Nedávno jsem řešil případ 4 bloku 60 Hradčany v Hz 11 34 v čistém stavu s lepem.Mohlo by se jednat o případ použití Čikuli ke změně barvy?Já osobně tento chemický přípravek po ruce zatím nemám.Teď se mi dostala do ruky kniha
Chemie kolem nás.Jsou v ní uvedeny příspravky na zkoušení průsvitnosti a neprůsvitnosti papíru,chemického složení papíru,dále chemického˝složení tiskařských barev,razítkových barev a barevných inkoustů.Též je tam i návod na odstraňování takzvané inkoustové tužky.Pokud máte zájem o výsledky pokusů a máte nějaké poškozené známky,které jste ochotni na ně použít,takmůžete.
Základní chemické reakce jsou,že kyselé prostředí je schopno přebarvovat zelenou na modrou,nestabilní jsou i barvy olivové,které se odbarvují až na modrozelenou,což je nebezpečné pro hodnotu Holubice se řádkovým zoubkováním 13 34
Chemicky nestabilní je i barva karmínově čevená,která též je odcilně hodnocená v případě barvy růžové,na kterou se tato barva ochotně přebarvuje.
Též nebezpečná informace je t ýkajćí se zbarvení papíru na základě rozdílného složení papíru,což se týká hlavně problematiky známek Germánia a jejich přetisků.
Nebezpečně jsou též chemicky odbarvené papíry na spěšných známkách.
Odbarví je obyčejné Savo.Teď mi zarazila reklama i na čístič koberců,který též má umět odstraňovat inkousty.
Z tohoto důvodu upozorňuji na nutnost zkoušení barev znalci.Zejména zlutý a nahnědlý papír u známek OR a Holubice,který je inak finančně hodnocen je způsoben vyššsím obsahem takzvaně dřevoviny,která reaguje se slunečními paprsky tak,že papír změní barvu z bílé na žlutou až nahnědlou.Pravost těchto papíru se dá lehce odzkoušet jodem.
K výrobě neprůsvitného papíru se jako plnivo používá kaolin.
Případné připomínky jsem ochotný řesit i na emailu vesely.skrblik@seznam.cz
nebo v odpoledních hodinách cca do 20 hodin na tel čísle +420607780913
Jinak mi stále nejde do hlavy barva černočervená a černooranžová u TGM a 20 H Hrady.Katalogy zatím neuvádějí.Už se mi u TGM povedlo sehnat i Dz s touto barvou.Žě by se jednalo o první otisky tiskové desky po předchozím zkusmém tisku v barvě černé?Když jsem v roce 1992 na Trodatu dělal takzvané Chebské přetisky Čeká pošta Cheb 1993,tak při výměně polštářku razítka z červené barvy na barvu černou jsem potřeboval cca 10 otisků.
Vztváří barevné odstíny takové,že místo čečvené a nebo oranžové barvy vytvoří barvu černou?Bez změny strukturz papíru a navíc u čistých známek i s lepem?Tak mi to prozraťe,ať to vzykouším?Mý kámoši přes chemii a mineralogii mi zatím poradit nejsou schopni a to má navíc syn šutrologa v Chebu tiskárnu.
Kdo to chce vydět na vlastní oči,může.Zatím to ani mně,ani lidem,u ktrerých jsem to viděl to nikdo neodcizil.Navíc tyto varianty znám již přes 38 roků a to jsem o chemii ještě nic pořádně nevěděl.A byly navíc na výstřižkách.
Ale to není důvod proč jsem otevřel dneska tuto rubriku.
Skvrny od barev na pryžová razítka se též dají odstranit tak,že se skvrna ovlhčí vodou,potře se kusovým mýdlem,pokápne se několika kapkami 10% roztoku čpavkové vody a vytírá se hadříkem na podložce.
Postup se několikrát opakuje.Pak se propláchne vodou.Zůstanou-li ještě skvrny,vybělí se 1-3 procentním roztokem peroxidu vodíku.Po zmizení skvrny se důkladně vypláchne vodou.Oba postupy jsem jako obranu před padělky vybral z knihy Chemie pro každého vydané v roce 1973.SNTL autorský kolektiv cca 40 nejlepších chemiků světa.
Červený a nebo zelený inkoust se odstraňuje kápnutím několika kapek vlažného glycerinu,ktrerý se rozetírá břížkem prstu,pak se proplachuje vodou.Pak se barva proklepává vatou namočenou v roztoku mýdla s několika kapkami čpavkové vody,tak dlouho,než se vata přestane zabarvovat.Pak se dočišťuje 1-5 % roztokem čpavkové vody.Když už barva nepouští,pak se čistí 1-3% roztokem peroxidu vodíku.Pak se důkladně propláchne vodou.Zdroj informace je ten samý.Skrblík
Suchý modrý a modročerný inkoust se slabě ovlhčí vodou a potře glycerínem,který se roztírá břížkem prstu.Pak se to odsaje filtračním papírem.Zbytek barvy se prolepává chomáčkem vaty namočeném v teplém 5% roztoku čpavkové vody,vymyje se vodou a pak se čistí 10% roztokem kyseliny štávelové.Jestliže ani pak skvrna nezmizí,postup se opakuje.Zdroj ten samý.Skrblík
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.