Zaregistrován
24. 3. 2010
sigur napsal/a:
Prosím ťa a vedel by si niekde dohľadať konkrétne, v akých hmotnostiach (najlepšie v gramoch ale aj diely košickej marky by stačili) by tie košické razby mali byť razené?
Páni, túto otázku som sa nepýtal náhodou. Mám totiž mincu, ktorú podľa všetkého Huszár ani Pohl nemali k dispozícii. Ukazoval som ju aj pánovi Hunkovi a chvíľu sme o nej debatovali a skúmali pod mikroskopom. Je mierne nedorazená. Na averze je s najväčšou pravdepodobnosťou koruna s pštrosom a po jej stranách písmená C - C. Podľa pána Hunku sú to jednoznačne Košice. Na reverze je veľká anjouovská ľalia. Nikde žiadny opis, hmotnosť 0,27 g, takže predpokladám, že sa jedná o obolus.
Jedinú podobnú mincu, čo som našiel, bol slavónsky denár bána Nikolu Banića z rokov 1353-1355, ale s úplne inými značkami.
Zaregistrován
6. 8. 2008
Sigur, hľadal som niečo na internete, ale nenašiel som nič. Poslal som e-mail do košického múzea, snáď mi odpovedia.
ego
Zaregistrován
8. 12. 2011
Toto snad nie!!! Na internete? Však tak ste to prezentovali ako jasnú vec a teraz o tom nemáte nič??
Do ktorého košického múzea?
Zaregistrován
8. 12. 2011
To Grofik - to čo ste tu napísali ešte vôbec nedokazuje razbu mincí v Košiciach za vlády K. Roberta.......
Zaregistrován
23. 10. 2006
Trochu ma zaujala téma;
Je možné ,že tomuto počtu mincí sa hovorilo Košická marka......🙄 🙄
Marky (hrivny) košického počtu sa spomínajú už roku 1307. V roku 1321sa uvádza ako dávny zvyk razenie mincí košickou komorou. Pôvodne ich dávali raziť v Gelnici či Smolníku.
Košičania a cudzí kupci v Košiciach a košickej provincii mali od roku 1321 osobitné výhody v tom, že pri výmene starých košických denárov za nové sa im odpúšťali obvyklé zrážky a za zmluvy i obchod smeli platiť hocijakými mincami, dokonca aj priamo zlatom a striebrom. Košická mincovňa bola pôvodne v kráľovskom dome. Razila florény (zlatky), groše, denáre, neskôr i grajciare a toliare. Za vlády kráľa Žigmunda (14. – 15. stor.) sa košická marka skladala zo 48 grošov. V listinách pri sumách sa obyčajne udávalo, s akou ražbou či skladbou mincí sa počíta, či s florénmi budínskeho alebo košického počtu.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Zaregistrován
8. 12. 2011
To Sigur - pošlite mi prosím foto tej mince. Chystám sa do Budapešti do národného múzea - ukážem im to tam.
Zaregistrován
8. 12. 2011
To Grofik - odkiaľ čerpáte tieto informácie?
Zaregistrován
23. 10. 2006
to numizmatikagal;
Košice na to obdobie bolo druhé mesto v Uhorsku ,čiže malo svoje výnimočné privilégiá.
Zaregistrován
8. 12. 2011
Ešte raz sa pýtam, lebo asi prvý krát ste to nepostrehli!!!
Odkiaľ čerpáte tieto informácie?
Zaregistrován
23. 10. 2006
ale určite postrehol 😉
História mesta Košíc – Dr. Ondrej Halaga & Eugen Sabol
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.