Zaregistrován
23. 12. 2009
Bomba!
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Zaregistrován
23. 12. 2015
Jasně .Znají to všichni .Pokuď četli ……Suetonia … : - ) Hezká , milá věc . Blahopřeji.
Zaregistrován
4. 7. 2016
Pokuď četli ……Suetonia
Je to popsané i jinde. Dokonce i televizní dokument.
Zaregistrován
28. 6. 2008
Tovy- legionáře mám ráda. Mám jen dva a ještě k tomu šrotové, ...
Ten Tvůj je super, takže gratulace i k zajímavé historii!!
Zaregistrován
16. 11. 2009
Zdravím a dopředu díky,
chtěl bych se zeptat co je to za mince, jestli jsou pravé...
Ta prostřední má 16mm měl by to být 1 follis, císař Constantius II.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 12. 2015
Myslím že pravé budou .Jsou to běžné ražby Vypadají všechny jako Constantinus veliký , ale je možné , že některý bude Constans .To vám možná přesněji určí někdo jiný .V každém případě první polovina 4. století.
Zaregistrován
6. 11. 2013
Najväčšia minca - Constantinus I. Veľký, follis, PROVIDENTIAE AVGG táborová brána - mincovňa Antiochia,
Prostredná minca - Constantinus I. Veľký, AE3, GLORIA EXERCITVS (vojaci, dve štandardy) minc. Antiochia,
Najmenšia minca - asi Constantius II.(337-361), AE4, GLORIA EXERCITVS (vojaci, jedna štandarda), mincovňa Nicomedia. (Tu by ešte teoreticky prichádzal do úvahy Constantinus II.(337-340)ostatné platí).
"všetko, čo k životu skutočne potrebujem vedieť, som sa naučil v materskej škôlke" Robert Fulghum
Zaregistrován
7. 10. 2012
Velmi zajímavá diskuse ohledně cen a budoucnosti sbírání. Zajímavé je jak to každý vnímáme trochu jinak. Záleží co kdo sbírá, v jaké kvalitě a kdy začal. Já začal 1994 a kupoval průměrné bronzové antoniniány za 100Kč. Staří sběratelé mysleli, že dražím jako buldozer. Dali by tak 55-70, max.90. Já mám dnes stejný blok. Některé věci mi uniknou, protože je prostě nepřeplatím. Na druhou stranu tyto průměrné antoniniany dnes jsem schopen sehnat za 120Kč, a když vázne poptávka, tak u za 70Kč. Plat tehdy 5000 a 28000 dnes, tedy i ceny by měly být cca 500-600 za běžný antoninián Aureliána. Já to ale nedám. Naopak právě ta hojnost nabídky mi umožňuje rozhodnout, zda dám 120-150 za běžný stav, 300-400 za něčím zajímavý kus, nebo 800 za perfektní stav - vše Aurelianus. A právě ta neskutečná nabídka, ta kvanta antických mincí myslím drží ještě antiku na uzdě. Zároveň platí, že u v ČR antika nefrčí, ale v cizině zatraceně ano. Zároveň kvalitní materiál je hlavně v cizině. Zde chválím ty firmy, co seženou levně materiál v cizině a vydraží (prodají) ho u nás, protože z českých sbírek toho nakoupí jen málo. Zatímco mince se "kopou" a kopat ještě nějakou dobu budou, tak u jiných oborů - bankovky, militárie, plechové krabičky, pivní láhve, angličáky - optejtete u svého vetešníka - ty věci se "nekopou" a nejsou. V takových oborech pak ceny silně rostou. Kolega sbírající militárie 25let mi potvrdí, že ceny za tu dobu vzrostly 20x, mnohé věci nejsou a rarity už není schopen přeplatit (desítky tisíc Kč/kus). Ale opět, i platy vzrostly, řekněme 6x, a oproti roku 1990 si počítám 10x. U vzácných kusů si takto násobím i tehdejší ceny antiky a musím konstatovat, že dnes je to ještě dražší, leč u běžných kusou jsou ceny pro nezájem nižší. Rozhodně tedy mince nebyly zlatým dolem jako militárie, bankovky (dnes šílené) a byty (v těch se dá aspoň bydlet).
Rád poradím s antickým Římem, ale středověk teprve objevuji.
P.S. Omluvte někdy zhoršenou diakritiku, pokud píšu z tabletu. Děkuji.
Dolehla na mě finanční krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Ja si uplne nedokazu predstavit mince ve slusnem stavu do 150 Kc a vzacnejsi do 400 Kc. Ja jsem rad, kdyz koupim pekneho bezneho Aureliana za tech 800 Kc. Kdyz kouknu na Proba, ktereho sleduji (a coz je cca jako Aurelian, i kdyz oblibenejsi na sbirani), tak pomalu vzacnejsi mince v krasnem stavu znamena bezne 100-500 eur (vyskyt nekolikrat za rok) a velmi vzacna mince casto pres 1000 eur. A to nemluvim o fakt vzacnych vecech, ktere se objevuji jednou za par let, to jsou tisice eur. Samozrejme myslim antoniniany.
Mimochodem tenhle Aurelian se treba vydrazil za 18.000 eur + poplatky:
http://mince.300ad.com/wp-content/uploads/2018/09/aurelianus_18000eur-768x391.jpg
Ale chapu ten pohled sberatelu, co sbiraji antiku dlouho. Kdyz mi posle starsi sberatel fotku denaru Claudia a pise, zda mu mohu podobny sehnat do 10 tisic, tak se divi, kdyz mu odepisu, ze takovy nedokazu sehnat ani za trojnasobek. Nebo nedavno jsem s nekym resil Hadrianovy "cestovni" denary (reversy NILVS, atd.) - kdyz jsem rekl, ze bych dal za fakt krasny 300 eur, dotycny zalapal po dechu. Ale zkousim to uz dlouho a proste klidne chodi za trojnasobek. A to jsou mince, ktere se ukazuji v kazde druhe aukci. Hruza. Jsem z cen otraveny. Nerikam, ze se nekdy neda neco levne sehnat, ale je to dost nahoda a clovek se musi snazit zpusobem, ze se mu ten cas straveny na aukcich ani nevyplati🙂
Zaregistrován
28. 6. 2008
Po dlouhé době mi opět něco přibylo do sbírky, tak aby to tu úplně neutichlo, tak přidávám...
Quintillus, AE antoninian, Ric 7 N vpravo
RV: AETERNlTAS
Není dokonalý, ale stál mne pár korun, má pěknou patinu a celkem hezký portrét, takže mám obrovskou radost 😉
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.