Pro změnu něco z Řecka (tedy vlastně Sicílie🙂), jedna ze starších bronzových ražeb:
Kamarina, tetras, 410-405 př.n.l., Sear 1063 (chybně označeno jako trias)
Kamarina bylo město s dost nešťastným osudem, založené jako kolonie Syrakus roku 599 př.n.l. Roku 405 př.n.l. bylo už podruhé ve své historii srovnáno se zemí, tentokrát Kartágem. Město bylo znovu obnoveno o 66 let později.
Obrázky:
Zajimava mince, super sova!
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Ještě něco málo z Říma, běžnější až běžné, ale pěkné mince z mého oblíbeného období🙂
Gordianus III (238-244), antoninián, Řím, rok 238, RIC IV-III 5
Philippus II jako caesar, antoninián, Řím, 244-246, RIC IV-III (Philippus I) 218d
Gallienus (253-268), antoninián, Řím, cca 264-267, RIC V-I (sole reign) 160
Gallienus není stříbrný, ale s prakticky kompletním postříbřením.
Obrázky:
Tenzor válí. Pane jo! Na fotce 1/1. V reálu -zmenšené - musí být super. Ten Gallienus 1*, Gordianus z prvních let - trochu Balbina, trochu Pupiena - krásný styl, a to Řecko - jedna báseň (to jsi pořídil kde?).
Jinak dne jsem byl na aukci Dukátu v Brně. Kromě toho, že má dnes psoudoříman fuhrer narozky, se dnes hlavně dražila mince Salonina, po které pasu 20 let.
Takže:
Saloninus. Díl I.
Měl jsem za to, že Saloninus je vzácností na úrovni Volusiana (to jsem přehnal), Hostiliana či Etruska - no ale ti se nakonec taky neobjevují... Každopádně při prohlížení tuzemských katalogů jsem jich napočítal na jedné ruce (pěkných). Typicky líc dobrý, rub z mělkého razidla. A pak jsem narazil na tento kus z ČNS Praha. Viděli jste ho? Zajímavý podivný styl, spíše východní než Řím, ale ta cena! 17000Kč +procenta.
Obrázky:
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Kamarina, stejně jako ty 3 antoniniány, jsou od Raucha. Ještě mám odtamtud a od pár německých obchodníků nějaké nové zajímavé řecké drobáky i nedrobáky, ale nechci to tu zahltit🙂
Ty ceny Salonina v posledních letech radši nechci komentovat, ale těch 17 tisíc za ten stav (prý 1/1🙂 ) je asi nejvyšší cena za něj na světě🙂 Podobné stavy jsem viděl dva kolem 100 EUR.. už podle vyvolávačky to muselo být pro majitele obrovské radostné překvapení.
Volusianus je vzácností nebo spíš běžností někde jinde, za pár set Kč sehnat sbírkový stav nebyl žádný problém. Herenius Etruscus je vzácnější, ale ne za o tolik, myslím že jeden z členůl fóra by mohl vyprávět (a nepochlubí se a nepochlubí..) a já mam taky velmi slušného za cca 1 200 Kč.
Každopádně mám pocit, že u vzácnějších císařů kteří se moc neobjevují se stává celkem často, že se tu přeplácí světové ceny a u ČNS Praha kolikrát ještě víc než na aukcích soukromých firem.
No a jak to s tím Saloninem dopadlo?🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.