Moderátoři: Jaromir, smith, ikanek

skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

Vytvořeno:
10. 11. 2008, 13:19

Nedávno jsem řešil případ 4 bloku 60 Hradčany v Hz 11 34 v čistém stavu s lepem.Mohlo by se jednat o případ použití Čikuli ke změně barvy?Já osobně tento chemický přípravek po ruce zatím nemám.Teď se mi dostala do ruky kniha
Chemie kolem nás.Jsou v ní uvedeny příspravky na zkoušení průsvitnosti a neprůsvitnosti papíru,chemického složení papíru,dále chemického˝složení tiskařských barev,razítkových barev a barevných inkoustů.Též je tam i návod na odstraňování takzvané inkoustové tužky.Pokud máte zájem o výsledky pokusů a máte nějaké poškozené známky,které jste ochotni na ně použít,takmůžete.
Základní chemické reakce jsou,že kyselé prostředí je schopno přebarvovat zelenou na modrou,nestabilní jsou i barvy olivové,které se odbarvují až na modrozelenou,což je nebezpečné pro hodnotu Holubice se řádkovým zoubkováním 13 34
Chemicky nestabilní je i barva karmínově čevená,která též je odcilně hodnocená v případě barvy růžové,na kterou se tato barva ochotně přebarvuje.
Též nebezpečná informace je t ýkajćí se zbarvení papíru na základě rozdílného složení papíru,což se týká hlavně problematiky známek Germánia a jejich přetisků.
Nebezpečně jsou též chemicky odbarvené papíry na spěšných známkách.
Odbarví je obyčejné Savo.Teď mi zarazila reklama i na čístič koberců,který též má umět odstraňovat inkousty.
Z tohoto důvodu upozorňuji na nutnost zkoušení barev znalci.Zejména zlutý a nahnědlý papír u známek OR a Holubice,který je inak finančně hodnocen je způsoben vyššsím obsahem takzvaně dřevoviny,která reaguje se slunečními paprsky tak,že papír změní barvu z bílé na žlutou až nahnědlou.Pravost těchto papíru se dá lehce odzkoušet jodem.
K výrobě neprůsvitného papíru se jako plnivo používá kaolin.

skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

Vytvořeno:
10. 11. 2008, 13:38

Případné připomínky jsem ochotný řesit i na emailu vesely.skrblik@seznam.cz
nebo v odpoledních hodinách cca do 20 hodin na tel čísle +420607780913
Jinak mi stále nejde do hlavy barva černočervená a černooranžová u TGM a 20 H Hrady.Katalogy zatím neuvádějí.Už se mi u TGM povedlo sehnat i Dz s touto barvou.Žě by se jednalo o první otisky tiskové desky po předchozím zkusmém tisku v barvě černé?Když jsem v roce 1992 na Trodatu dělal takzvané Chebské přetisky Čeká pošta Cheb 1993,tak při výměně polštářku razítka z červené barvy na barvu černou jsem potřeboval cca 10 otisků.

skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

Vytvořeno:
21. 11. 2008, 12:37

Jinak jsem se koukal na složení Čikuli.Je to cyklohexan.Lahvička stojí 40 Kč.

dejvy

Moderátor

Zaregistrován:
21. 7. 2007

Vytvořeno:
21. 11. 2008, 20:14

Seriózní katalogy barvu černočervenou a černooranžovou u těchto známek nikdy uvádět nebudou, protože jak každý odborník na chemii skrblíkova formátu a znalostí nepochybně ví, oranžová barva ráda oxiduje a pak vytváří tyto odstíny.

skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

Vytvořeno:
25. 11. 2008, 09:54

Vztváří barevné odstíny takové,že místo čečvené a nebo oranžové barvy vytvoří barvu černou?Bez změny strukturz papíru a navíc u čistých známek i s lepem?Tak mi to prozraťe,ať to vzykouším?Mý kámoši přes chemii a mineralogii mi zatím poradit nejsou schopni a to má navíc syn šutrologa v Chebu tiskárnu.
Kdo to chce vydět na vlastní oči,může.Zatím to ani mně,ani lidem,u ktrerých jsem to viděl to nikdo neodcizil.Navíc tyto varianty znám již přes 38 roků a to jsem o chemii ještě nic pořádně nevěděl.A byly navíc na výstřižkách.
Ale to není důvod proč jsem otevřel dneska tuto rubriku.

skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

Vytvořeno:
25. 11. 2008, 09:58

Skvrny od barev na pryžová razítka.K vyčištění potřebujete teplý glicerín a dočištˇuje se etylalkoholem.
Postup se několikrát opakuje.
Skrblík

skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

Vytvořeno:
25. 11. 2008, 10:04

Skvrny od barev na pryžová razítka se též dají odstranit tak,že se skvrna ovlhčí vodou,potře se kusovým mýdlem,pokápne se několika kapkami 10% roztoku čpavkové vody a vytírá se hadříkem na podložce.
Postup se několikrát opakuje.Pak se propláchne vodou.Zůstanou-li ještě skvrny,vybělí se 1-3 procentním roztokem peroxidu vodíku.Po zmizení skvrny se důkladně vypláchne vodou.Oba postupy jsem jako obranu před padělky vybral z knihy Chemie pro každého vydané v roce 1973.SNTL autorský kolektiv cca 40 nejlepších chemiků světa.

skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

Vytvořeno:
25. 11. 2008, 10:12

Červený a nebo zelený inkoust se odstraňuje kápnutím několika kapek vlažného glycerinu,ktrerý se rozetírá břížkem prstu,pak se proplachuje vodou.Pak se barva proklepává vatou namočenou v roztoku mýdla s několika kapkami čpavkové vody,tak dlouho,než se vata přestane zabarvovat.Pak se dočišťuje 1-5 % roztokem čpavkové vody.Když už barva nepouští,pak se čistí 1-3% roztokem peroxidu vodíku.Pak se důkladně propláchne vodou.Zdroj informace je ten samý.Skrblík

skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

Vytvořeno:
25. 11. 2008, 10:13

Modrý a modročerný inkoust .Na čerstvé skvrny lze použít štáva z citronu a pak vymít vodou.Zdroj informace ten samý.Skrblík

skrblik

Uživatel

Zaregistrován:
14. 1. 2008

Vytvořeno:
25. 11. 2008, 10:18

Suchý modrý a modročerný inkoust se slabě ovlhčí vodou a potře glycerínem,který se roztírá břížkem prstu.Pak se to odsaje filtračním papírem.Zbytek barvy se prolepává chomáčkem vaty namočeném v teplém 5% roztoku čpavkové vody,vymyje se vodou a pak se čistí 10% roztokem kyseliny štávelové.Jestliže ani pak skvrna nezmizí,postup se opakuje.Zdroj ten samý.Skrblík

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.