako keď niekto zabaraní a vznikne varianta,ktorá nemala vzniknúť.Ako napríklad toto(obr).Na novších 5 Kčs som to nevidel,možno to tam je tiež,ale tam sa vlnky mohli dostať do hrany až pri "roztlačení" strižka v lise.Ak sú raziaci krúžok,averz a reverz správne umiestnené,tak to vzniknúť nemôže.
Prepáčte ukážku z "nenašich mincí",v zmysle nie mince Čsr,ČSSR,také nemám,mimo tých,čo som ukázal v príspevkoch predchádzajúcich.
Toto je u mňa pravá varianta.Rakúska mincovňa priznala únik takýchto mincí a verím,že sa im to už nestane.Niektoré mincovne by mali problém priznať si chybu.Našiel to nejaký nadšenec z Austria a pýtal sa na nemeckom fóre (deutsche sberatel/sammler😁 ).Najskôr mu neverili,potom hľadali,zisťovali,písali do mincovne.Dopadlo to tak,že rakúskeho chlapca pochválili a varianta bola na svete.Tá variantová minca má aj iný reverz,teraz sa čaká na kombinácie averzu a reverzu.Teoreticky by sa mohli objaviť varianty štyri.Veríte,že som mal radosť keď som ju našiel ?
Letopočet je väčší alebo menší,vzdialenosť od vlajky (rebríka😃 ) je iná,spodok T smeruje pod 4,alebo do 4,skrátka je to iné.
-s-
Menej častý centík je ten na prvom obrázku
Obrázky:
Zaregistrován
19. 1. 2015
Stani
Ty vlnovky nejsou varianta. Popis výrobního procesu - ražba na hraně se náhodně otáčí při změně výrobní operace = obě možnosti jsou "základní". Výskyt samozřejmě ca 50/50.
Zaregistrován
23. 11. 2015
Díky Filozof.Ja tie vlnovky a vo všeobecnosti otočené hrany medzi "pravé" varianty neradím.U starých 5 Kč som ale nevedel,či to je chyba,alebo to je OK.Skôr by som tam zaradil rozdielne veľkosti písmen,znakov,symbolov ako napríklad lipový list na 2€ SVK.To by už nemuselo súvisieť s výrobným procesom.Je to buď očný klam,alebo je jeden list väčší,druhý menší.Hrany ma moc nebavia.Keď hrana,tak holandská na luxemburskej 2€.To by bodlo.😁 Ak číta niekto a nevie čo tým myslím,vysvetlím.Holandské 2€ majú na hrane text GOD ZIJ MET ONS "prekladaný" hviezdičkami.😃 Luxemburg má dvojky striedavo s hviezdičkami.Mince pre Lux. sa razia v Holandsku.Stačí pomiešať polotovary,strižky,náhodou alebo schválne a je to.Také mince sa už objavili.
-s-
-s-
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2015
O tej hrane na LUX.2€ som doteraz len čítal.Dnes som ju aj videl.Je v ponuke za 800 €.🙄
-s-
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.