Moderátoři: smith

bozo

Uživatel

Zaregistrován
21. 2. 2011

#41 - 5. 5. 2011, 19:34

to tenzor: samozřejmě že nechci platit nikomu za nic, co jsem si neobjednala, ale kdybych věděla, že to tím skončí, tak to radši zaplatím...protože jak mi radí numismat, tak porada s právníkem by tolik určitě stála

xjert01

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2010

#42 - 5. 5. 2011, 20:33

Jestli jsem to pochopil spravne tak byl dopis poslan beznou postou. Pokud jste si jista, ze nikdo z Vasi rodiny nic doporuceneho neprebiral tak bych byl uplne v pohode. V pripade, ze by prisla upominka o zaplaceni ze strany CMO ci vymahacke firmy zvednul bych telefon a pozadal o zaslani dokladu o uzavreni (kupni) smlouvy - to, ze neco hodili do schranky uzavrenim smlouvy rozhodne neni. Pokud by k tomu nebyli svolni tak bych je rovnou vyzval at setri penize za dalsi upominky a rovnou me daji k soudu...

grizzly56

Uživatel

Zaregistrován
23. 2. 2011

#43 - 8. 5. 2011, 00:29

Jak jsem psal o té třetí zásilce poslané na dobírku a mnou vrácené,tak potom jsem se snažil jim dovolat a nějak se domluvit-marně!Po celý týden byl jejich tel.němý.Napsal jsem tedy e-mail,že již od nich nic nechci a ať mě vymažou z databáze.Žádná odpověď,naopak přišla další nabídka "pro skvělého klienta!",podepsán přímo ředitel.Napsal jsem další asi 4 maily s žádostí o zrušení mé adresy,vždycky jsem místo odpovědi dostal další nabídku.Tak jsem napsal doporučený dopis a v něm jsem již přímo "pohrozil",že jestli mi dál budou posílat jejich nabídky,nahlásím to jako obtěžování.No a co myslíte,že se stalo?Tento pátek mi přišla další skvělá nabídka na Jana Pavla ll,tentokrát zlatého (999/1000),průměr 11mm,cena 2199,-Kč,váha neudávaná,celkový náklad 5000 kusů.A opět dovětek-"přednostně pro věrného klienta"Mám tedy naději na úspěch,když nahlásím ono obtěžování?Já jsem totiž invalida na vozíčku a kromě toho musím brát léky od psychiatra,protože můj stav stále těžko snáším a každý další dopis od ČMO mě vyloženě deptá.

xjert01

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2010

#44 - 8. 5. 2011, 00:47

Pokud posilaji na dobirku - muzete poznat odesilatele z oznameni o ulozeni zasilky? Pokud ano pak bych proste neprebiral...

roland22

Uživatel

Zaregistrován
29. 8. 2007

#45 - 8. 5. 2011, 08:22

my máme teraz vďaka "iniciatíve" môjho otca podobné problémy s firmou Atlas, ale ako bolo povedané, pokiaľ vám niečo pošlú normálnou poštou, to v žiadnom prípade nie je uzatvorenie kúpnej zmluvy, proste to len skúšajú či sa nezlomíte a niečo nezaplatíte.

MasterMajkl

Uživatel

Zaregistrován
30. 4. 2011

#46 - 11. 5. 2011, 12:25

Memu otci prisla obalka na koupi vyhodne mince prave ted.
A ze zvedavosti jsem koukal na internet co je to za otravy a kde vzali nasi adresu :-)
obalku schovam.Schvalne treba za mesic prijde nabidka na jinou minci zase. pak opisu adresu a poslu jim 1kg starych letaku.

Topa77

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2007

#47 - 11. 5. 2011, 17:03

To co popisujete jsou celkem obvyklé triky a v drtivé většině případů bez šance na úspěch, teda pokud jste si nic neobjednali!! Jen si dát pozor, abyste neučinili jakýkoliv úkon, který by se dal vykládat jako přijetí nabídky!! Pokud něco pošlou, stačí mlčet, neboť mlčení a nečinnost nelze nikdy vykládat v takovémto případě jako přijetí návrhu. Minci ani neposílejte zpět, jen ji mějte, kdyby si pro ni chtěli přijet🙂

§ 44 obč.z. - Mlčení nebo nečinnost samy o sobě neznamenají přijetí návrhu.
§ 53 obč.z. - Pokytuje-li dodavatel plnění spotřebiteli bez objednávky, není spotřebitel povinen dodavateli jeho plnění vrátit ani jej o tom vyrozumět.

Topa77

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2007

#48 - 11. 5. 2011, 17:08

Pokud Vám ale něco přijde už od soudu nebo od rozhodce, neváhat a zajít za advokátem. není to až tak drahé a v případě výhry Vám náklady cvakne protistrana. Nějaké bezplatné poradny raději obejděte obloukem, nemají v drtivé většině žádnou kvalitu a odpovědnost...

