Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Aliquis

Uživatel

Zaregistrován:
21. 2. 2012

Vytvořeno:
21. 8. 2013, 23:49

Odkiaľ sa berú mince v takýchto stavoch?

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
22. 8. 2013, 10:00

Nooo, antika se da koupit lehce, kdyz nevadi preplacet. Horsi je to s krasnymi kousky za solidni cenu. Musim denne koukat na spoustu aukci a porad neco zkouset. I kdyz nekdy je potreba taky stesti, ze se na minci v dane kvalite narazi. To pak asi sem tam i preplatim. Pamatuji si, ze minuly rok jsem videl nejmene dva nadherne kusy Proba v brneni, jeden byl s drakem a druhy se lvem na stitu. Proba jsem zacal sbirat trochu vice a ted lituji, z jsem tenkrat ty mince nezkusil. Byly drahe a ja nechtel preplacet. Od te doby jsem videl podobne jen jednou. O mnohem horsi stavy a sly o mnohem vyse nez ty hezke!😐 Kdyz uz jsme u tech Probu, tak tady mate dva, co se mi moc libili: Obrázky: ...

Ve sběratelství platí jedno pravidlo.

Nikdy v budoucnosti nebudeme litovat koupi předražené mince, ale vždy budeme litovat příležitosti, které jsme nechali ležet a mince nekoupili.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
22. 8. 2013, 10:22

Evropa1: jo presne, tak to je hezky napsano

Aliquis: a vis, ze o tom taky obcas premyslim? Ja myslim, ze to budou ztratovky jen vyjmecne (a to snad nekde v pousti). A asi to bude z velkych depotu. Ale i mince v depotech maji na sobe casto korozi, tak nechapu, jak takove mince tak krasne dokazali vycistit - kdyby to byl denar, tak to chapu, ale jak je to postribreny antoninianus, kde se neda pouzit skoro nic jednoducheho na cisteni.. Ale mozna v jiznich suchych krajich takove mince moc nekorodovati...?

Aliquis

Uživatel

Zaregistrován:
21. 2. 2012

Vytvořeno:
22. 8. 2013, 10:55

Ja nad tým špekulujem stále. Určite časť týchto nádherných mincí pochádza zo starých zbierok, pretože čo som čítal, antiku zbierali šľachtici už veľmi dávno. Na druhú stranu aj medzi týmito zberateľmi a dobou obehu prešlo pár storočí.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
22. 8. 2013, 12:21

Evropa: v tom případě asi nejsem sběratel.. bohudík.

Přeplaceni mince začnu litovat v okamžiku kdy ji prodám se ztrátou.
A v antice je tolik krásných mincí že vaše teze o lítosti nad nekoupenou mincí je téměř nesmyslná.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
22. 8. 2013, 12:38

Pokud budete sbírat mince a budovat sbírku například dvacet let, pak pochopíte, že se ceny stále zvyšují. Pak každá cena je v čase velmi relativní.
V první řadě si musíte uvědomit dva předpoklady, které musí toto rčení obsahovat.
1) Jedná se hlavně o zajímavé, až vzácné mince.
2) Jedná se pouze o mince v hezké, až krásné zachovalosti.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
22. 8. 2013, 13:01

Uz se to tu rozebiralo. Ono jde asi o to, zda to clovek sbira jako investici, nebo pro radost. Samozrejme asi kazdy to bere castecne i jako investici, ale obcas to chce, zvlast u zajimave mince, si ji koupit jen pro radost a cenu az tak (v urcite mire) neresit.

Neboli otazka: Sbiram Proby. Tohoto Proba nemam a za celou dobu sbirani jsem ho v tak krasnem stavu nevidel. Normalni cena podobneho typu je 70 EUR. Pokud bych ho mohl mit za 150 EUR, mam do nej jit? Z hlediska sbirani je to otazka prave dle sberatele, zda chce mit neco nadprumerneho a draheho, nebo mu staci hezky stav za polovic. Z hlediska investice to taky nemusi byt spatne, protoze za 10 let mince muze mit mnohem vyssi cenu. Je to skoro fylozoficka otazka. A odpovi si kazdy sam, co chce.

Ale jinak souhlasim s Tenzorem, ze krasnych antickych minci je spousta a pokud clovek nesbira nejake uzkou cast, tak asi je zbytecne preplacet ve vetsine pripadu. I kdyz je tu trochu problem v tom, ze krasnych minci je sice spousta, ale defacto jsou taky skoro vsechny drahe😐

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
22. 8. 2013, 13:04

No nevím, ale když jsem prodával svou sbírku antiky, zjistil jse cca následující:
Běžné mince i panovníci i při koupi někdy o cca 20% přeplacené (občas i více oproti běžné ceně v době nákupu) ve špičkových stavech jsem prodal později v aukci i "z ruky" napoprvé za ceny silně plusové.
Méně časté motivy rubů v průměrném či mírně horším stavu jsem prodal relativně rychle za ceny asi mírně v plusu(ale ne vždy a někdy ne napoprvé).
Průměrné a horší stavy někdy i zajímavých minci a těch běžných jsem byl rád, kdy ž se prodaly kolem nákupky(někdy i pod).
Vzácné mince, ale v průměrném stavu jako Pupienus, Orbiana, Marius, Aemilianus které jsem myslím platil průměrně a zdaleka nepřeplácel, jsem měl nejednou problém prodat za svoji nákupku.
Takže přeplatit za spičkové stavy se čas od času v rozumné míře(většinou do cca 20-30%) dle mého vyplatí, zejména pokud se jedná o méně časté věci střední a vyšší střední kategorie. U špičkových věci je to už jak kdy a jak co. Toto platí ale asi obecne a ne jen u antiky.

P.S. Letos jsem na jaře koupil v jedné naší aukci do sbírky minci, která se moc nevidí(zejména v koupeném stavu) a přeplatil ji dle mého odhadu o 30-40% protože jsem ji vzhledem k historickému hledisku a krásnému stavu+výtvarnému provedení moc chtěl i za cenu případné budoucí ztráty(a také jsem musel pustit nějaké jiné věci z okrajové části mé sbírky). Je zajímavé, že jsem měl již tři nabídky na její prodej. Jde o minci z cenové kategorie 10000-20000Kč.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
22. 8. 2013, 13:08

Toto rčení je tak známé, že jsem ho nechtěl blížeji specifikovat, ale samozřejmě snad každý pochopí, že se zde nejedná o mince zcela běžné, kdy si mohu počkat na odpovídající cenu.
V mém případě otázka stojí takto:
Mám si koupit hezky zachovalou minci dnes za 120 % ceny, nebo mám čekat, možná tři, pět, nebo deset let, až se daný ročník objeví? Já volím první možnost a to z mnoha důvodů, které se nechají lehce obhájit.

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
22. 8. 2013, 13:32

Tak to ja bych si radsi tech par let pockal🙂.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.