Zaregistrován
4. 9. 2012
Grammatikos: to jsi dobrý, že dokážeš porovnávat na první pohled typy oděvů a opasků :-) To je pro mne ještě vyšší dívčí, zatím vycházím vždy v prvé řadě z av: Panna Marie / Ježíš Kristus (stojící, sedící na trůně, pouze hlava), dál na rev: dle počtu postav, ve třetím sledu, co kdo drží v jaké poloze v ruce a oděv až tak na čtvrtém místě koukám na ohoz :-) Ale je fakt, že tady je jiný než u Komenovců-Angelovců do r. 1204
Zaregistrován
17. 9. 2009
Ak by to o minciach ešte niečo povedalo tak prvá minca ma 5 gramov a druhá len 2 gramy, veľkosť je rovnaká len Theodor je dosť hrubý
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Zaregistrován
29. 3. 2015
Přátelé, mám tu jeden kousek, s kterým si nevím rady. Dneska mi přišlo pár byzantských mincí od Savoccy a mezi nimi jeden Herakleios (viz obrázek). Mělo by se jednat o Herakleia se synem, z mincovny Antiochie (je čitelný začátek nápisu TH...jako THEUP - Theupolis). Pustil jsem se do určení katalogového čísla dle SEARa a první co mě udivilo, že ani v jednom on-line katalogu se Herakliovy ražby z Antiochie nevyskytují. V katalogu chybí pár čísel, právě kolem provinčních ražeb Herakleia, takže se může jednat o chybějící číslo, které v katalogu není, ale originál knihu SEARa nemám, abych to dokázal přiřadit. Navíc co mě udivilo, nápis kolem postav začíná DNMAU, co by spíše ukazovalo na císaře Maurikia. Nicméně postavy jsou téměř jistě Herakliovy. Nezdá se tedy, že by se jednalo o přeražbu. Máte někdo představu jak tuto minci "rozluštit"?
Obrázky:
Zaregistrován
26. 8. 2012
Postava císaře zcela jistě nepatří Maurikiovi-je tam málo zřetelný,ale přece jen náznak vousu-ty bývaly znázorněny na tváři císařů až od jeho následovníka,tedy od Foka...
Zaregistrován
26. 8. 2012
No,ještě se vrátím k te představě:
Vzhledem k tomu že se jedná o mincovnu v Antiochii,která byla uzavřena a zřejmě převezena do Jeruzaléma už roku 610-tedy kryje se s nástupem Heraklia na císařský trůn se domnívám že se snad může jednat o sásánovskou/nebo méně pravděpodobněji pozdější arabskou/ imitaci byzantského follu během jejich okupace východní Sýrie.
Vzhledem k celkové neoblíbenosti Foka snad podle 40 nummi jeho předchůdce Mauricia Tiberia-ovšem s postavou stávajícího panovníka.
Může také jít o zkorumpovaný opis..
Tyto poměrně vzácné perské imitace skutečně existují-jak se dvěma tak i třemi postavami a značkou Antiochie.
Ale je to jen taková myšlenka,a konečné rozuzlení může spočívat v něčem docela jiném...😉
Zaregistrován
12. 1. 2010
Ja bych jen rad dodal, ze nakup od firmy Savoca je velmi rizikovy - okradli uz docela dost lidi (vcetne mne), kdyz jim neposlali minci za kterou inkasovali penize, navic casto prodavaji padelky...
Zaregistrován
21. 11. 2011
Ja uz u nich reklamoval 2 mince, kdy mi poslali jine. Nastesti se to vzdy vicemene vyresilo, ale naposledy mi asi automaticky poslali email typu "Omlouvame se, nejsme neomylni a muzeme falzum prehlednout", coz znamena, ze uz na to maji mustr a asi se to tam stava pravidelne🙂
Zaregistrován
29. 3. 2015
Savoca prodává kvanta mincí, tak asi občas k chybě dojde. Mně taky jednou poslali jinou minci, ale vzhledem k hodnotě (cca 2Eura) jsem to neřešil. Jinak vcelku spokojenost. Kupuju většinou mince do 500 Kč, ale solidus za 300 Eur, bych si u nich na základě vašich zkušeností asi nekoupil.
Zaregistrován
29. 3. 2015
Ale z pátky k našemu Herakleiovi. Položil jsem dotaz na Forumancientcoins a dostal vcelku rychlou odpověď. ještě než jsme ji dostal, tak jsem si začal být téměř jistý, že jde o přeražbu. Tomu nasvědčuje umístění písmena M, které nesedí polohově se značkou mincovny, legenda na aversu, a také lehce prosvítající klopy pláště císaře Maurikia na pozadí postav Herakleia a syna.
Sběratel na Forumanciencoins pak určil že se jedná o Herakleia z mincovny Thessaonica (SEAR 824) vyražený na Maurikiově follisu z Antiochie (SEAR 533). Nevím jak určil tu Thessaloniku, ale prý to jde poznat podle tvaru křížku nad písmenem M, což nevím přesně jak určil, protože křížky mám u všech Herakleiů nad písmenem M.
Zde odkaz na vlákno s dotazem:
http://www.forumancientcoins.com/board/index.php?topic=104732.0
Nicméně záhada, zdá se, rozluštěna.
Zaregistrován
26. 8. 2012
Vida ho,tak přece přeražba,-je vcelku zajímavé že se na aversu zcela změnil mincovní obraz a původní část Maurikiovi legendy i s polovinou perlovce zůstala beze změny..
Ale hlavně že je snad vyřešeno..
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.