Zaregistrován
20. 8. 2008
Zdravím všechny
potřeboval bych radu od skušenějších jsem začátečník tak prosím berte ohled, jedná se o to chtěl bych si vytvořit vlastní albové listy pro základní známky ČR včetně obrázků a se zasklením protože kupovat ? nato fakt nemám ! S počítačem jsem kamarád tady problém rozhodně nemám ale naco jsem narazil ? Existuje nějaká int. stránka kde se dozvím rozměry vydaných známek abych měl podle čeho vytvořit rámečky ? Protože chci mít listy připravené dopředu a nečekat až známku budu mít a měřit jí metrem. A další věc zasklení ! jste skušenější dají se listy zasklít jiným způsobem než těmi hawidkama hlavně levnějším způsobem, protože se chci věnovat pouze čistým věcem. Věřím že pochopíte můj dotaz a ti z vás kteří si sami tvoří albové listy pomohou. Děkuji
Zaregistrován
21. 7. 2007
S rozměry známek je to v případě ČR celkem jednoduché. Vydavatel sice rozměry uvádí, ale jde pouze o rozměr obrazové části známky (tj. bez zoubků). Naštěstí všechny známky tištěné v PTC Praha z rytiny mají pouze několik základních rozměrů, takže se dají použít, stačí si udělat jednoduchou tabulku na přepočet (např. pro známku s rozměrem obrazu 19x23 mm - běžné výplatní známky - potřebuji rámeček o rozměrech 24x28 mm apod).
Trochu složitější je to u ofsetových známek, které mají celkový formát mírně odlišný - např. známka "Had" je při stejném rozměru obrazu 23x30 mm o cca 1 mm vyšší než obdobné známky tištěné z rytiny - není to však pravidlem pro všechny ofsetové známky.
U aršíků není problém, tam udává vydavatel jejich přesný rozměr.
Zasklení listů - lze samozřejmě třeba umafánem, ale platí obecné pravidlo - čím levnější materiál, tím více práce. U vzácnějších známek se pak nevyplácí šetřit na jejich uložení, mohlo by to mít špatné důsledky.
Zaregistrován
20. 8. 2008
Díky moc za rady , ale stále mám jeden problém nevím kde ty alespoň rozměry obrázku seženu už jsem prolezl net a nikde jsem to nenašel asi jsem lama
Zaregistrován
21. 7. 2007
Jak jsem již uvedl - u vydavatele.
Pokud by s tím byly problémy, pak jednoduchý postup: vydavatelem známek je Ministerstvo průmyslu a obchodu, vydání známek sděluje v Poštovním věstníku ČTÚ. Stačí si tedy na netu najít Poštovní věstník, v něm je již vše potřebné.
Zaregistrován
20. 8. 2008
Díky za rady věř že je to pro mne velice užitečné a jsem rád že tady jsou lidi kteří jsou ochotni pomoci v začátcích. Ale přesto mám neustále ten jeden problém asi jsem se špatně zeptal. Rozměry obrázku na známkách + zoubkování to chápu dokážu také nalézt ČR 1993-2008 ale kde najdu ostatní ČSR, BaM,ČSR II, asi jsem fakt blb ale to nalezt nedokážu a jsem na mrtvém bodě existujou nějaké int.stránky kde se dozvím rozměry nebo nějakej katalog kde tyto informace ziskam DIKY
Zaregistrován
21. 7. 2007
To už je trochu horší. Prošel jsem si katalogy známek, které mám k dispozici, žádný však tyto údaje neuvádí. Jsou však uváděny v časopise Filatelie u informací o nově vydávaných známkách. Není v mých silách projít všech X ročníků zpět, ale když jsem vylovil pár starších čísel, vždy tam byl u známky uveden i rozměr. Rovněž ve starších číslech časopisu Mladý filatelista jsou tyto rozměry uvedeny. Jinak se dají opět odvodit.
U známek ČSR II je převážná většina známek, tj. ty, které jsou vytištěny stroji Wifag nebo Waite, stejných rozměrů jako známky ČR. V podstatě byla používána základní řada rozměrů, ze kterých se ostatní odvodily. U Wifagu (rotační ocelotisk, případně kombinovaný s hlubotiskem, vždy rámcové zoubkování) je nejmenší rozměr obrazové části 19x23 (nebo obráceně 23x19, podle toho, zda je známka na výšku nebo na šířku, ale tím se dále nebudu zabývat), široká dvojpáska tvoří rozměr 40x23, úzká pak 19x49, čtyřblok pak 40x50; mezirozměr je 30x23, násobek pak 30x49. Dalším základem je čtverec 33x33, jeho násobkem pak plachty 69x33. U stroje Waite (ocelotisk z plochých desek) je pak ještě používán rozměr 26x40.
U starších známek je to trochu horší, ale opět lze použít princip podobnosti. Mám-li totiž tiskařský stroj, pak je jednodušší mít pro výrobu známek jen několik základních rozměrů. Násobky jsou nejlepší, pak při zoubkování jenom vkládám nebo odebírám perforační lišty, u řádkového zoubkování pak upravím perforační krok (tj. vzdálenost mezi dvěma údery perforační lišty). Pokud tedy seženu alespoň nějakou známku, pak další tištěné stejným způsobem na stejném stroji mají stejný rozměr.
U nezoubkovaných známek samozřejmě má vliv i velikost okraje - stejné známky mohou být různě zastřižené a rozdíl může činit i několik mm. To se však může stát i u známek s řádkovým nebo hřebenovým zoubkováním, kdy jeden perforační krok "ustřelí", tj. známka je pak větší nebo menší, než by měla být.
Zaregistrován
30. 11. 2006
Ono vytvorit nejaky ty albove listy a jeste je kvalitne zasklit je prace na nekolik mesicu i kdyz budes mit editor, ktery ti praci zjednodusi. Ono usetrit za kazdou cenu vsude a vzdy se nevyplati. Albove listy si urcite zvladnes udelat sam, ale hawidky ty urcite nezavrhuj, protoze investice do nich ti ciste znamky uchrani. Videl jsem po domacku delane zasklivani z nevhodneho materialu - na lepu zustava cerny podklad, pouzita folie zloutne spolu se znamkou. Na znamce se delaji rezate fleky ...atd. Vse ukaze stari - takze usetrit za kazdou cenu neuznavam. To si radsi kup zasobnik...
https://www.infofila.cz/ ... on-line magazín plný filatelie a sběratelství
https://eshop.infofila.cz/ ... eshop pro všechny sběratele
https://pomfila.cz/ ... eshop na filatelii, filokartii, numismatiku, notafilii, odznaky
https://www.worldphilately.com/ ... katalog - ceník poštovních známek
https://www.filokartie.cz/ ... on-line magazín plný filokartie
http://www.numin.cz/ ... on-line magazín - numismatika - notafilie
Zaregistrován
14. 1. 2008
Pokud se opravdu tím chceš zabývat,tak ti pomůžu.Situace mi donutila k tomu,že si budu na studijní sbírku ČSR I dělat vlastní album.Rozměry známek vydávané v ČSR I najdeš v Monografiích 1 až 5,Též to uvádějí specializované katalogy.Samozřejmě standartní formáty,ne s krokem perforátoru v + toleranci
v zoubkování.Skrblík
Ale upozorňuji tě na to,že to není práce na pár dnů.Jinak co vím ,pak dlouholetou praxi v zasklívání má pan Špik,stále má inzerát ve Filatelii.
Kolik si ale účtuje za stránku a nebo za hodinu,to ti bohužel nepovím.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.