Moderátoři: Archypov, facctory, smith

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#61 - 30. 4. 2012, 07:22
Na téma košické mincovny u nás publikoval hlavně Petach. V 70-tých letech ve sbornících Východosl. Muzea „Historica Carpatica“ a pak v díle „Dejiny mincovania v Košiciach“. Nemám je teď po ruce, ale mám pocit, že ani tam důkaz o ražbě mincí v Košicích za Karla Roberta nenajdeš. Nicméně mám v NB dva zajímavé odkazy : Kovachic : Formulae solennes styli in cancellaria … , strana 50, 51 (arabské číslice, ne latinské). Je tam opis korespondence mezi králem Ludvíkem a městem. Ve stručnosti jde o to, že Ludvík chtěl přemístit komoru do Košíc a město se tomu bránilo s argumentem, že když ve městě sídlila komora za krále Karla Roberta, mělo s tím město problémy a nakonec museli zaplatit pokutu 2000 marek. S největší pravděpodobnosti král v té době ještě komoru přemístit ani nechtěl, jenom chtěl Košice donutit, aby se vzdali jistých výsad z doby Karla. ...

Pôvodné znenie poznámky 8:

[8] A kassai kamarát már 1321-ben említi Károly egy oklevele: „Lucri camerae nostre in eadem civitale (t. i. Kassa) et provincia existentis” „denarii dicte camerae nostre”. Thallóczy: A kamara haszna története. 148. 1. V. ö. Balogh Albin: Adalékok. (Pannonhalmi évkönyv 1914/15. 115. l.) és Egy kis hozzászólás a magyar pénztörténethez (Numizmatikai Közlöny 1917. 78. l) Vele szemben korábban ez oklevél más értelmezését vitattam (Numizm. Közlöny. 1917. 82. l.). mert a kassai kamara későbbi működésére nincs adatunk s a szomolnoki kamara, melynek hatásköre Kassára is kiterjedt, már 1330-ban is fennállt. V. ö. Orsz. Ltár. D. O. 31216. Sz. Azóta azonban sikerült megtalálnom a dolog helyes magyarázatát Kovachichnál (Formulae Solennes styli. 50–51. l.) a város megnevezése nélkül közölt oklevelekben. Nagy Lajos értesíti ott egy város hatóságát, hogy pénzverő kamarát fog a városban felállítani s a bányavárosokban székelő kamaraispán náluk fogja székét tartani. A város kéri, hogy ne tegye ezt, mert Károly idejében, mikor náluk kamara volt, nagy bajok és folytonos viszályok keletkeztek, melyek során a város bírságképpen 2000 márkát is fizetett. A király avval a feltétellel enged kérésüknek, ha a mondott kamaraispánnak évenként 100 márkát fizetnek lucrum fejében. A város – mint kisebb rosszat – elfogadja a feltételt. Hogy itt Kassáról van szó, azt az említett 1321. évi oklevél bizonyítja, mert éppen azon alapult a kassaiak mentessége a lucrum camerae fizetése alól. A király – lehet – ekkor nem is gondolt a kamara áthelyezésére, de így akarta elérni, hogy Kassa lemondjon jogosan élvezett mentességéről. Később Lajos mégis áthelyezte a kamarát Kassára s az 1367-ben már itt működik. Zichy III. 340. l.

Rýchly preklad:

Košickú komoru spomína už v 1321 listina Karla: „Lucri camerae nostre in eadem civitale (t. i. Kassa) et provincia existentis”, „denarii dicte camerae nostre”. Thallóczy: Dejiny zisku komory. 148. 1. V. porovnaj s Albin Balogh: Dodatky (Ročenka Pannonhalma 1914/45. 115. 1) a článok „Pár slov k dejinám maďarských peňazí (Numizmatické listy 1917. 78. 1). Oproti týmto štúdiám som spochybňoval interpretáciu tejto listiny (Num.listy 1917. 82. 1) lebo košická komora, ktorej pôsobnosť platila aj v Košiciach, už existovala v r. 1330. Porovnaj s Štátny archív v Budapešti D.O. 31216. Odvtedy sa mi podarilo nájsť správnu interpretáciu u Kovachicha (Formulae Solennes styli 50-51. 1.) v listine v ktorej sa názov mesta neuvádza. V tejto listine Ludovít Veľký oznamuje vedeniu nejakého mesta, že sa zriadi komora na ich území, a banský mincmajster bude sídliť u nich. Mesto žiada kráľa aby tak neučinil, lebo počas dôb Karola, kedy komora u nich sídlila mali stále problémy, ktoré vyústili do pokuty 2000 mariek. Kráľ pristupuje na ich žiadosť s podmienkou, že spomenutému mincmajstrovi budú ročne platiť 100 mariek za lucrum. Mesto, ako menšie zlo pristupuje na túto podmienku. Či v tejto listine ide o Košice, alebo nie, to dokazuje listina z r. 1321, lebo práve na základe tejto listiny boli Košice oslobodené od platenia lucrum camerae. Možno kráľ ani nemal v úmysle premiestniť komoru do Košíc, len chcel docieliť aby Košice sa zriekli svojej výsady neplatiť lucrum camerae. Neskôr Ludovít predsa premiestnil komoru do Košíc, a tá od r. 1367 začína svoju pôsobnosť v meste. Zichy III. 340. 1.

