Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#141 - 16. 2. 2016, 18:32

Já myslím, že těch 200 je přece jen málo, na našich aukcích jsem viděl podobné kousky místy i přes 1000 Kč (taky mě to udivilo u tak běžné mince) a že by někde šla podobná výrazně pod 500, si nepamatuju.. ale tohle období nesbírám, takže to nevím jistě. Každopádně bych řekl, že 300 dolarů by byla nesmyslná cena, i kdyby byla mince ve špičkovém stavu.
Je otázka jestli byla za tu cenu skutečně prodána nebo jen neúspěšně nabízena🙂 Nebyl by odkaz?

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#142 - 16. 2. 2016, 18:45

Já mám tyto mince ve sbírce dvě, taky spíše horší stavy a jednu jsem sehnal za 300 a druhou v konvolutu za +-150. Tahle na obrázku šla včera na eBay u Neumann Numismatik za 640, kde se obecně celkem přeplácí. Ta cena je asi dost o tom, jak se sejdou zájemci, protože skoro každý ji ve sbírce má. Ted když se dívám na tu tvoji, tak zas není tak špatná. Portrét panovníka je celkem zachovalý, tak těch 500 by myslím mohlo být adekvátní.

Co se týče určování těch miskovitých follisů, tak na to bych také rád znal odpověď jak je dobře identifikovat. Asi to chce mít nakoukané. Horší je to u těch skutečně horších stavů, sám mám ve sbírce asi 5 u kterých jsem identifikaci nezvládl. Zvláště tam, kde jsou jedna či dvě postavy a nečitelná legenda. Obecně dost pomáhá identifikovat Avers, kde je buď kristus sedící, stojící, busta, či Marie či jiní svatí. Pak se vyloučí dost variant. Panovníci vypadají dost podobně a navíc se dost liší i v rámci jedné varianty mince. Ideální by byly ty perokresby, ale zatím jsem se k takové literatuře nedostal.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

lub121

Uživatel

Zaregistrován
13. 4. 2014

#143 - 16. 2. 2016, 19:10

Ten Leo byl za tu cenu prodaný. To je první co se dívám. Nabídka může být jakákoliv, vždy samozřejmě záleží, jestli to někdo koupí. Odkaz už nenajdu, probíral jsem toho dnes od rána hodně, tak už to nedohledám. Přišel mi konvolut mincí tak hledám a hledám.
Těch miskovitých follisů příšlo cca 50 ks, ale jen tak 10 je moc pěkných co si nechám. No nějak se s tím poperu a co nenajdu, tak vás opět poprosím o radu :-)

lub121@seznam.cz

klejda100

Uživatel

Zaregistrován
1. 3. 2016

#144 - 1. 3. 2016, 12:01

Mince byzantské říše 491 - 1453 od Urs Sommer na Amazon.De Euro 45,-

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#145 - 9. 3. 2016, 09:31

Ahoj,
dlouho jsem se tu v byzantské sekci neukázal, ale jsem rád že to tu trochu žije. Vlastně jsem svou mini sbírku z důvodu nechuti i spousty práce od listopadu až doposud zakonzervoval už někdy v prosinci 2015 a svůj byzantský rok, (kdy jsem ji jednak pořídil a jednak pročetl všechny české překlady byzantských autorů http://www.databazeknih.cz/seznamy/martin-c-13483/byzantsti-autori-3902 tím tak trochu uzavřel.
Grammatikovi jsem asi zůstal dlužen i nějaký ten mail, za což se omlouvám, ale k vyplození něčeho smysluplného jsem se tehdy fakt nedostal.
S vypětím jsem nedávno ještě v lednu dočetl Dějiny Byzance a to bylo tak vše.

