kacuro: ano, byla to nadsazka.. nestastny z nich rozhodne nejsem🙂
Jinak v antice prave plati (i kdyz se to pomalu zacina menit), ze na dracku jdou mince v razebnim stavu, klidne i naprosto bezne, a take velke mince a pochopitelne jeste mince vychazejici z ruznych trendu (zmineny Alexandr, athenske "sovy" apod.), zatimco male nominaly jde porad ziskat za ceny naprosto neodpovidajici (v tom dobrem slova smyslu pro sberatele) jejich vzacnosti. Kdyz vidim minci, ktera se objevi v Evrope jednou za dva roky, vyvolavacka je 3/4 katalogu ktery je 15 let stary a presto o ni neni moc velky zajem, nevim co si o tom mam myslet...
Koupit.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Samozřejmě antika je možná o něčem jiném, ale pokud mohu napsat svoji zkušenost s vývojem oblíbenosti drobnějších mincí mladších, pak je trend jednoznačnější a dnes naprosto jednoznačný v případě alespoň trochu zkušenějších sběratelů.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Důvod proč se poslední roky ukazují relativně ve velkém z antiky řecké drobáčky donedávna velmi vzácné nebo neznámé je jednoduchý. Jsou to detektory hledající na starších lokalitách kde jsou právě drobáčky přirozeně dobově ztrátové případně nově opět dosažitelné poslední roky značně vylepšenými detektory. Mám to potvrzeno i od kamaráda co byl v Řecku s detektorem hledat a vše co našel byly drobné menší než drachna a nejvíce drobné cca 2-10mm.
V minulosti to bylo přesně naopak a v tehdejších pokladech bývají zlomkové nominály tezaurovány také spíše vzácně.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Dracek: to je dobrá zpráva, už si objednávám zájezd do Řecka😃
Ale teď vážně, i přes různě diskutované neduhy masového detektoringu je jasně zřejmý fakt, že od jeho zavedení se objevila spousta dosud neznámých jednotlivě ztracených typů a variant mincí. můžeme to vidět např. i u nás na moravských přemyslovských denárech, u kterých se jen v posledních pár letech objevilo hned několik dosud neznámých typů ...
super mince. A jak to sleduji, tak vsechny jsou nejmene nadprumerne.
A bohuzel si myslim, ze cena drobaku fakt zacina stoupat. Ja si asi rok a pul pravidelne ukladam seznamy minci z kanalu, kde nakupuji. Ted jsem si chtel koupit par reckych drobacku a jak je to jen trochu hezka mince, ceny se za podledni rok zvedly o 40-80% (s porovnanim minuleho leta).
Ale dobra zprava je, ze nektere bezne tetradrachmy se zacinaji dat sehnat za opet rozumnejsi penize (rekl bych, ze je to kvuli rozpousteni bud velkych sbirek, nebo spise velkych depotu, kterych jsem si vsim za posledni pul roku).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.