Za gramatiku a slovosled sa ospravedlňujem..... 😉

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Ander

Uživatel

Zaregistrován
11. 3. 2009

#62 - 30. 4. 2012, 07:41

To Smith : díky moc. Jde Ti to výrazně líp než goodlu translatoru 😃

˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

___

Uživatel

Zaregistrován
24. 3. 2010

#63 - 30. 4. 2012, 08:29

to Ander, smith: Páni, klobúk dole. Vďaka. 😎

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#64 - 30. 4. 2012, 10:50

Super páni, ešte si to celé budem musieť párkrát prebehnúť, ale bomba.

grofik

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
23. 10. 2006

#65 - 30. 4. 2012, 11:22

Badám ako sa pekne potvrdzuje dôležitosť Košíc v tej dobe.😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován
8. 12. 2011

#66 - 30. 4. 2012, 11:42

Vyznam Kosic nikto nespochybnoval!

egomc

Uživatel

Zaregistrován
6. 8. 2008

#67 - 5. 5. 2012, 17:49

Dnes som dostal e-mail z Košíc. Odkazujú ma na zborník Historica Carpatica, 1970 a knihu E. Petácha: Dejiny mincovania v Košiciach, 1986.
Zo zborníka citujem (E.Petách - K začiatkom košickej mincovne):
"Hrivna košická ... nie je z konca 13. storočia, ale z rokov 1332-1338, a to ako jednotka početná a nie váhová."
"Na toto privilégium (z roku 1319 moja pozn.) podľa všetkého nadväzuje i ďalšie a to z 20.6.1321, ktorým Karol Róbert ... oslobodzuje mesto a jeho majetky od komorského zisku a kolekty. Zároveň je tu údaj, ktorý svedčí o tom, že košická komora dávala do obehu vlastné mince. Kráľ schvaľuje razenie nových denárov košickej komory a zároveň sa spomína aj výmena nových denárov košickej komory za staré už ako bežný zvyk."
Výmenu boli povinní urobiť do šiestich týždňov od vyrazenia denárov.
Z mojej strany je to k tejto téme všetko... 🙂

ego

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#68 - 5. 5. 2012, 21:57
Dnes som dostal e-mail z Košíc. Odkazujú ma na zborník Historica Carpatica, 1970 a knihu E. Petácha: Dejiny mincovania v Košiciach, 1986. Zo zborníka citujem (E.Petách - K začiatkom košickej mincovne): "Hrivna košická ... nie je z konca 13. storočia, ale z rokov 1332-1338, a to ako jednotka početná a nie váhová." "Na toto privilégium (z roku 1319 moja pozn.) podľa všetkého nadväzuje i ďalšie a to z 20.6.1321, ktorým Karol Róbert ... oslobodzuje mesto a jeho majetky od komorského zisku a kolekty. Zároveň je tu údaj, ktorý svedčí o tom, že košická komora dávala do obehu vlastné mince. Kráľ schvaľuje razenie nových denárov košickej komory a zároveň sa spomína aj výmena nových denárov košickej komory za staré už ako bežný zvyk." Výmenu boli povinní urobiť do šiestich týždňov od vyrazenia denárov. ...

Tak to teda môžeme chápať, akože ešte predtým boli v Košiciach razené peniaze? Ale predpokladám, že to teda ešte boli peniaze, ktoré neboli razené za Karola Róberta, veď ten mal na mesto priamy vplyv až cca od počiatku dvadsiatych rokov, alebo sa mýlim? Alebo mal vplyv v meste už od bitky s Omodejovcami?

egomc

Uživatel

Zaregistrován
6. 8. 2008

#69 - 5. 5. 2012, 22:33

No, stretol som sa s názorom (naozaj nepotvrdeným 😃), že mince v Košiciach boli razené už za Ondreja III (minimálne už roku 1297 tam sídlila Kráľovská komora). Samotný Karol mal na mesto vplyv od roku 1307, keď ho daroval Abovi Omodejovi. Veď Omodejovci ho spočiatku podporovali.

ego

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#70 - 5. 5. 2012, 23:08

Nemám dôvod neveriť ti, pozriem na to. Sám vieš že to nie je na hodinu, ale toto ma zaujíma, mrknem na to a ešte pokecáme. Každopádne ďakujem za výborný názor.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.