Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

mirda1

Uživatel

Zaregistrován
15. 2. 2015

#201 - 17. 5. 2016, 13:41

První albový list doplněný o základní zoubkované známky I emise které jsem sehnal 🙂

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Vojta86

Uživatel

Zaregistrován
27. 1. 2013

#202 - 25. 9. 2016, 22:57

Ahojte kolegyně a kolegové, prosím Vás o rady a odpovědi kolem albových listů.

Stejně jako většina z vás tady ve vláknu i já bych rád začal ukládat sbírku do vlastních alb.listů. Pro upřesnění chci uspořádat generální sbírku ČR (jistě to nikoho nenadchne, ale já jsem si pro své začátky a výuku vybral to nejdostupnější. A na rozdíl od jiného známky v ČR jsou něco za co se nestydím). Chci ukládat na těžší papír A4, použít hawidky a poté euroobaly a vše vrazit do 4-kroužkových desek. Nyní k dotazům...

1. Jak řadit známky v generální sbírce? Podle literatury tvoří gen.sbírku: "všechny základní známky, které byly vydány, v pořadí podle data vydání, tak jak jsou uvedeny v katalogu" (pan Langhammer). Chápu to tak, že v tomto případě se jedná o generální sbírku ve verzi základní (na této úrovni jsem prozatím já). Ale jak postupovat v případě, že chci v budoucnu vytvořit sbírku rozšířenou? (+přepážkové listy, kupony). Řadí se poté tyto známky na listy společně se známkami ze zákl.sbírky? Nebo zařadit zvlášť a opět seřazené podle data vydání. Pokud to záleží na sběrateli, tak jaké máte zkušenosti z praxe?

2. Jaký je "správný" obsah rozšířené generální sbírky? I zde na fóru jsem přečetl názory, že je zbytečné uvádět u rozšířené gen.sbírky všechny varianty kuponů, spojek, dvoupásek atd. Zajímalo by mě jak je toto řešeno u prodávaných alb.listů (např. POMfila, Trojan..). Jako příklad u listů POMfila r.2015 má základní verze 9 listů a rozšířená 36 listů. Jsou v této rozšířené verzi skutečně všechny existující varianty i s těmi "zbytečnými" a takto by to tedy mělo být?

3. Dále už stručně. Můžete mi doporučit výrobce eurosložek 100-150mic, které jsou vhodné k dlouholetému uložení sbírky, nejlépe s doživotní trvanlivostí :-). Nebo v případě, že budou hawidky, tak už postačí jen nějaké lehčí zboží?

4. Můžete někdo srovnávat kvalitu a vůbec vhodnost použití ink. nebo laserové tiskárny v případě tisku alb.listů? V případě ink. mě jako nevýhoda napadá pouze rozpíjení při kontaktu s vodou,vlhkem a text otištěný na euroobalu, to bych nerad. Jak se chová laserový tisk v čase nevím. Máte někdo zkušenosti? můžete doporučit konkrétní model schopný tisknout na papír kolem 200g, nebo alespoň značku, která vám dobře slouží?

Budu vám velice vděčný za postřehy, tipy a rady. Děkuji
Vojta

vinn

Uživatel

Zaregistrován
25. 12. 2013

#203 - 25. 9. 2016, 23:45

Mohu poskytnout malou radu k otazce 3 a 4.
Pokud ma mit ulozeni sbirky dozivotni trvanlivost, tak doporucuji se vyhnout euroslozkam. Z vlastni zkusenosti vim, ze se po par mesicich vytahaji "oka" obalu, skrz ktera jsou provlecene krouzky desek.
Ja pouzivam alba a obaly na listy od spol. LEUCHTTURM. Neni to zadny zazrak, ale o nekolik urovni lepsi nez euroslozky. Obaly jsou pekne tvrde a nedeformuji se. Jediny problem, na ktery jsem narazil je, ze se casem jejich lesteny povrch odre. Zejmena na mistech, kde jsou na vlozenem papire nalepene hawidky.

K tiskarne - za sebe doporucuji jedine laser. Pokud se na papir potisteny inkjetem budou lepit hawidky, tisk se rozmaze. Zaroven inkoustovy tisk starne a bledne. Laser nelimituje zivotnost.
Svoje albove listy tisknu na velkem kancelarskem mutlifuncnim zarizeni na bazi laseru od spol. Xerox. Tisknu na papir gramaze 220g. Vetsina tiskaren s tim nema problem, jen je potreba ji to predem nastavit a papir vkladat manualnim podavacem. Jinak neni problem zajit do copycentra, kde to za par Kc vytisknou take a neni treba si domu porizovat laser.

moje stránky k tématice Hradčan:

http://www.hradcany-stamps.com/

Vojta86

Uživatel

Zaregistrován
27. 1. 2013

#204 - 8. 10. 2016, 15:29

Ahoj, děkuji za rady.

