Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
23. 6. 2007
Taky jsem ještě neragoval. Do Hory přijedu také.😋
Zaregistrován
12. 1. 2008
Zdravím všechny. Již delší dobu pozoruji vaše fórum a vidím, že jsou tu samí odborníci od kterých bych se mohl spoustu věcí přiučit.
Zaregistrován
12. 10. 2007
Ahoj Tomas, tak nám o sobě něco prozraď. Jsi sběratel ? Na co se specializuješ?
Zaregistrován
12. 1. 2008
Ahoj, sbírám převážně mince Františka II. jelikož a protože jsem blázen do historie rád bych také vlastnil malý mincovní přůřez českými dějinami tj. alespoň jednu minci od kažkého panovníka. Ze sběratelského pohledu to sice vypadá trochu neatraktivně, ale mě to vůbec nevadí:-)))Zatím je to pro mě nereálné- hlavně denárové období. Mám již pár kousků bohemiky mezi nimiž "kraluje" pěkný grošík Jana Lucemburského. Rád bych se zeptal na jednu otázečku: Dochovaly se do naší doby záznamy kolik si vydělal třeba klopíř, probéř pregéř atd. Jak byli hodnoceni? Kolik museli denně udělat, třeba střížků? Předem díky za odpověď a brzy opět na příjmu
Zaregistrován
20. 7. 2007
Pamatuji si pár údajů v výstavy v Táboře:
za doby Vladislava Jagellonského:
ceny:
dům na vesnici: několik desítek kop grošů
dům ve městě: stovky kop grošů (dům 308 v Táboře v roce 1525 - 172 kop)
cínová konev v roce 1462 - půl kopy grošů
11 stříbrných lžic - dvě kopy grošů
kapr - 1 až 2 groše
6 vajec - 1 peníz
kuře - 1/2 groše
husa - 3 groše
kráva - 2 kopy grošů
prase - 1 kopa grošů
obyčejný kabát v roce 1483 - 27 grošů
nohavice v roce 1461 - 36 grošů
mzda:
tovaryš - týden 3 až 4 groše
zednický mistr - denně 3 groše
havíř - 6 grošů za týden
Víc si toho nepamatuji.
Zaregistrován
15. 7. 2007
no, mam sberatelsky vlastne hodne podobne cile... akorat misto Frantiska II mam Frantiska Josefa I.
ceny se dochovaly, sice ne asi vsechny... nekde sem na ne nedavno koukal (snad naka Nohejlova, nevim v cem to presne bylo), urcite si tady nekdo vzpomene, v cem to je. par historickych cen mam i u sebe na webu. podrobne info o cenach je v ilustrovane enc. ceske, mor. a slez. num. na str. 43-46...
Zaregistrován
12. 1. 2008
Díky za doplnění údajů. Některé jsou také v Toulkách českou minulostí. Zmínka je i v Encyklopedii numismatiky. Mě by hlavně zajímaly mzdy pouze pracovníků mincovny.
Zaregistrován
12. 1. 2008
František Josef I. je také zajímavý a nesmírně rozsáhlý
Zaregistrován
12. 10. 2007
Pehu,no neříkej,že si toto všechno z té výstavy pamatuješ, v tom případě smekám,pamatovala bych si tak prvních 5 vět.
Jinak je někde možné nahlídnout do nově budovaných stránek PG? Díky.
Zaregistrován
22. 4. 2007
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.