Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#31 - 13. 4. 2015, 18:51

Děkuji všem za zajímavé příspěvky a povýšení tohoto vlákna mezi důležité.
Martinvangelis: Skutečně mě k mincím přivedl zájem o Byzanc a její dějiny. Už delší dobu pročítám kdejakou literaturu, nicméně ty knihy které doporučuješ jsem ještě neviděl. Pokusím se je někde sehnat. Obecně mě nejvíce zajímá pozdní období po bitvě u Manzinkertu (1071) až po dobytí Konstantinopole (1453). Je neuvěřitelně zajímavé, jak se tak velká říše, díky sporům o trůn a občanským válkám, dokázala sesypat pod nájezdy Turků. A křižácké dobytí Konstaninopole, čtvrtou křížovou výpravou na jejím pádu mělo také klíčový podíl. Když čteš jaká barbarství tam křižáci napáchlai, chce se brečet.
Já osobně byl v Istanbulu už 3x a za 14 dní jsem si tam opět napsal služebku, tak hodlám prolézt všechny bývalé byzantské kostelíky a zdokumentovat ty úchvatné mozaiky, teda jestli nám turci nenaplánují program od rána do večera.
Ale abych se vrátil k mincím. Můj poznatek k byzantským mincím za poslední měsíc je ten, že co se týče materiálu, tak je to období o dost chudší, než klasická antika. jak tu již kdosi psal: brozových mincí je dost ale většinou ve špatné kvalitě a stříbra jsou vzácná. Já teď o víknedu udělal nákup na eBayi, tak se mi snad sbírka rozroste. Zatím se soustřeďuji na kvantitu za nízkou cenu, abych si vytvořil jakýsi základ.
Jinak ten Follis Lea VI. je krásný. Shodou okolností jsem přesně tuto minci koupil jako svoji úplně první, ovšem v nesrovnatelně horší kvalitě.🙂
Jinak k té ceně mincí Konstantina XI., myslím, že je to naprostý numismatický extrém a nemyslím, že by normální smrtelníci měli podobné kousky ve sbírkách. Zajímalo by mě, jak se vůbec takové mince dostávají na sběratelský trh. Než jsem s mincemi začal, myslel jsem, že antické mince jsou jen v muzeu.🙂

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#32 - 13. 4. 2015, 21:02
No jde o to, ze to neni uplne antika, ale ok, nechme to tu.

Je pravda, že dokonce většina období Byzance je středověk a ne antika, na druhou stranu, v podstatě tady není sekce, do které by se to dalo dát, aniž by to budilo rozpaky. Takže bych sběratele těchto mincí odtud nevyháněl🙂

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#33 - 13. 4. 2015, 21:06
Zaujimavy postreh -tak potom ale na Slovensku a v Čechach asi nebude žiadny važny zberatel.

Doporučuji přečíst ještě jednou a celou větu:
Pokud to tedy nemám brát tak, že vážné sbírání znamená mít aspoň 100 miliónů na kontě, jestli ano, tak se s takovým názorem rozhodně nemůžu ztotožnit.
😉

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#34 - 13. 4. 2015, 21:15

Grammatikos: Turci byli strašlivý protivník, v podstatě kdyby chtěli, tak zničili celý chalífát, bohužel pro Evropu přijali islám. Nemyslím si, že by to Byzanc dlouhodobě ustála i v případě, že by tam nebyly boje o moc a že by tak ráda nenechávala za sebe válčit jiné.
Jinak neřekl bych, že barbarství, které křižáci páchali v Konstantinopoli, se nějak významně lišilo od barbarství páchaného jinde nebo jinými vojsky. A mimochodem, Byzantská říše si o něco podobného říkala už hodně dlouho.

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#35 - 14. 4. 2015, 20:42

Pro Grammatika: napsal bych do mailu, ale máš ho skrytý, tak to dám sem: tady jsem našel pohromadě všechny dostupné byzantské překlady z mé fotky - ty knížky od Odeonu s meandrem: http://aukro.cz/listing/user/listing.php?id=62720&us_id=12485166 Možná by něco šlo sehnat levněji, ale o moc asi ne a máš to pohromadě. Jen nevím, zda ta Byzantská vzdělanost není starší vydání, které má snad horší papír či tak něco. O čem která je si najdi zde: http://www.databazeknih.cz/stitky/byzantska-literatura-4418

Mithridates

Uživatel

Zaregistrován
19. 6. 2012

#36 - 15. 4. 2015, 08:35

K těm knihám ještě vřele doporučuji Dobytí Konstantinopole od Arga.
http://www.argo.cz/knihy/189076/dobyti-konstantinopole/

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#37 - 15. 4. 2015, 21:08

Díky za tipy. Knížky jsme si zakoupil. Dobytí Konstantinopole jsem pořídil již o víkendu. Velmi zdařilá knížka je i Pád Cařihradu od Stevena Runcimana https://www.kosmas.cz/knihy/106563/pad-carihradu/, která popisuje dobytí města v roce 1453.
Jinak jsme o víkendu pořídil 15ks byzantských mincí na Ebay u Savocca coins, tak jse zvědavý jestli dorazí v pořádku. Co jsem viděl, tak se tu tento prodejce dostela probíral.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#38 - 15. 4. 2015, 21:53

A ja myslel, ze Pad Carihradu napsal Mika Waltari🙂

Lopez1506

Profilový obrázek
Uživatel

Zaregistrován
26. 8. 2012

#39 - 15. 4. 2015, 22:11

Waltari se čte dobře,....pro milovníky historických filmů-"Fetih-1453"- mě se aspoň líbil.

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#40 - 16. 4. 2015, 12:56

Pro Grammatika: můžeš si prosím zobrazit mail, rád bych zeptal na něco mimo obsah byzantských mincí ;-) Díky

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.