Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

Mithridates

Uživatel

Zaregistrován
19. 6. 2012

#1921 - 7. 8. 2017, 19:45

Augustus ražený za Tiberia, dupondius, rv. S C, Augustova manželka Livia sedící na trůně s dlouhým žezlem a paterou

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

numizmatikagal

Uživatel

Zaregistrován
8. 12. 2011

#1922 - 7. 8. 2017, 20:27

Krasne mince, gratulujem.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#1923 - 7. 8. 2017, 21:43

Zajimave kousky!

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2012

#1924 - 24. 11. 2017, 13:04

Ahoj, po delší odmlce. Minci jsem určil, tudíž už patří do chlubírny. Ťukáte si na čelo? Tak 1) ukázka, že i takovou minci lze určit, 2) jedná se o ražbu, která je první z prvních, neboť je první v abecedním pořádku římských provinciálních ražeb (pokud by to tak někdo sbíral, tak je to povinnost), 3) je to vzácná ražba.

Minci jsem získal z konvolutu (poprvé a naposledy zakoupen zabalený balík mincí bez možnosti prohlížení), když německý obchodník "cAc Chimaira Coins" inzeroval "no junks", ale dostal jsem takovéto skvosty... nedoporučuji napodobovat. Bylo to už před lety, tak to přebolelo.

Protože není přehršel dokonale zachovalých kusů, existují v literatuře dvě možná (a podobná) přiřazení císařům. Můžete si typnout. Řešení vložím do druhého příspěvku. Já napoprvé typoval Augustus+Antonius nebo Macrinus+Diadumenian.

Obrázky:

Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2012

#1925 - 24. 11. 2017, 13:27

Asi vás napadlo, že jsem zapomněl vložit obrázek rubní strany, a já přitom zapomněl jen napsat, že mince je ve stavu 4/4- a stojící postavu na rubu lze tušil, ale ne vyfotit.
I tentokrát pomohl strejda google. Jak se síť postupně plní daty, lze určit i dříve neurčitelné kusy. Mincí se dvěma poprsími - císar/císař(ovna) nebo císař/božstvo je celkem dost. Mimo výše uvedené např. ještě Caracala/Geta, Caracala/Septimius, Aurelius/Verus ...

Určeno jako:
Aeolis (Aegae), RPC-968 nebo 969 (na rubu buď Apollo doprava, nebo Isis doleva)
A: CEBACTWN
R: EPI APOLLWNIOY NEMEONIKOY AIGAIWN
Raženo za magistráta Apollonia, syna Nemeonika.

BMC-22, SNG Cop.-25, SNG Aulock-7673, SNG-Mnichov-377

Právě sbírka SNG Mnichov přiřazuje poprsí Titovi a posmrtně Vespasianovi, pak by se jednalo o ražbu okolo roku 79 mohlo by to vysvětlit vzácný výskyt. Ostatní katalogy považují poprsí za Tita a Domitiana z dob jejich caesarství, tj před 79.

Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#1926 - 24. 11. 2017, 18:30

No klobouk dolu, jestli se ti to podarilo opravdu urcit. Ja bych na to nervy nemel🙂

Jotapianus

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2012

#1927 - 28. 11. 2017, 11:55

Normálně bych to u běžné mince hlava/postava neurčoval, ale ta dvě poprsí mě zajímala. No a taky jsem měl štěstí, že za pravým poprsím je vidět písmeno "omega", což dost pomohlo zúžit výběr.

Pochlubte se taky ostatní (Tovy jen něco horšího, ať nás to ostatní nedeprimuje). Já právě nemám foťák a ani chytrý telefon, tudíž fotím velmi příležitostně.

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#1928 - 30. 12. 2017, 13:18

Ok, pridavam stavem neco horsiho🙂 Ale docela zajimaveho - provincni medailon Septimia Severa s Julii Domnou z Carie. Ne, ze bych je aktivne sbiral, ale vzhledem k pomeru zajimavost vs cena mu neslo odolat. 25.41g, 40mm.

Ja do medailonu az tak moc nevidim, ale stejne mam pocit, ze vice nez medailony to byly jakesi velke mince - mozna i neco jako sek dneska. Nechapu, proc by na medailon razili kontramarku, kdyby se s nim neobchodovalo? Klidne bych to videl takhle "Za dobre sluzby tu mas specialni minci/medaili, ktera ma cenu 10 sestercu, coz sice neni moc, ale vice nez penezi ti s ni vzdavame poctu".

Obrázky:

martinvangelis

Uživatel

Zaregistrován
4. 9. 2012

#1929 - 15. 1. 2018, 16:11

Zdravím v novém roce. Teda jsou tu v chlubírně samé super věci. Nejvíc se mi z posledních asi líbí ten Tovyho sesterc Postuma.
Někdy na podzim jsem ulovil několik (no 3🙂) tetradrachmy z Antiochie. Jsou sice v této kategorii asi nejběžnější a stavem mají taky do 100% daleko, ale moc se mi líbí.
Gordián III. 238-244 (pod orlem běžící beránek),
Philip I. Arab a Philip II. mladší (oba 244-249) mmch. na antiochijské ražby Philippovy rodiny jsem našel fajn stránky: http://philippus-antioch.de/year-244/#philippus-I

Obrázky:

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#1930 - 15. 1. 2018, 16:56

Velmi dobre prirustky. Zajimala by me symbolika toho beranka. Ja vubec mam tytetradrachmy rimske rad. Vcetne pozdejsich bronzovych.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.