Moderátoři: Archypov, facctory, smith

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 08:47

Sv. Stefan sidlil v Nitre a Bratislave??? Mozno sa tam par krat ukazal, MOZNO ale urcite tam nesidlil! Sidlil v Ostrihome a v Szekesfehervar-y.

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 09:36

opravim svoje tvrdenie...v Bratislave sa zdrziaval ale nebolo to jeho sidelne mesto......

k minci presslava civ.. Dodam este tolko, ale myslim si ze som to uz sem napisal, razidlo tejto minci bolo vyrobene uplne inou technikou ako razidla pouzivane v uhorsku takze aj ked je to moze byt dobove, uhorske to urcite nie je. Toto si treba uvedomit. Je to minca bavorskleho typu a ako predloha nesluzil denar Sv. Stefana....

pzberatel

Uživatel

Zaregistrován:
26. 6. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 13:14

Comes - presne to iste som si na Pliske vsimol 2 roky dozadu, ked mi ju nasi doniesli z Bulharska ...
Myslim, ze aj toto dokazuje (okrem ineho), ze v 10. storoci bolo viac miest s nazvom Preslava a niektore z nich tieto mince razilo. Navyse aj meno panovnika Stefan bolo v tej dobe dost popularne. Preto treba najskor urcit mesta ktore prichadzaju do uvahy, ktore sa v minulosti takto volali a zaroven k nim mozme priradit panovnika menom Stefan. Potom by bolo mozne vylucovacou metodou sa dopracovat k spravnemu mestu alebo aspon vytvorit nejake hypotezy, ktore by uz odbornici neskor potvrdili alebo vyvratili.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 13:43

napsal/a:
opravim svoje tvrdenie

ohľadne Štefana bude ešte viac opráv numizmatikagal.😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 13:54

mozno.......

jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 13:58

Comes - presne to iste som si na Pliske vsimol 2 roky dozadu, ked mi ju nasi doniesli z Bulharska ... Myslim, ze aj toto dokazuje (okrem ineho), ze v 10. storoci bolo viac miest s nazvom Preslava a niektore z nich tieto mince razilo. Navyse aj meno panovnika Stefan bolo v tej dobe dost popularne. Preto treba najskor urcit mesta ktore prichadzaju do uvahy, ktore sa v minulosti takto volali a zaroven k nim mozme priradit panovnika menom Stefan. Potom by bolo mozne vylucovacou metodou sa dopracovat k spravnemu mestu alebo aspon vytvorit nejake hypotezy, ktore by uz odbornici neskor potvrdili alebo vyvratili.

Hned při prvním publikování se V. Hatz odpíchla od toho, že jediný Štěpán s titulem REX byl v příslušné době právě (budoucí sv. Štěpán).
Bavorský vzor je zásadní věc a značně prostor omezuje, sv.Štěpán se tuším r.996 oženil se sestrou bavorského vévody, přijal při tom křest a začlenil se tak mezi respektované evrospké panovníky, takže ten bavorský vliv má logiku.

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 14:10

Prave ze nedal mince razit podla bavorskeho vzoru. Denar Sv. Stefana je presnou polovickou bavorskeho, preto ho niektory nazyvaju aj obolom. A ani z ikonografickeho hladiska sa nepodoba. Okrem mince Lancea Regis nenajdete na arpadovskych minciach motyv kostola ako je to na bavorskych minciach.....

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 14:24

Určite,............. pokiaľ začneme filozofovať na tému rozloha nitrianskeho kniežactva dospejeme určite k nejakému záveru.😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 14:30

Nitrianske kniezatstvo jestvovalo a nebolo bezvyznamne, ale netreba to zase prehanat s jeho vyznamom....a netreba si vymislat a pisat nove dejiny ako to robia tvz. novodoby historic... Ja ich nazyvam bajkarmi.....

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován:
8. 12. 2011

Vytvořeno:
6. 3. 2012, 14:39

a tak isto, ked si niekto mysli ze knieza na nitrianskom stolci vladol celemu uzemiu dnesneho slovenska, je na obrovskom omyle! Niektory dnesny historici maju tendenciu pisat novu historiu a to je tak trochu nebezpecne! Napr. Tzv. Pomocnici Sv. Stefana , neviem ci to pisem presne, hont a poznan ze vraj boli slovania z Nitry... Tak boli nemci.... A to nie je z mojej hlavy ale z nemeckej odbornej literatury....
Dnes to niekto napise, zajtra tomu niekto uveri a pozajtra je to uz v ucebniciach....a to je na tom nebezpecne.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.