Ahoj, měl bych dotaz, jak je to četností římských císařských mincí.
Taková ta označení C3-C1 běžné (common) až velmi běžné, pak myslím S, jako střední četnost výskytu až raritním R-kům a chrčícím RRRR.
Co to ale znamená ve skutečných matematických číslech? Aspoň řádově.
A pohlíží se na to ve všech zemích stejně nebo je to úplně relativní, co země to jiný pohled (A teď nemyslím to, že Franta Vomáčka nabízí na Aukru tuctové německé euro jako unikátní raritu za jeden a půl litru)
Znamená např C2, že mincí je v muzeích nebo mimo ně řádově ve stovkách tisíců, nebo jenom stovkách kusů? A je četnost C3 u Philippa I. v absolutních číslech totéž co C3 u Konstantinů nebo to jde dokonce vztáhnout na veškeré i moderní mince?
Nemám vůbec páru a budu proto rád za jakýkoliv „kvalifikovaný odhad“ či názor. Snad můj dotaz není příliš hloupý 😎
Dotaz vůbec není hloupý, naopak je zcela na místě.
Nejpoctivější odpověď asi je: ve skutečných matematických číslech to neznamená nic.
Pokud se bavíme o hodnocení vzácnosti v RIC, jak rozsah (někde je rozlišení na C1,C2,C3, někde jen C), tak i konkrétní počty jsou pro každý díl jiné. Je to mimo jiné odrazem toho, že to dílo psali různí lidé po mnoho desetiletí.
Ještě důležitější věc je ale ta, že četnosti se vztahují k počtu kusů v muzejních sbírkách, přičrmž je jasné, že
- existují mince, kterých je na trhu hodně, ale v muzejních sbírkách jich moc nebude a naopak
- za několik desetiletí od sepsání některého dílu se mohly vykopat hromadné nálezy, které udělají ze vzácných mincí naprosto běžné
- vzácnost se vztahuje ke konkrétnímu typu nebo dokonce variantě a tedy to může znamenat, že extrémně vzácná mince se liší od mnoha běžných jen tečkou ve značce mincovny... což vzhledem k množství různých typů a variant neznamená pro běžného sběratele nic zvláštního
Pro zjištění reálné vzácnosti mince nebo skupiny mincí nebo mincí některého panovníka je potřeba dlouhodobě sledovat situaci na trhu a aukce, ani ne tak ceny, které mohou být ovlivněny módními vlnami nebo právě bazírováním na zdánlivé vzácnosti, ale to, jak často jsou které mince vidět. Hodnocení vzácnosti v RIC sice může napovědět, ale někdy bývá hodně zavádějící.
Díky za odpověď, tak nějak jsem tušil, že konkrétní cifru se nedozvím, i když by mě zajímala aspoň jako příklad :-)
(např. kolik se dochovalo řádově všech mincí AE3 Konstantina II. Gloria exercit, kolik antoniniánů Gordiána III. se všemi alegorickými reversy a kolik aureů libovolného císaře julio-claudiovské dynastie. Jsou to v prvním případě třeba k roku 2012 desetitisíce kusů, ve druhém tisíce a ve třetím jen stovky kusů nebo pálím úplně nesmyslná čísla, či se to vlastně vůbec neví?) Asi je můj problém, že bych chtěl mít všechno moc tabulkově srovnané, i když to často nejde🙂
To že se rarita občas liší jen nějakou tečkou jsem věděl a je jasné, že mj. i proto je ten písmenný údaj z RIC opravdu docela nicneříkající. Díky.
Díky za reakce, Tenzor má jistě pravdu, že to valný smysl vědět jistě nemá. Jak jsem psal, je to spíš má čistá zvědavost či zvídavost, případně (v tomto případě jistě zbytečná) touha mít věci tak nějak zaškatulkované a spočítané :-) Konkrétně mi jasné, že mince ani chleba kvůli tomu levnější nebudou🙂 Ale rozhodně díky!
Na doplnenie vyššiepovedaného si dovolím pripojiť tento odkaz:
http://www.forumancientcoins.com/numiswiki/view.asp?key=ric rarity
Ještě bych doplnil, že např. RIC v těch vyšších svazcích uvádí ta "céčka" pro každou oficínu (mincovní dílnu) zvlášť. Např. A B "G" "D" E = C1 C3 C1 R2 C1 to zanamená, že u takového typu mince se počty jednotlivých oficin sčítají, zde tedy cca 150ks ve sledovaných sbírkách. Ale stále jsou to jen relativní pošty.
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.