na netu je jich spousta, třeba tady:
https://www.ma-shops.nl/raffler/item.php?id=21685
nebo tady:
https://www.acsearch.info/search.html?id=199153
atd...
Ostatně soudím že EU musí být zničena.
S termínem dobové falzum bych byl opatrný. Spíše bych to nazval dobová napodobenina. Kterých je v uherském prostoru spousta a některé jsou i čistě měděné. Spousta jich je dosud nepopsaných
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
mince je na 99% pocinovany medeny strizek. takova vec nema na termin dobova napodobenina sebemensi narok. je to zjevne falzum.
pokud napodobim stribrnou minci tim, ze vyrazim taktez stribrnou, byt mozna s mensim obsahem stribra, mohu to za napodobeninu povazovat.
pokud napodobim temer medenou minci (kterych pravda je v uherskem prostoru opravdu hodne), tim, ze vyrazim minci uplne medeneou, tak termin dobova napodobenina mohu tez pouzit
pokud ale okopiruji obraz mince s pomerne vysokym obsahem stribra tak, ze pocinuji medeny strizek (nebo amalgamacne postribrim, moznosti je vic), provadim ukony ktere jsou zcela charakteristicke pro falsovani mince. hodnota predlohy a falza je nesrovnatelna, v pripade, ze je to zarove pocinovano, tak tam bude stribra minimum
potiz je v jednom jasna - numismatika ma spoustu pojmu jasne nevymezenych, casto se prekryvajicich a casto z nepochopeni situace nesmyslne nebo spatne zavedene (viz nekonecne diskuse nedorazeni/vyduti apod.).
jinak lze najit i definice, ze dobove falzum je podmnozinou napodobeniny. osobne si myslim, ze by mel byt jasne definovan/predefinovan pojem "napodobenina"
u dobove napodobeniny se ocekava, ze ma nejakou realnou kupni silu, "neprilis" odlisnou od sve predlohy. napodobovany jsou prazske grose, jejich napodobeniny maji treba o 50 % ci 75 % stribra mene - i to je zlodejina, ale snad se tomu da jeste rici napodobenina.
proc by to mel byt Ondrej II.? dyt to nejspis bouchal nakej podvratnej zivel v jeskyni😉
Tak ako dnes na každom hrade a zámku, v ZOO. Len sú z hliníka, mosadze... Za 800 rokov si bude niekto lámať hlavu s tým, čo to je..🙂
-s-
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.