Tady jsem ale přislíbil publikovat sem tam nějakou fotku mincí (o něž tu kráčí) a alespoň v tom tedy pokračuji ;-)

Skončil jsem follisy někdy na konci byzantské krize, na něž vládci makedonské dynastie navázali follisy tzv anonomními. Ty nenesou totiž jména panovníků, ale na av. podobu Ježíše Krista a na rev: nejčastěji jeho tituly ať celé či zkrácené - Jesus Christos Basile Basil (v alfabetě IC-XC). Sear rozlišuje typy A-J a přiřazuje je jednotlivým panovníkům makedonské dynastie (a navazujících) počínaje Janem Tzimiskem. Třídy A1-A3 se liší vlastně jen vahou (obrázekč.1 jsem si vypůjčil z forumancientcoins) kdy:

2) class A1 jsou nejlehčí (cca 5-8g), přisuzované Searem Janovi Tzimiskovi (969-976) – často jsou to přeražby follisů Nikefora II.
3,4) třída A2 představuje naopak nejtěžší typy vážící až 18 g a třída A3 je někde mezi(kolem 10 g. Obě je Sear řadí Basileovi II. (976-1025) a jeho bratrovi Konstantinovi VIII. (+1028)), za jejichž vlády dosáhla středověká Byzanc svého vrcholu a opět se táhla od Sicílie a ž po Eufrat.

Krom základního popisu se nachází různé ornamenty na spodní i horní straně reversu, Různé znaky nese i koruna (nimbus) Kristovy svatozáře i evangelium, které drží v ruce (různé seskupení a počty teček) To už je ale vyšší dívčí. Celé zobrazení Ježíše Krista je vlastně velmi podobné tomu, co bývá na velkých mozaikách v chrámech (Monreale, Palermo a Cefalu na Sicilii, Hagia Sophia, Benátky atd. – prostě tzv. Christos Pantokrator, vševládce.

A abych popojel, přidám ještě:
5) class B - Romanos III. (1028-1034)
6) class C - Michael IV. Paflagoňan. (1034-1041)
Dějiny této doby popisuje velmi pěkně Michael Pselos. Doporučuju.

Snad jsem nikde neudělal chybu v datech, označeních či hmotnostech, vše jsem lovil z hlavy ;-)

Obrázky:

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#146 - 10. 3. 2016, 10:49

Ještě přidám 3 ukázky follisů následujícího období, stavy na Byzanc snad ne úplně špatné.

1) Konstantin X. Dukas (1059-1067) – follis Sear 1854, tentokrát neanonymní s portrétem a opisem císaře
Za jeho vlády se prohlubovala krize jejíž počátky staří autoři (byť dnešní tolik ne) kladli na bedra jeho předchůdce Konstantina IX.
2) Romanos IV. Diogenes (1067-1071) follis .- Sear 1866 (neřazený mezi anonymní i když moc nevím proč?)
Ač asi ne zcela neschopný vládce, jeho vojsko podlehlo r.1071 v důležité bitvě u Mantzikertu Turkům, po níž byl císař i na krátko zajat a po níž Byzanc v následujících letech zcela vyklidila své pozice v Malé Asii. Na to měla spíš vliv ale velmi slaboučká vláda Michaela VII. Duky, jehož rod proti Romanovi IV. po porážce povstal, zbavil ho trůnu a nechal oslepit.
3) Nikeforos III. Botainetas (1078-1081) follis Class I, Sear 1889
Poslední předkomnenovský císař za jehož krátké vlády se byzanc ocitla na pokraji zániku, z nějž ho dostal až jeho energický nástupce Alexios I. Komnenos

Obrázky:

uwe

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2011

#147 - 16. 3. 2016, 11:23

Ahoj, pokusí se mi někdo určit aspoň přibližně ? Děkuji, oga.

Obrázky:

lub121

Uživatel

Zaregistrován
13. 4. 2014

#148 - 16. 3. 2016, 11:33

Maurice Tiberius, 582-602, AE Follis, Sear 533

lub121@seznam.cz

lub121

Uživatel

Zaregistrován
13. 4. 2014

#149 - 16. 3. 2016, 11:44

Ještě obrázek z mé sbírky.

Obrázky:

lub121@seznam.cz

uwe

Uživatel

Zaregistrován
17. 1. 2011

#150 - 16. 3. 2016, 19:30

Na rozdíl od mojí téměř sbírková.🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.