Slibovaný Tetricus I.:
ex Dukát, cena cca 400 vč. provize. V katalogu popsáno jako R: DIVI ES AVG. Říkal jsem si barbar nebo něco zajímavého? Tak jsem to shlédl a byl to typ (C)OMES AVG - kde "M" je psáno jako "IVI" a "E" je zrcadlově obrácené. Takže to vypadá na polooficiální ražbu (tj. buď již nedbalou oficiálí, nebo jednu z prvních neoficiálních), kde portrét na líci je pěkného stylu, opisy až na obrácené E také v pořádku, navíc pěkná hnědá patina... a pak ta Viktorie se "zubatou" palmou.
Obrázky:
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Pročítám si historii chlubírny a narazil jsem na Aureola. Nedávno jsem pročítal web kvůli Aureolovi a nějakým propletencem jsem skončil až na eBay, kde jsem koupil jednu mincičku. Za teto portrétek mého oblíbného Galliena jsem zaplatil skoro 1800Kč. Tak se do mě pusťte s kritikou... V ruce vypadá lépe. (Můj kompakt od Fuji mě už začíná čílit.)
Obrázky:
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
nějak se nevložil obrázek k předchozímu příspěvku, tak ho dávám zde:
Obrázky:
podle toho sumu bych si tipnul, ze čip ve Fuji kompaktu ma na sve parametry malo fotonu (= asi lepe nasvitit). portret mi ale prijde hezky (nicmene ja nejsem antikar🙂 )
dík za útěchu. Ono to sem nepatří, ale co foťák to případ. Můj Fuji (2008) sice uměl už tehdy HD video, ale zaostřování na makro - problém. Starší lumix od Panasoniku dělal lahůdkové makro fotky.
Chtelo by to videt obe strany mince🙂.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Jsem zpět z chaty a čekám, že mě tu cupujete za toho Galliena a ono nic 😉
Tak tu rovnou dám obě strany ať má Misak radost.
Historie nám Claudia II. (268-270) přikrášluje, neb od něj původ odvozoval Constantin I. Zatímco Galliena (253-268) prameny očerňují jako zhýralce a zženštilce. Jak známo, historii píší vítězové. Moderní historici se ovšem domnívají, že pokud se Claudius přímo nepodílel na spiknutí proti Gallienovi, tak o něm alespoň věděl. Proto mi tato mince přide celkem pikantní a kuriózní. Císař je mrtev (Gallienus), ať žije císař (Claudius II.)! Navíc ty okolnosti - spiknutí se účastnil Gallienův prefekt pretoria (šéf ochranky), někteří vělitelé armád, Aurelianus (budoucí císař 270-275), snad i Claudius II., a to vše za situace, kdy na západě fungoval již 8 let uzurpátor Postumus (260-268). Smrt tak zastihla Galliena při obléhání dalšího vzbouřece - snad i císaře - Aureola (přeběhlíka k Postumovi) - a přesto podle jiných pramenů si umírající Gallienus přál za nástupce právě Claudia, jenž ho konsekroval (dle jiných zdrojů ovšem až na nátlak armády...). To vše se mihoní hlavou při pohledu na minci Galliena s portrétem svého nástupce. (V obráceném pořadí je to známé - např. hlava Vitellia na denárech Vespasiana, neb Vitellius byl zabit a Vespasiana v mincovně neznali; podobně hlava Othona na Vitelliových denárech atd.)
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.