Zaregistrován
30. 9. 2010
ono by ani nevadilo ze rimania su v stave v akom su,
bohuzial su to typicky kyselinari (mince zbavene povrchoveho bordelu v nejakej kyseline. ziadne znamky patiny. ani kusok povodnej zelene).
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
12. 1. 2010
tocomabyt: jestli myslis ty listopadovy mince, tak ja tam patinu vidim. Vetsinou je hneda, coz je mimochodem castejsi patina nez zelena (i kdyz si odmyslime velky podil umele patinovanych minci).
Nebo chces rict, ze poznas ze spatnych fotek, co je puvodni patina?
Zaregistrován
30. 9. 2010
Zaregistrován
12. 1. 2010
Evidentne nejsou - holy kov je to, co prosvita na hornich mincich a pak jeste trochu na aversu toho asu. Levy dolni A. Pius je cely pokryty patinou, orichalcum opravdu nebyva hnede.. jak rikam, to jsou ty svetle fleky na hornich mincich. Samozrejme, druha vec je, jestli neni ta patina umela.
Zaregistrován
30. 9. 2010
horni mince, dolni mince, trochu tam a trosku sem..
neni to holy kov, on jen trosku prosvita..
pekna minca na kov vylizana/vyzrata je podla mna horsia ako pekny polosrotik v povodnej patine.
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
14. 3. 2008
tak jsem je přefotil.pánové jak je sbírám krátce tak chci mít alespon nějaký základ ,který postupem budu obměnovat.Asi třicet procent mincí mě dojde z ciziny od příbuzných výměnou za bechera, zbytek kupuji v aukci.Podle mě amatéra jsou ty mince okolo 2000 let starý maj něco za sebou a možná jsou vlepším stavu jak nějaké mince ze středověku a novověku.já si sbírám pro radost a tyhle mě potěší. z antiky zatím znám hodně málo tak děkuji těm co poradí a rejpalové mě můžou ............
Obrázky:
Zaregistrován
22. 7. 2011
To listopad.
Nemůžete brát kritické názory jako rejpání. Na Vaše mince zde bylo několik názorů a každý je posuzoval svým pohledem. Jsou zde sběratelé, kteří začínají a nemají takový přehled, ale i jiní, kteří mají již něco za sebou a pro ně jsou již tyto ražby za hranou, ale jejich kritické názory nejsou ničím nepatřičným, protože se Vám ze svého pohledu snaží pomoci. Pamatuji si jak jsem před více než dvaceti lety nakupoval v jednom pražském obchodě mince, které se mě tehdy líbili. Za mnou stál jeden obyčejný pán, který mě sledoval, co kupuji. Ven jsme vyšli spolu, moje nákupy si prohlédl a byl ke mě stejně kritický, jako já dnes k Vám. Mohl jsem být arogantní, ale sklopil jsem uši a poslouchal. On mě vyučil, on mě dal základy, on mě stanovil kvalitu, kterou demonstroval na svých mincích. Následně jsem v něm poznal jednoho z našich dobrých sběratelů, který má nádhernou sbírku bohemiky a dalších numismatických oblastí. Tehdy se mě moje koupené mince líbili, ale jak šel čas a já jsem se zdokonaloval, tak jsem byl k sobě čím dál více kritický a dnes bych je nechtěl ani zadarmo. Stejný zcénář potká i Vás. Dnes se Vám tyto mince líbí, ale co bude za rok, za dva, až se Vám dostanou do ruky i zachovalejší kusy a Vy je dáte vedle sebe? Na tyto otázky si odpovídejte.
To, že jsou antické mince 2000 let staré, to není žádný argument pro takovou kvalitu, protože se z oblasti antických ražeb nechá koupit hodně pěkných mincí, které jsou sběratelsky zcela běžné.
Je na Vás jestli budete poslouchat všechny názory, i ty kritické, nebo pouze ty, které se Vám budou líbit. Berte můj článek, jako splátku dluhu, za pomoc jednoho staršího pána, kdy se já dnes snažím nasměrovat jednoho začínajícího sběratele.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
14. 3. 2008
EVROPO 1 to já mám příběh z Melantrichovy ulice před 30 lety kdy tam byl jeden numismatický obchod kde postávali starší páni odborníci na mince a já jako malej kluk jsem měl po dědovi jednu minci a šel se zeptat do obchodu co je zač.když jsem vyšel skočili po mě abych ukázal co mám,tak jsem minci vytáh a ukázal on mě dával dvacku že mince nemá cenu.nesklopil jsem uši ale poslal jsem ho doprdele protože ta mince byl sestercius Otacilie Severy na reversu byla antilopa.po patnácti letech mě jeden kolega pan beroušek řek že byla vydána k tisiciletí císařem Philipem I arabem,ještě že jsem byl arogantní.Ne já se omlouvám s tím rejpáním, to je jasný že těm co se tomu věnujou delší čas antice tak jsou někde jinde v kvalitě začátky jsou těžký a snad se má sbírka bude zlepšovat.kdyby se někdo ptal na tu Otacílii tak ji nemám protože jsem ji prodal za 4500 ted mě to mrzí.
Zaregistrován
28. 6. 2008
K tomuto si dovolím také jeden komentář- dle mého názoru si tím každý musí projít sám. Pokud si vzpomenu na své začátky, také jsem zprvu dávala do sbírky šrot, než jsem zjistila, že je to o ničem. Myslím, že to k sběratelství prostě patří a bohužel, touto cestou si musíme projít všichni. Připomíná mi to, když jsem se snažila partu lidí naučit něco, co já dělala dvacet let a oni začínali. Vermomocí jsem se je snažila naučit vše, aby byli skvělí, ti nejlepší a vyvarovali se chyb, které by je čekaly. Po čase se to obrátilo proti mně a zjistila jsem, že nejlepší je, nechat si je projít právě těmi chybami, aby vše pochopili!
Jinými slovy- nechť si každý sbírá to, co se mu líbí, protože časem, až ti začínající sběratelé dozrají, uvidí to také. Jen si tím všichni musí projít sami 😉
Zaregistrován
22. 7. 2011
To listopad.
Ale já jsem nepsal o hloupích šmelinářích, kteří se srocovali například před numismatikou v Celetné, ale o náhodném setkání s opravdovým sběratelem, který mě v začátcích hodně pomohl a to je rozdíl. On mě neříkal, že moje mince nemají žádnou cenu, ale udělal pro mě to nejpodstatnější, dal mě nějaká kriteria. Postupem času mě ukázal i nějaké mince a já jsem pochopil, že i téměř mince s raritním výskytem se dají sehnat v solidní zachovalosti atd. Smyslem mého článku bylo, abyste si pokládal otázky a hledal na ně odpovědí a za všech okolností na sebe byl tvrdý a nespokojoval se s málem, protože toho byste pravděpodobně litoval.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.