Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#51 - 3. 5. 2015, 19:29

Díky za linky. Já mám v knihovně rezervovánu publikaci - D.Sear - Byzantine Coins and Their Values, tak jsem zvědavý do jakých podrobností pujde.

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#52 - 4. 5. 2015, 21:07

Zde něco k těm letopočtům na raných byzantských mincích. Je to z knihy D. Sear - Byzantine coins and ...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#53 - 9. 5. 2015, 20:58
  • Díky za vysvětlení těch značek pro roky.
  • boční pohled na mé minci je opravdu Justinián, je to dobře čitelné v opisu, jsou to asi počáteční roky vlády, čelní busta a roky na reversu jsou asi až od pozdějších let.

Přidám zase pár follisů z této doby, stavy (hlavně aversů) nic moc, (reversy snad ujdou) ale byly, myslím, levné, tak jsem s nimi spokojený.

• Justin (518-527) 27 mm, 11,24 g, Sear 62
  • Justinián (527-565) 29 mm, 16,66 g, Konstantinopolis, Sear 158 b rok? 23 nebo je tam zase šestka navíc?
  • Mauritius Tiberius (582-602) o jeho vládě píše Theofylaktos, rok 13, 11,51 g, Theupi=Antiochie, Sear 533

Příště už se posunu v čase nebo nominálech jinam.

Obrázky:

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#54 - 10. 5. 2015, 17:50

Nevim proc 23? Ja tam vidim rok 28, pripadne 29, pokud je dole jeste jedna jednicka.

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#55 - 10. 5. 2015, 18:30

Asi ano, máš pravdu, pak mi to také došl. Napoprvé jsem to špatně vyhodnotil jen jako křivé "I" - jako II / I místo toho GI /I Nemůžu si na to zvyknout ;-)

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#56 - 21. 5. 2015, 13:21

Poslední 2 měsíce jsem se intenzivně věnoval Byzanci, momentálně čtu Prokopiovy války (a mám nakoupené všechny vyšlé dějiny), mince zatím zuřivě porovnávám na wildwinds a forumanciencoins, trochu pošilhávám i po Searovi. Byzanc tu (asi i obecně v republice) moc neletí, ale jako pokračovatelka Říma mi přijde zajímavá. Tak přispěji svými podprůměrnými stavy (jaké jsou bohužel u dostupných AE kusů většinou). Dnes v rámci byzantské osvěty 3 drobnější mince cca 20 mm (pro srovnání takové tlustší římské AE3 či čtvrtfollisy)

1) Fokas (602-610) Podle určitých měřítek poslední antický císař (jeho dodnes stojící vítězný sloup je také poslední stavbou, která přibyla na římském Foru Romanu) V byzantských pramenech to byl tyran a uzurpátor, tyhle prameny ale asi dost straní jeho předchůdci Maurikovi resp. nástupci Heracleovi.
jeho solidy jsou možná nejdostupnějším antickým zlatem.
1/2follis av: císař s plnovousem, s korunou s křížkem čelně, drží kříž, kolem DNFocaPERPA
rev:Velký kříž mezí písmeny F-O-C-A, dole XX mezí 2 perly, 6,03g, 21mm
Ve skutečnosti vypadá trochu líp, než se mi ho povedlo vyfotit.

2) Constans II. (641-668 ) Za Heracleova nástupce Constanse se bývalá velmoc potácela v krizi, území smrsklé sotva na třetinu, Afrika a Levanta ztracena na úkor Arabů, Balkán v rukou Slovanů, říši zbývala jen Anatolie a roztroušené přístavy po Středozemním moři. Císař sám sídlil většinu času v sicilských Syrakusách.
1/2 follis av: CONSTANTINVS PP A Císař s korunou s křížkem čelně, v pravé ruce kříž na globu
rev: velký kříž, po stranách X, pod čarou CRTG - mincovna Kartágo 5,82g, 20mm Sear 1057

3) Michal II. Amorijský (820-829) do třetice o necelé dvě století mladší mince, přesto z doby, kdy se u nás teprve blýskalo na Velkou Moravu a v Byzanci se prosazovalo tzv. obrazoborectví.
av: Michal s byzantskou korunou s křížkem, vpravo jeho syn a nástupce Theofil, opis mIXAHL S ThOE
rev: velké "M" stále na follisech přežívající, nad ním kříž, dole théta 19mm; 3,87g; Sear 1652

Obrázky:

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#57 - 21. 5. 2015, 20:52

martinvagelis: Perfektí přehlídka, díky, úplně ty tvé kometáře k mincím hltám. Prostudoval jsem si tvůj web a jsem rád, že tu má někdo podobné zájmy jako já. Já taktéž poslední 2 měsíce žeru Byznanc ještě ve větší míře než obvykle. Nakoupil jsem literaturu na doporučení. Teď čtu Byzantskou vzdělanost a už se chystám na Annu Komnenu. Usilovně dražím mince u SvoccaCoins a bavím se identifikací. Nakonec se mi lépe pracuje s Wildwinds než se Searem. Sear bohužel nemá tolik obrázků. Pokusím se, poté co trochu roztřídím materiál, také přidat nějaké představení vydaržených kousků. Objekt mého zájmu je spíše v pozdějších stoletích Byzance, ale platí, jak již tu bylo zmíněno, že kvalita numismatického materiálu v pozdějších fázích Byzance klesá.

Hurley

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2010

#58 - 21. 5. 2015, 22:10

Opravdu se na to kouká dobře a k tomu ještě zajímavé info..
Je to skutečně velice zajímavá oblast, o které nevím téměř vůbec nic, tak se alespoň těmito zajímavými střípky něčemu přiučím..
Jen tak dál, osvěta je důležitá🙂

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#59 - 22. 5. 2015, 15:41

Ahoj, to jsem rád, že je zájem, sám jsem v Byzanci také úplný začátečník, postupně budu přidávat pozdější období a nominály. Moc toho nemám, ale aspoň tu trochu.

Ještě ke starším opisům (titulatuře), jak je vidět pěkně na minci Justina, měla by být i u Focase a dalších) namísto staršího římského DN JMENO PF AVG (pius felix=zbožný a šťastný) je tu drobná změna na DN JMENO PP AVG, kde PP značí něco jako perpetue (nevím, jak se to píše), čili asi trvalý či věčný, prostě císař na pořád🙂 Snad si teda moc nevymýšlím.

Přidám tedy k předchozímu ještě jeden naprostý tvarový šrot, nicméně, když hledám na wilwinds či forumancientcoins, tak vyraženým obsahem, je to ve srovnání s dostupnými kousky stejného typu dost slušné:
opět Constans II. (642-668 ) na av: stojící císař (byť vypadá jak Mikuláš) v ruce držící žezlo (kříž na globu) a dlouhý kříž , rev: velké "m" s křížem na vrchu vlevo snad roky (X nebo + a několik "I"), na druhé straně nápis "ANA" Sear 1002 či 3, s jistotou Sear 1000-1005

Další posun v čase či místě někdy příště.

Obrázky:

Jirka318

Uživatel

Zaregistrován
5. 11. 2011

#60 - 23. 5. 2015, 11:16

Ahoj! Ten tvar se tak pozměnil až oběhem, nebo byl takový už při ražbě? Protože takových tvarově netypických mincí jsem na obrázcích viděl už povíc z Byzance. I Řím má občas nějaké podivné exempláře (hranaté sestercie, denáry, ze kterých kousek kovu trčí ven, oválné...), ale u Byzance mi to přijde mnohem hojnější.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.