Jiný způsob odstranění modrého a černomodrého inkoustu je,že se inkoust pokape ˇ% roztokem kyseliny fluorovodíkové nebo 5% roztokem kyselého fluoridu draselného s přidáním několika kapek kyseliny octové.Kyselina se roztírá korkem.Jinak je jedovatá.Jestliže i pak je inkoust vidět,kápneme několik kapek 5% čpavkové vody a pak se propláchne vodou.Zdroj ten samý.
Pro sběratele nejnebezpečnější padělek je odstranění škrtu inkoustové tužky.Čerstvý škrt se dá odstranit štávou z citronu.Pak se pokračuje s teplým glycerínem,etylalkoholem,10% čpavkovou vodou,propláchne vodou a vyběluje se 1 až 3% roztokem peroidu vodíku.Pak se důkladně propláchne vodou.
Skrblík.Zdroj informace je ten samý.Upozorňuji Vás,že zatím jsem já osobně tyto receptury nikdy nepoužil.
Takže páni podvodníci,máte se na co těšit.Máte se na co těšit.Na uvedené chemikálie jsou důkazní látky,které ukážou i stopová množství těchto látek.
Takže doufám že se mi přes cyklohexan podaří dokázat chemické padělky stříbritě šedé na 120 H Hradčany
v Řz 11 1/2,která mi byla vehementně všude nabízená v roce 1978 u Nováků,když jsem do sbírky sháněl obyč 120 H v barvě černé,černošedé a světle šedé.A co víc,ve své sbírce podle etalonu nakoupeno a skoupeno od Profilu,Brno Klim a jiné prodejny se známkami po celé republice o dle vzorníku barev se mi pak vyskytují barvy jako černomodrá,černozelená.Jaká smůla pro Vás,že mi byl konečně vrácen můj známkový materiál a tuto vázačku jsem získal zpět.Po 3 letech.A je sakra blbé,když člověk vykupuje zpět své vlastní věci.Protože se šmejdové bojí,abych je neposlal zpět do basy.
Skrblík🙂
Když jsem byl malý kluk,tak jsem měl doma i knihu týkající se komplet výroby papíru.Jestli se nepletu,tak pro výrobu takzvaného pergamového papíru se používala kyselina sýrová.Její chemické padělky však na povrchu vylučují krystalky sýranu vápenatého,který se co by sádrovec používá jako plnivo do papíru.Aby se krystalky odstranily,musela by se použít nějaká zásada.V tomto případě asi nejlépe na trhu je dostupný čpavek jako čpavková voda NH4OH.Pomocí této metody by se měly dát vyrobit i chemické padělky průsvitek.
V tomto případě bych pak navrhoval nechat přezkoušit pod spektrometrem vlnovou délku papíru takzvaných vzácných průsvitek na TGM 2 typ a Praha a Tatry.Stejně tak je nutno udělat zkoušku spektrometry všech známek s průsvitkou neuplnou a bez průsvitky známek TGM neotypie .Skrblík
Pokud budou pravé,rád semajitelům omluvím.Při měření vlnové délky papíru nedojde k chemickému ani fyzickému poškození nejvzácnějších známek ČSR I.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.