opravim svoje tvrdenie...v Bratislave sa zdrziaval ale nebolo to jeho sidelne mesto......
k minci presslava civ.. Dodam este tolko, ale myslim si ze som to uz sem napisal, razidlo tejto minci bolo vyrobene uplne inou technikou ako razidla pouzivane v uhorsku takze aj ked je to moze byt dobove, uhorske to urcite nie je. Toto si treba uvedomit. Je to minca bavorskleho typu a ako predloha nesluzil denar Sv. Stefana....
Comes - presne to iste som si na Pliske vsimol 2 roky dozadu, ked mi ju nasi doniesli z Bulharska ...
Myslim, ze aj toto dokazuje (okrem ineho), ze v 10. storoci bolo viac miest s nazvom Preslava a niektore z nich tieto mince razilo. Navyse aj meno panovnika Stefan bolo v tej dobe dost popularne. Preto treba najskor urcit mesta ktore prichadzaju do uvahy, ktore sa v minulosti takto volali a zaroven k nim mozme priradit panovnika menom Stefan. Potom by bolo mozne vylucovacou metodou sa dopracovat k spravnemu mestu alebo aspon vytvorit nejake hypotezy, ktore by uz odbornici neskor potvrdili alebo vyvratili.
Hned při prvním publikování se V. Hatz odpíchla od toho, že jediný Štěpán s titulem REX byl v příslušné době právě (budoucí sv. Štěpán).
Bavorský vzor je zásadní věc a značně prostor omezuje, sv.Štěpán se tuším r.996 oženil se sestrou bavorského vévody, přijal při tom křest a začlenil se tak mezi respektované evrospké panovníky, takže ten bavorský vliv má logiku.
Prave ze nedal mince razit podla bavorskeho vzoru. Denar Sv. Stefana je presnou polovickou bavorskeho, preto ho niektory nazyvaju aj obolom. A ani z ikonografickeho hladiska sa nepodoba. Okrem mince Lancea Regis nenajdete na arpadovskych minciach motyv kostola ako je to na bavorskych minciach.....
a tak isto, ked si niekto mysli ze knieza na nitrianskom stolci vladol celemu uzemiu dnesneho slovenska, je na obrovskom omyle! Niektory dnesny historici maju tendenciu pisat novu historiu a to je tak trochu nebezpecne! Napr. Tzv. Pomocnici Sv. Stefana , neviem ci to pisem presne, hont a poznan ze vraj boli slovania z Nitry... Tak boli nemci.... A to nie je z mojej hlavy ale z nemeckej odbornej literatury....
Dnes to niekto napise, zajtra tomu niekto uveri a pozajtra je to uz v ucebniciach....a to je na tom nebezpecne.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.