Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#61 - 23. 5. 2015, 18:23

Ahoj, domnívám se, že je to spíš okrájené z oběhu, ale třeba mě někdo zkušenější opraví. Tyhle věci moc nepoznám. V pozdější době se i miskové follisy, stejně jako jinde ostřihovali, asi byl kov takto cenný. Tenhle kousek váží jen něco přes 2g, shodné typy, co jsem dohledal, kolem 5 g.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#62 - 23. 5. 2015, 19:53

Zajimave.. ale nedokazu si predstavit, ze by to nekdo orezaval tak okate, leda by byl uplne namol😃
Myslim ze to spis souvisi se zhroucenim bezne meny te doby v dusledku valek s Persii a Araby, jak ostatne vypovidaji ty vahy - jeste necelych 100 let zpet tento nominal vazil kolem 20 gramu, na zacatku vlady Herakleia pak kolem 15 gramu.

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#63 - 23. 5. 2015, 21:27

..mně takovéto střížky připadají, jako by byl kousek kovu prostě rozklepnut na větší placku a pak oražen.

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#64 - 23. 5. 2015, 21:29

Je to možné, netušil bych, že takovýhle mrzáček za pár kaček vyvolá takovou polemiku :-) I když, jak výše uvedeno, ržbou je ve srovnání s tím, co jsem našel, slušný.

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#65 - 23. 5. 2015, 22:12

Já mám ve sbírce taky podobný kousek. Koupil jsem ho v konvolutu a zpočátku jsem si říkal, že to asi neidentifikuju. Nicméně po pročítání Seara jsem na něj narazil:
Constans II. ( 641-668 ), už tu o něm byla řeč, takže tenhle kousek by měl být z mincovny v Syrakuzách a jedná se o katalogové číslo SEAR 1104. Tady to vypadá, že to skutečně někdo ořezal.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#66 - 24. 5. 2015, 14:10
martinvagelis: Perfektí přehlídka, díky, úplně ty tvé kometáře k mincím hltám. Prostudoval jsem si tvůj web a jsem rád, že tu má někdo podobné zájmy jako já. Já taktéž poslední 2 měsíce žeru Byznanc ještě ve větší míře než obvykle. Nakoupil jsem literaturu na doporučení. Teď čtu Byzantskou vzdělanost a už se chystám na Annu Komnenu. Usilovně dražím mince u SvoccaCoins a bavím se identifikací. Nakonec se mi lépe pracuje s Wildwinds než se Searem. Sear bohužel nemá tolik obrázků. Pokusím se, poté co trochu roztřídím materiál, také přidat nějaké představení vydaržených kousků. Objekt mého zájmu je spíše v pozdějších stoletích Byzance, ale platí, jak již tu bylo zmíněno, že kvalita numismatického materiálu v pozdějších fázích Byzance klesá.

Nákup od Savocy nedoporučuji, krom toho, že občas nabízí padělky, neštítí se ani krást - pokud člověk získá minci ve vyšší hodnotě, než jaká je konečná cena v aukci, klidně ji nepošlou a ani peníze zpět..

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#67 - 25. 5. 2015, 12:00

tenzor: viděl jsem tu v diskuzi, že se Savoccou tu měli někteří problémy, takže jsem k nákupu přistupoval velmi opatrně. Nicméně zatím jsem u nich udělal dvě objednávky a bez problémů. Je pravda, že se jedná zatím o mince v hodnotě do 300 kč za kus.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#68 - 25. 5. 2015, 13:24

Savoca - musim rici, ze jsem od nich koupil uz dost minci (a i pro par znamych) a vse bylo vcelku ok, az na problem s tenzorem, kdy Savoca jeste naschval zdrzovala komunikaci, aby propadla 40ti denni lhuta na reklamaci (coz bylo zajimave, ze jsme reklamovali snad vcas, ale je tam prodleva na odpoved a ta tu lhutu presahla).

Jinak jsem mel se Savocou dva problemy, ktere ale se mi podarilo vykomunikovat, i kdyz odpovedeli treba az na 3ti email a pod.

V posledni dobe nejvetsi problemem jsou upravovane mince - obcas napisou, ze je mince hlazena (coz az tak problem neni) do nazvu, ale casto jsou doryvane a to tam nikdy nepisou.

Grammatikos

Uživatel

Zaregistrován
29. 3. 2015

#69 - 25. 5. 2015, 13:39

Já jsem si jakéhosi dorývání u jejich mincí všiml také. Ovšem vůbec nevím co si o tom myslet. Na obrázku je jeden takový případ: Revers (doufám, že jsem to nepoplet) je pokrytý jakousi zelenou "patinou", a Avers s portrétem panovníka je jaksi amatérsky dorytý nebo spíše doškrábaný. Napadlo mě, jestli to není spíše jakési dobové upravení té mince, protože nevěřím, že to nějaký dnešní numismatik takhle doryl.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#70 - 25. 5. 2015, 13:44

Grammatikos napsal/a:

... nevěřím, že to nějaký dnešní numismatik takhle doryl.

Ale jo, to by jsi koukal co takový domácí kutil dokáže nadělat za paseku.👿

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.