Zaregistrován
7. 10. 2006
moravské denáry brněnských údělníků
Zaregistrován
7. 10. 2006
Konrád I.
0,51 g
15 mm
Cach 364, VP 24, Šm 432c
Obrázky:
Zaregistrován
16. 2. 2008
Konrád I.
Údělný kníže na Brněnsku
C 367 – půldenár
váha 0,361 velikost 13 x 14 mm
Obrázky:
Zaregistrován
15. 5. 2009
Jedna z mincí, kde moravští Přemyslovci zvolili motivy úplně odlišné od českých denárů. Podle některých názorů by na ní měly být použity byzantské vzory. Co ty ornamenty uvnitř bočních lodí kostela na líci - může to být tzv. triskelion ?
Zaregistrován
7. 10. 2006
ten symbol není na triskelion úplně symetrický, ale vzhledem k velikosti puncu by to nebylo tak důležité. Mě by také zajímalo, jestli výrobce razidla použil stejný punc té věžičky na rubu i na líci. Takto na první pohled to vypadá, že všechny čtyři věžičky jsou stejné, i to šrafování na střeše je stejným směrem ... Co je vlastně za nápis na tom rubu?
Zaregistrován
15. 5. 2009
tak jak jsou fotky seřazeny je to vlastně pořadí rub (S PETRVS) - líc (CVNRADVS), ještě jsem snad neviděl tuto minci, kde by byly opisy úplně správně
Zaregistrován
15. 7. 2007
je to velmi stary symbol, ktery ale jako radu jinych vyuziva pozdeji i krestanska symbolika (jiz pred 5. stoletim v Irsko) muze vyjadrovat jednak trojjedinecnost boha, ale muze zastupovat i symbol slunce
ja si osobne tedy myslim, ze to triskelion byt muze a myslim, ze v pozdejsim obdobi lze nalezt v gotickych zdobnych prvcich, takze by nemuselo byt nemozne, aby se z nejakeho duvodu objevil jako symbolika uz drive
prijde mi, ze je slozen z maleho S a C, coz by ale samozrejme nemuselo popirat umysl vytvorit z toho trojcetny ornament
mne spise zaujala ta postavicka. interpretuje se jako Sv. Petr nebo ma symbolizovat panovnika?
Zaregistrován
7. 10. 2006
obvykle bývá na reverzu vyobrazen světec, který je tam i vypsán, ale těžko říci, jak je to v tomto případě, křesťanskou symboliku zase tak moc dobře neznám ...
Zaregistrován
15. 7. 2007
premyslim prave nad tim, zda by svetec byl vyobrazen "tak maly" a nebo zda se panovnik nechal na tu svatejsi stranu propasovat😃
Zaregistrován
15. 5. 2009
Teď jsem teprve pochopil, o jakou postavičku jde. Aha.
No, mám článek, kde jeden univerzitní profesor - kunsthistorik interpretuje obraz na rubu jako údajné klasické schéma Konstantin - sv.Helena v přeneseném podobě panovník - jeho manželka. Tím by bylo dáno, kde je panovník. Před tímto názorem můžu ovšem jen tiše sedět v ústraní, protože přesahuje můj obzor.
Raději rychle zpátky na pevnější led 😕
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.