Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Hribek

Uživatel

Zaregistrován
30. 3. 2013

#81 - 30. 3. 2013, 09:46

Zdravím,
jmenuji se Petr, jsem zde nový a nechtěl jsem zakládat zbytečně nové téma, takže svůj dotaz budu směřovat sem. 🙂

Mám relativně dobrou zásobu starších čistých albových listů Schaubek (takové dědictví po předcích), nemají bohužel ani základní rastr. Je nějaký osvědčený způsob navrhnout na ně rozvržení známek elektronicky (předstva rýsování - 🙄 ), jako se to dělá pro A4 formát ve Wordu a posléze to třeba zanést někam, kde tisknou větší formáty? Vytisknou to vůbec na takovou gramáž, jakou listy mají? Respektive je mi celkem jasné, že jde všechno, ale ptám se na vaše případné zkušenosti, abych se nehnal do něčeho, kde výsledek bude rozpačitý. Rád bych si takto uschoval širší sbírku Protektorátu (kupony, podkovy, desková čísla, 4-bloky, DV, apod) a v tom mě předtištěné listy patrně neuspokojí.

Děkuji všem za případné rady!

Petr.

dejvy

Moderátor

Zaregistrován
21. 7. 2007

#82 - 30. 3. 2013, 10:12

Teoreticky by to mělo jít, když si pro daný soubor ve Wordu navolíš formát papíru takový, jaký má list Schaubek.
Pokud jde o gramáž, běžná tiskárna mi bere i papír 185, takže by neměl být problém. A pokud máš přístup k tiskárně A3, ta zvládne listy Schaubek také.
Pozor na jednu záludnost - pokud máš listy s vyseknutými oválnými otvory, může se do nich zachytit posunovací válec tiskárny.

Hribek

Uživatel

Zaregistrován
30. 3. 2013

#83 - 1. 4. 2013, 01:27

Děkuji za rady! Mám bez vyseknutých otvorů, takže by to mělo být v pořádku. Takže mám tak na 2 roky práci. :-)

Petr.

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#84 - 11. 2. 2014, 00:32

Několik let už se hrabu ve známkách a až dneska jsem si na zkoušku vyrobil albové listy. Chtěl bych vám ukázat výsledek mého prvního pokusu a poprosit vás o kritické připomínky. Sám už jsem přišel na řadu věcí:

• tužkou si udělat linky a psát na ně a pak je vygumovat
  • vynechat v popisu podrobnosti o výrobě
  • vynechat popisky u políček na známky, které ještě nemám
  • popisky u známek tenkou čarou
  • známky se v místě nálepky zkroutily, asi jsem nálepky příliš navlhčil?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#85 - 11. 2. 2014, 00:33

Šedesátileté výročí panování císaře Františka Josefa I.

Série známek zobrazuje šest panovníkových předchůdců, historické a soudobé podobizny císaře a jeho vídeňská sídla. Autorem výtvarných návrhů byl Koloman Moser, rytiny provedl Ferdinand Schirnböck. Nižší hodnoty do 35 haléřů byly tištěny jednobarevným knihtiskem zpočátku na papír bíle natíraný, později od roku 1913 obyčejný, a zoubkovány hřebenově. Vyšší hodnoty byly tištěny jednobarevným, dvoubarevným i tříbarevným liniovým hlubotiskem na patřičný málo klížený papír a zoubkovány řádkově. Známky byly vydány 1. ledna 1908, hodnota 72 haléřů pak v únoru 1913. V roce 1916 byly nahrazeny novou sérií známek a koncem roku pozbyly platnost.

Obrázky:

Maxmilian

Uživatel

Zaregistrován
7. 6. 2011

#86 - 11. 2. 2014, 00:54

dedku,dedku...mas sice uhledne pismo,ale PC tiskarnu neprekonas,jestli zadny
pocitac nemas,tak si to nech u nekoho vytisknout....

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#87 - 11. 2. 2014, 01:13

Škrábu strašně, běžně mi to tak hrozné nepřipadá, ale naskenované to vypadá děsně. Počítač mám, tiskárnu nemám, ale mohl bych si to nechat někde vyjet, to jo.

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#88 - 11. 2. 2014, 07:57

Tiež odporúčam spraviť to v PC a niekde si to vytlačiť.

Obrázky:

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2010

#89 - 11. 2. 2014, 09:14

Souhlasím s kolegy, určitě na tiskárně, rukou to vypadá jako ze třetí třídy, i když se snažíš. Vynechal bych to dlouhé povídání, ale určitě bych uvedl název emise, způsob tisku. Líbí se mi ten Smithův list, je ještě otázka, jestli chceš mít popis u každé známky (já asi jo), nebo vše na začátku (katalog. čísla, ev zoubkování). Pokud u každé známky, napsal bych i ty, které nemáš (neřkuli budeš-li to dělat na tiskárně, dotiskoval bys to tam dost složitě).

dědek

Uživatel

Zaregistrován
23. 3. 2009

#90 - 11. 2. 2014, 10:33

Smith má pěkné listy, už jsem je tady viděl. Já bych tam právě chtěl mít krátké povídání o tom, proč byly známky vydány a jak se používaly. Aby si divák či čtenář neřekl: „Hm, nějaké známky, další známky, samé známky, list, list, list, konec.“ Nepodařilo se mi třeba zjistit, k čemu se používala ta 72 h a proč ji vytiskli až později, když v předchozí emisi byla, na co se používala 50 h a proč ji přestali dotiskovat. Popisky u známek spíš jen tužkou, jaká je to varianta nebo zvláštnost. Musím si to ještě pořádně promyslet.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.