Moderátoři: smith
Zaregistrován
21. 11. 2011
jojo, to nejvice nosili keltove a na jejich "mistech" je to casty nalez. 400 pred n.l. az nula myslim. Mala a jednoducha ale hezka vecicka.
Zaregistrován
23. 4. 2008
alarich napsal/a:
..si vedle jak ta jedle je to čistý kelt.závěsek se ženského opasku jsou jich velké množství velikostí a typů.halštat nehrozí a mladší doba bronzová už vůbec ne.
No vidíš, víš to, znáš to a nenapíšeš to. Kdybys to napsal hned, nebylo by tady hafo zbytečností. Přesto si dovolím malinko odporovat. Keltové u nás jsou datováni už od 6. a 5. století př. n. l. od západní poloviny Čech a také Bavorska. Keltská expanze u nás byla na přelomu 5. a 4. století př. n. l. Tak kde jsem vedle?
Zaregistrován
12. 2. 2011
Závěsek u opasku a jak to asi vypadalo je to někde nakreslený?Docela bych se podíval.
Jinak díky za rady zase jsem o něco moudřejší.
Zaregistrován
30. 9. 2010
krokodill:
alarich to myslel asi tak ze ne hallstat, ale laten
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
12. 1. 2010
Zaregistrován
23. 4. 2008
Laténská kultura se rozvíjela od poloviny 5. století před n. l. až do přelomu letopočtu. Vznikla plynulým přechodem z halštatské kultury. Dyk jsem se moc nemýlil 😁 😁 😁 A jak správně podotkl tenzor, halštatská kultura jsou i Keltové 😉
Zaregistrován
15. 4. 2010
to je jak kdybys srovnával románský sloh s renezančním
Zaregistrován
28. 6. 2008
..s kořeny Keltů u nás je to mnohem složitější, navíc se předpokládá, že pra keltskou krev má již jihočeská mohylová kultura. Halštat je jen etapa, která rovnoměrně přešla v latén, určitě ne nějakým výrazným skokem. U nás se datuje především příchodem keltů a tím v podstatě příchodem jiné kultury a zvyků na naše území, především do středních Čech, kde v Polabí vznikala největší keltská centra. Když vezmu v potaz, že se v jižních Čechách nadále vyvíjela jakoby odděleně jihočeská mohylová kultura a keltové sem přišli jen sporadicky za rýžovišti zlata, pak by se s nadsázkou dalo řící, že zde ten halštat přetrvával déle ...
Těchto závěsků je opravdu hodně tvarů a liší se snad jen dle toho, kde byly vyráběny. Tento je hodně podobný typům, které se nalézají i na Moravě. Jeden hodně zajímavý jsem také kdysi měla a samozřejmě odevzdala muzeu. 😉
Zaregistrován
18. 11. 2009
Chodím hledat na Třebušínsko, ale toto jsem nenašel.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.