Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
no a posledni na zaver je Cn.III.19, ten je opet nezamenitelny diky pritomnosti dvou chomacu chlupu (nebo chcete-li zavesu ci kaderi) na zadech. pismena opet latinska W a V
tak doufam, ze alespon nekomu tenhle prehled trochu pomuze se v tom orientovat, ocenim samozrejme jak lepsi obrazky, tak konstruktivni podnety a pripominky a pokud ma nekdo i neco nazbyt, tak samozrejme i nabidku chybejiciho materialu (pozdeji sem hodim jeste 2-3 ulovky, ktere sice nejsou extra kvalitni, ale radost presto udelali - jednim z nich je vlastne i tento poslendi typ):
Obrázky:
Zaregistrován
6. 7. 2009
Myslím že tam máte jednu poměrně zásadní chybu, a to při určení Vašeho jednostranného penízu č.16 (i po opravě) a současně i při jeho vyobrazení u prezentovaného popisu typu Cn.I.2. Asi jste přehlédl že lev na Vašem č.16 má ocas nahoře otevřen což je dosti zásadní věc typická pro bílé peníze dvoustranné. O těchto jednostranných bílých penězích rázu starších peněz dvoustranných je zejména popis hlavického nálezu od K.Peukerta a v časovém řazení dle Castelina by měly být ještě před typem Cn.I.
Je ovšem otázka zda tento typ byl ražen v období ražby peněz dvoustranných (dle P.Vorla 03/1482-1485) a nebo s použitím starších razidel při obnovení jejich ražby již jen jako jednostranných po r.cca 1500.
Váš peníz č.16 nemá dobře čitelný konec opisu a náleží do skupiny Peukert 22-37, pravděpodobně č.22.
Zaregistrován
16. 2. 2008
:shock:
Tak teď už jsem z toho úplně tumpachovej jak zpitomělý Pulchart🙄
ještě štěstí že tohle nesbírám😉
Zaregistrován
6. 7. 2009
naopak, je to jednoduché; například při určování typu PG Vladislava stačí kouknout na tvar ocasu a vybíráš už jenom z cca poloviny typů grošů 😉
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
6. 7. 2009
Co myslíte, je to WLA... nebo WLE...?
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
punc je pro E, takze ja bych rekl WLE (premyslim, co je videt z E v SECUNDUS), uz jsem nejake takove videl, ale sam myslim nemam, ted nevim.
Zaregistrován
7. 10. 2006
Také bych řekl WLE, i když zrovna u Vladislava je tuším i jeden typ litery A dost podobný, nicméně by tam stejně chyběl spodní kousek levého dříku (taková "fajfka"). Když jsem kdysi pracoval na typologii BP VJ, tak jsem měl jednotlivá písmena celkem dobře rozpracovaná, jenže mám to doma, tak se můžu podívat až se vrátím z práce ...
Zaregistrován
6. 11. 2010
WLEDX...? Zajimave..
Zaregistrován
15. 7. 2007
to je I, nekdy byva tak rozjete jako X, to je OK
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.