Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
23. 1. 2014, 02:38

Jotapianus: ja nevim, Helena sice ma stylove odlisnosti, ale v te dobe bezne, pokud by byla padelek, tak by daval daleko vetsi smysl lity, vzhledem k te patine a neprilis zachovalym detailum by byl velmi spatne poznatelny, zato delat na tohle razidla a pak to slozite upravovat, no nevim u teto mince (Misak promine, ale nemyslim si, ze by byla nejak zvlast cenna).
Julia Domna, neni to nahodou Laodicea? Tam je od pohledu jiny, neusporadany, vice ozdobny a misty az groteskni styl typicky.. muzu sem hodit treba mince Septimia Severa nebo Caracally, kde je ten rozdil od mincovniho obrazu z Rima take hodne patrny.
Jina siliqua nejspis lita? Vzhledem k fyzickym aspektum charakteru toho nominalu by to melo jit v ruce poznat (a to ani nemluvim o mikroskopu), ne?

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
23. 1. 2014, 06:33

Tenzor - v pohode. Je to pravda. Ja ani nejak moc vzacny veci nemam. Kazdopadne si nemyslim ze by to byl fake.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

Vytvořeno:
23. 1. 2014, 06:33

Ale chapu tvoje obavy Jotapiane a tvoji podezrivavost. Toho neni nikdy dost🙂.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
28. 1. 2014, 15:42

ad siliqua: budu vás informovat, koupeno korespondenčně tak snad vyreklamuji, na líci lehký škrábanec přes tvář - jako od detektoráře stav 1-/2 (2/3 budu-li přísný), teď sháním znalecký posudek...

ad falza: prohlížel jsem seriál o falzech (vytrhané listy z nějakého německého num. časopisu) - neuvěřitelné!!!, navíc koukněte na internet - falza, že se na ně musíte dívat několikrát než uvěříte, páč nemáte podezření (běžné denáry severovců a antoninovců, AE3 FEL TEMP REPARATIO, GLORIA EXERCITVS....), viděl jsem konvolut podezřelých bronzů constantinovců, desítky razidel, každé jiné... antiochijské tetradrachmy.... prostě jsem VELMI opatrný

Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
28. 1. 2014, 15:58

ta Helena vypadá ploše s písčitou patinou (vídáno na falzech z dovolených (Sýrie, Tunisko, Egypt)

Julia: typuji na mincovnu Řím, jen mě na první náhled vyrušily detaily jako naušnice, ozdoba na rameni

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
28. 1. 2014, 19:03

Asi paranoia, ale Helena i Julča mají zvláštní až podivný styl. Vidím už všude falza tak se omlouvám, že plaším. Navíc mě čeká místo chlubení jedna reklamace u jisté pobočky ČNS za silquu za 4000. Nejspíš litá.

..přiznám se, že se bojím podobné věci psát, protože nechci novým majitelům zbytečně kazit radost svými paranoidními názory, člověk se řídí především svými pocity a dojmy. Když už to Jotapianus napsal, tak se také přiznám, že u těchto ražeb jsem neměla moc dobrý pocit, a protože tyto mince vlastní mí přátelé a kolegové, už za ně pevně doufám, že tento špatný pocit je mylný.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován:
21. 11. 2011

Vytvořeno:
29. 1. 2014, 11:28

Ja doufam, ze ta Julia prava je. Krome toho, ze jsem ji kupoval od velkeho prodejce antiky, tak se mi zda ok i v realu a i s porovnanim s ostatnimi.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
30. 1. 2014, 20:58

ta Helena vypadá ploše s písčitou patinou (vídáno na falzech z dovolených (Sýrie, Tunisko, Egypt) Julia: typuji na mincovnu Řím, jen mě na první náhled vyrušily detaily jako naušnice, ozdoba na rameni

Nechci se hádat a nevím z hlavy pod jakou mincovnu je to řazeno v RIC, ale stylově mi to opravdu přijde jako východní styl a nejspíš Laodicea, zvýraznění různých detailů a šperků z toho také nevybočuje🙂

Viz např.:
http://wildwinds.com/coins/ric/julia_domna/RIC_0636.jpg

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2012

Vytvořeno:
31. 1. 2014, 00:38

Ahoj, beru zpět své pochyby o Julii. Ač unaven, nakonec jsem jsem spočinul u RIC a nakonec i u wildwinds a JE to Laodicea RIC-645 i s naušnicí i s ozdobou na rameni i s podivně podlouhlou prorou na rubu pod Isis. Na rozdíl od obdobného typu z Říma, kde vše jmenované schází. Někdy fakt blouzním a vidím čerty lítat. Na tomto denáru např. hladkou plochu na rubu a přitom to tak typické písmo některých Juliiných denárů (sám mám typ VESTAE SANCTAE s písmem totožným), na líci ostrá hranka na nose, ale může ta mince za to, že je tak zachovalá?

U Heleny je zajímavá ještě postava na rubu, která je taková robusní - jako na iregulérních ražbách, ale zase z Antiochie a Alexandrie jsme už viděli leccos i v "římských" mincovnách, že?

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
31. 1. 2014, 15:33

..z toho si nic nedělej, já plaším také skoro u každé mince 😃

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.