S prvními dvěma body se už vypořádám po svém, tak jak se mi to bude líbit a jak bude materiál dostupný. To už jsou jen detaily.

Pokud jde o výrobky od Leuchtturm sám mám dobré zkušenosti, ale obaly na způsob euro složek, tak ty jsem neviděl. Našel jsem v nabídkách pouze nějaké tvrdé vario listy atd. Můžeš mi prosím tě poslat odkaz na obaly, které jsi měl na mysli? (email: vojtikl@centrum.cz)

Tiskárnu jsem chtěl sice pořizovat nejen na filatelistické účely, ale s nákupem letos zřejmě ještě počkám a první pokusy udělám v copycentru..děkuji😉

pavlinka

Moderátor

Zaregistrován
9. 2. 2008

#205 - 8. 10. 2016, 16:04

Není problém koupit eurosložky silnější- třeba 100 mikronů oproti těm 30-ti obyčejné složky. Mám v tom exponát a oka drží už roky.

enzer

Uživatel

Zaregistrován
8. 1. 2012

#206 - 8. 10. 2016, 20:37

K tomu ako zbierku usporiadať je zložite sa vyjadriť. Ide doslova o umenie, vkus a kreativitu. U známok ČSSR je možne nazbierať celu generálnu zbierku ale veľa zberateľov ďalej chce male hárky, známky z aršikov a podobne. Ja osobne by som to riešil takto:

• každá emisia by mala samostatnú začatú stranu - nikde by na jednej strane nebolo viac emisii známok - len jedna
  • známky na stranu by som umiestnil takto: Ak je dlhá séria aj na celu stranu ..... ak ide o krátku sériu - známky hore a od stredu dole napr. FDC alebo celistvosť ........... je možne pridať aj kombinácie kupónov a podobne ......... podľa mňa sa dá takto zbierka budovať s generálnej na špecializovanejšiu v takom poradí
    1. str. - základne známky + pripadne obalky, FDC kupóny, alebo aršiky, tlačové hárky - hárok bez serie - napr. Prádlo
      • ďalšie str. - to čo sa nie je na prvej strane🙂 ..... také iste poradie napr. tlačove hárky - umenie
        .................. a tak ďalej je možne dokladať doskové chyby a špecializácie
        Zberateľ ale musí predpokladať že zbierku bude rozširovať .................. takto riešim ja pri Slovenskom štáte .......... stále sa to ale od krajiny a obdobia odlišuje
  • toto riešenie je ale finančne nákladne
    Ja ukladám známky do album. listov od Leuchtturm - hlavne Vario ........
  • ak som mal vytvorene vlastné listy a známky v hawidkach ...... nikdy mi euro obalí nevyhovovali
  • namiesto euro obalu dám list do albumového listu od Leuchtturm ...... známka je chránená a nemusíte sa báť poškodenia obalu alebo známky - Albumový list kde mam vložené známky v hawidkach - vložím do plastového albumového listu
  • cenovo je to náročné ale je tam veľká istota že zbierke sa nič nestane

Vojta86

Uživatel

Zaregistrován
27. 1. 2013

#207 - 9. 10. 2016, 12:07
Ahoj, děkuji za rady. S prvními dvěma body se už vypořádám po svém, tak jak se mi to bude líbit a jak bude materiál dostupný. To už jsou jen detaily. Pokud jde o výrobky od Leuchtturm sám mám dobré zkušenosti, ale obaly na způsob euro složek, tak ty jsem neviděl. Našel jsem v nabídkách pouze nějaké tvrdé vario listy atd. Můžeš mi prosím tě poslat odkaz na obaly, které jsi měl na mysli? (email: vojtikl@centrum.cz) ...

Tak už jsem našel v katalogu Leuchtturm čiré obaly, o kterých psal zřejmě vinn. jsou to A4 balení po 5ks za cca 130,-

Vojta86

Uživatel

Zaregistrován
27. 1. 2013

#208 - 9. 10. 2016, 12:24

a děkuji enzerovi za návrh uspořádání, celkem ujde. Výhodou je, že se dá sbírka rozšiřovat průběžně bez nutnosti předělávání velkého množství listů.

creator

Uživatel

Zaregistrován
22. 5. 2014

#209 - 23. 7. 2017, 18:33

Dobrý den,

neuměl by někdo poslat albové listy ČSR 1945-1992 k vytisknutí😞
Mám sbírku uloženou v albumech a bohužel při stěhování mi několik navlhlo a sháním rychlé řešení jak minimalizovat škody.
Bohužel si nemohu dovolit kupovat originální albové listy, je to krapánek přes rozpočet😞

Kdyby se někdo našel tak @ franciozo@seznam.cz

Díky František

mysak241

Uživatel

Zaregistrován
17. 11. 2011

#210 - 14. 3. 2018, 19:08

Nechci zakládat nové téma. Není tu někdo, kdo by měl albové listy na slovenský štát ve formátu A4?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.