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#49 - 11. 5. 2011, 17:27

MasterMajkl: Prisla jen nabidka nebo obalka s minci ? Obycejne nebo doporucene ?

Pokud mate nekdo podobne zkusenosti, napiste. Bylo by dobre se seznamit s postupem techto firem, aby zde vsichni, kteri obdrzi tyto nechtene nabidky, nasli navod, jak se jim branit.

numismat@seznam.cz

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#50 - 11. 5. 2011, 18:13

grizzly56: Predpokladam, ze jste se snazil postupovat podle podminek firmy - viz zde:

http://www.hmk.eu/index.php/veobecne-obchodni-podminky/

Zejmena cituji:

"1. Rozsah platnosti

1.2 Zkratky obč. zák. a nařízení o informační povinnosti k obč. zák. se vztahují k německému občanskému zákoníku a k německému nařízení o informačních a dokazovacích povinnostech podle občanského práva.

1.3. Smlouva podléhá německému právu, pokud je to ze zákona přípustné. Pro další detaily srov. 14.

Právo na vrácení

Zboží, jež jste obdrželi, můžete bez udání důvodu vrátit do 14 dní jeho odesláním zpět. Lhůta začne běžet obdržením tohoto poučení v textové formě (např. jako dopis, fax, e-mail), avšak nikoliv před doručením zboží příjemci (při opakované zásilce analogického zboží nikoliv před doručením první dílčí zásilky) a při následných dodávkách v rámci sběratelského servisu nikoliv před uplynutím garantované lhůty pro prohlédnutí zboží podle bodu 2.2, a také nikoliv před splněním našich informačních povinností podle článku 246 § 2 ve spojení s § 1 odst. 1 a 2 uváděcího zákona k občanskému zákoníku, a také nikoliv před splněním našich povinností podle § 312e odst. 1 věty 1 obč. zák. ve spojení s článkem 246 § 3 uváděcího zákona k občanskému zákoníku. Pouze v případě zboží nezpůsobilého k zasílání v balíčku (např. v případě rozměrného zboží) můžete vrácení deklarovat také jako požadavek na vrácení v textové formě. Pro dodržení lhůty postačuje včasné odeslání zboží nebo požadavku na vrácení. Zaslání zboží zpět probíhá v každém případě na naše náklady a riziko. Vracenou zásilku nebo požadavek na vrácení je nutno odeslat na adresu:

ČESKÝ MINCOVNÍ OBCHOD ®, Jiráskova 794, 330 27 Vejprnice

1. Použité právo

Pro veškeré právní úkony nebo jiné právní vztahy se společností HMK GmbH platí právo Spolkové republiky Německa s vyloučením mezinárodního obchodního práva. U smluv s účelem, který nelze přiřadit k profesní nebo podnikatelské činnosti oprávněného (spotřebitele), platí tato volba práva pouze do té míry, pokud není poskytovaná ochrana odňata závaznými ustanoveními práva státu, ve kterém má spotřebitel svůj běžný pobyt. Sídlem soudu je Aschaffenburg (Německo), pokud je to ze zákona přípustné."
(konec citátu)

Upozornuji hlavne na to, ze se firma odkazuje a ridi nemeckym pravem a obcanskym zakonikem, bez jeho znalosti tak neni mozne rozlustit, jak jsou mysleny podminky a lhuty pro vraceni zbozi.
Jako laik, tj. ne-pravnik, jsem zde v koncich, protoze studovat nemecky obcansky zakonik presahuje moje moznosti. Na pripadne pravniky, kteri tuto diskusi navstivi, bych mel tyto dotazy:

1. Muze nemecka firma postupovat v CR podle nemeckeho prava ? Nemela by se ridit nasim pravem ?
  2. Pokud ano, je mozne explicitne a srozumitelne popsat, jak ma vypadat postup vraceni zbozi (tj. jake kroky je treba ucinit a v jakych lhutach), ktery by firma akceptovala ?
  3. Pripadny soud by byl v Nemecku ?

Podle mych (chatrnych) pravnickych znalosti zakaznici nakupuji v dobre vire od ceske firmy se sidlem na uzemi CR a pravem predpokladaji, ze se tedy obchod bude ridit nasimi zakony, ktere zname. Nebo se pletu ?

Trochu jsem se rozepsal a nastolil zde otazky, ktere me zajimaji teoreticky (a nekolik lidi v tomto vlakne i prakticky - minimalne je to grizzly56, kteremu se nedari vztah s firmou ukoncit), uvitam veskere prispevky, ktere by prispely k objasneni situace.

numismat@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.