Zaregistrován
23. 11. 2010
Neříkejte že se vážně jedná o Plejády, já jsem to sem dával pouze z legrace pro odlehčení jako konspirační teorii.
Zaregistrován
23. 11. 2010
Máte pravdu, ono to asi skutečně tak bude. K motivům hvězdy/měsíc jsem našel článek :
https://coinweek.com/ancient-coins/star-crescent-ancient-coins/
Zaregistrován
21. 11. 2011
Hehe. Ja si to pamatuji, protoze jsem ten motiv dlouho shanel v peknem stavu🙂
Ten clanek je fajn, uz mam ulozeno pro dlouhe zimni vecery (zima je, jeste ten cas..🙂
Zaregistrován
3. 4. 2014
Ten článek přichází někdy s dost odvážnými interpretacemi.Někdy i mylnými, například denár Lucretia Tria nezobrazuje plejády ale velký vůz - Septem Triones.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lucius_Lucretius
Zaregistrován
7. 10. 2012
Právě dorazil balíček z Londýna. Po Brexitu si po USA a Švýcarsku škrtnu i Británii. Do té doby musím využít možnost nakoupit bez cla a DPH :-)
Vandalové, nejspíše za Thrasamunda (496-523) v Africe. Nummus s monogramem Anastasia (491-518), cca 8mm, 0,76g. Wroth-131 (Plate IIII/15).
Od nummu Anastasia se liší absencí lícního opisu (já tam vidím snad jen A před poprsím, A=Anastasius?) a pak tím, že monogram se obklopen perlovcem, zatímco na byzantské ražbě je to věnec, příp. věnec ve tvaru kruhu. V tomto stavu poměrně vzácné a není to moc s čím porovnávat. Pokud máte jiný názor na určení, sem s ním.
Ještě jedna zajímavost, kolik římských drobných mincí si můžete vesele postavit na hranu, aby vám zapózovaly při focení.
Jinak: Tovy pěkný medailon s parádní kontramarkou. Nemůžu si pomoci, antika je antika. Je vidět, že má Tovy smysl pro humor. "...dám tam něco horšího (relativně), ale medailon". Vangelis: gratulace k tomu G.III. - beránek se super, dosud jsem nezaregistroval. Ingerli: asi to už nenajdu, ale jednou se mi dostal do spárů časopis Astro (bulvár) a tam s plnou vážností rozebírali denár Pertinaka (tuším PROVID DEOR, kde "prozřetelnost bohů", tj. UFOnů dokazovali, postavou na rubu onoho denáru ukazující na družici (sputnik), tj. hvězdu. Vybrali si samosebou minci, kde byla hvězda ve tvaru perličky s paprsky.
Obrázky:
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Zaregistrován
21. 11. 2011
To obdobi po padu Rima (nebo jeho transformaci) je docela zajimave. Ale skoro nic o nem nevim. A mam pocit, ze ta mince je na tu dobu i velmi hezka.
Ja doufam, ze bude s UK bezcelni styk. Ale asi ne. U levnejsich veci cenu nenavysi ani tak clo (to je tusim nulove, ale daji 10% DPH), ale vice poplatek Ceske posty za procleni😐
A jo, ja si delal trochu srandu s tim medailonem. Ale dal jsem ho tu, ze je to zajimava vec a zrovna tenhleten byl fakt levny i obecne na provincni medailony, ktere stoji jen zlomek tech rimskych.
Zaregistrován
7. 10. 2012
S tou DPH to je horší. Automaticky 21% DPH v ČR + 190Kč poště za zastoupení v celním řízení + provize pro prodávajícího 15-23% = u mincí do tisícovky neřešitelný problém. Připočtu-li náklady na dopravu ze zahraničí (15 EUR) + DPH ve státě původu, kterou občas nelze odečíst, příp. u ne-EU zemí náklady na vývozní celní řízení, aby DPH šlo odečíst, pak dostat do ČR minci ze Švýcarska a obohatit tak tuzemský trh by mělo být "na metál". Pak dochází k tomu, že srovnatelná běžná mince z ciziny je 2x dražší než z tuzemské aukce. U vzácnějším mincí je to podobné z důvodu jejich nedostupnosti zde. Nyní jsem třeba pořídil po letech pokusů nummus Johanna (423-425) z ciziny za trojnásobek nummu Eugenia (392-394) zpřed několika let z ČNS v Kroměříži. Jinak to ovšem nešlo. Minci prokazatelně přiřaditelnou Johannovi jsem v tuzemsku neviděl. Možná se tu dražila, ale nemůžu sledovat doslova úplně všechno. Eugenia jsem tu už vystavoval, Johanna přidám taky.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Jo, u mensich veci je to problem. Ale myslim, ze je to trochu jinak - ted jsem neco kupoval a poplatek byl 23%, ale bylo v tom i DPH. Ale DPH ti neuctuji, takze mi ustovali 15% a protoze jsou to mince starsi X let (ted nevim kolik - 100? No i kdyby 1000, tak to plati), tak je na tom DPH jen 10%, takze jsem platil poplatek 15%, Clo 10%, coz je necelych 27 procent + postovne a samozrejme poplatek poste. Celkem se to vlezlo do 30%. Je to dost, ale treba z anglickych aukci mi to kolikrat vyjde hure (30-35%), protoze tam maji velke postovne, bankovni poplatky atd.
Horsi je spise to, ze ve Svycarsku neco koupit za dobrou cenu je fakt o velkem stesti🙂
Zaregistrován
7. 10. 2012
Jak pravíš. Hlavně je to různé. Musí se stále číst podmínky každé aukce. Má vliv jestli je moje účast elektronická či osobní, jestli jsem rezident určitých států (zejména Německo, Švýcarsko), atd. atd. Teď jsem spláchl výplatu v DE a GB. V GB byla DPH na mince jen 10%+provize 17,5. V DE bylo 15% vč. DPH při prodeji mimo DE. Prostě číst, číst, číst. Kolega cosi kupoval z GB a připlatil si celkem +52% a z Itálie cca 45%, protože nečetl...
Zaregistrován
7. 10. 2012
Po Eugeniovi (níže) splněn další zářez - Johannes (ještě nížeji 😆 )
Johannes (423-425)
AE nummus, mincovna Řím, třetí dílna, 9mm, 0,98g, ražba od listopadu 423 do května 425
Líc: [D]N IOHANN-[ES PF AVG], poprsí s diadémem doprava
Rub: S[ALVS REI – PV]BLICE, Viktorie doleva, vleče zajatce, přes rameno nese trofeje, vlevo v poli christogram, pod ním značka T (tertia, třetí dílna), v úseči značka mincovny RM (Romae moneta)
Lit.: RIC X 1916, LRBC 833, Helvetica 198 corr. (lícní opis), wildwinds.com RIC 1916, Savoca Coins - 5th Blue Auction, pol. 1575 (chybně určeno jako RIC 1920 var., LRBC 837 var.)
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.