Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#91 - 21. 6. 2019, 09:12

Nyní mám více času, proto se ještě vrátím trochu podrobněji k názorům, které jsem zde publikoval.

Podle mého názoru mohou puchýře na mincích vznikat z více důvodů, ale jelikož nemám praktické zkušenosti s celou řadou problematik, zaměřím se pouze na jedno, z mého pohledu, schůdné vysvětlení, které vychází z některých předpokladů.

Předně si myslím, že prvopočátek této problematiky sahá do oblasti zpracování mincovního kovu při operaci válcování plechu, ze kterého byly následně lisovány střížky. Již jsem napsal, že musel být splněn předpoklad v podobě střížku, který byl tvořen alespoň ze dvou "samostatných" plátů naválcovaných do sebe. Jeden plát byl silný, druhý o síle pouhých několika desetin mm.

Vylisované střížky byly následně použity k ražbě mincí. Operace ražby způsobila v minci velké vnitřní pnutí. Abychom si tuto energii představili, můžeme použít velké teplo, kterým minci nahřejeme. Touto operací dosáhneme toho, že se vnitřní pnutí projeví vznikem puchýřů. Při výrobě stříbrné mince, ale nebylo toto teplo používáno, proto berme tuto možnost pouze za ilustrační.

Zde si můžeme položit otázku, zda se následně jednalo o fyzikální, či chemické procesy, které vedly v příštím období k tvorbě puchýřů. Podle mého názoru se mohlo- ale nemuselo- jednat o kombinaci obou možností. Při válcování se dostávají do povrchové vrstvy plechu nečistoty, kterých se snaží výrobce zbavit bělením. Pokud vznikne plech z více "samostatných" vrstev, tyto nečistoty mohou být zaválcovány hlouběji a v pozdějším období mohou způsobovat korozní rozpínání. Společně s nesourodým střížkem mohly být nastartovány procesy, které v určitém okamžiku vedly ke vzniku puchýřů. Ta situace vznikla v okamžiku, kdy vnitřní pnutí v minci překonalo soudržnost materiálu v minci.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#92 - 22. 6. 2019, 11:38

Tato diskuze se zdá být uzavřená, ale dostal jsem dotaz, zda mám tvrzení o vícevrstvém střížku podložené, proto si dovoluji odpovědět na těchto stránkách.

Na některých hranách mincí jsem již zaznamenal menší, či větší praskliny, které toto tvrzení podporují. Samozřejmě tím nemyslím stav, kdy je celý střížek tvořen alespoň ze dvou samostatných vrstev a hrozí nebezpečí, že se mince rozpadne. Spíše jsem myslel stav, že tato prasklina je pouze na malé části. Kdo má např. zkušenosti s výrobou plechu v současné době pak jistě zná situace, kdy tyto vady vznikají zcela běžně válcováním za studena.

Tuto problematiku lze zmapovat minimálně na mincích z období čtyři sta let, proto důvody puchýřů na mincích mohou mít více nejrůznějších podob. Technologie se v čase zdokonalovaly, výroba probíhala v jiném sledu jednotlivých operací atd.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Valdaxxx

Uživatel

Zaregistrován
27. 8. 2019

#93 - 27. 8. 2019, 22:47

Dobrý večer, poradíte mi prosím, jestli je tato mince(1Kč - 199?) chyboražba? Popř. že ano, budu rád i za přibližné ocenění.

Děkuji, s pozdravem Valdaxxx

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#94 - 27. 8. 2019, 23:03

zavratnou cenu to nema, pri trose snahy se posledni chybejici cislice letopoctu da snadno najit (resp. i to, jak postupne mizi). ja jsem to zaznamenal u 1995 a 1996.

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#95 - 27. 8. 2019, 23:13

Valda: neni to chyborazba, ale vyrobni zmetek, nedorazeny letopocet. Je to pomerne caste. Podobne mince davam na Aukro a vetsinou dosahuji dvoucifernych vysledku.
Doplnim olivera: mel jsem korunu 200(6)

numismat@seznam.cz

Kaja2519

Uživatel

Zaregistrován
24. 10. 2019

#96 - 25. 10. 2019, 11:12

dobrý den,
našel jsem 1Kč a má obě strany stejné, na obou stranách je vyraženo 1Kč.
jedná se o chyboražbu ? děkuji

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#97 - 25. 10. 2019, 11:16
dobrý den, našel jsem 1Kč a má obě strany stejné, na obou stranách je vyraženo 1Kč. jedná se o chyboražbu ? děkuji

Jedná se o výrobní zmetek.

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#98 - 25. 10. 2019, 11:47

Kaja2519: muzete dat foto vcetne hrany, pripadne uvest presnou hmotnost?
Pokud by opravdu slo o vyrobni zmetek z mincovny, bylo by to velmi zajimave.
Vetsinou jde ale v techto pripadech o kutilske vytvory.

numismat@seznam.cz

stani

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2015

#99 - 25. 10. 2019, 18:09

Alebo vyfotiť pred zrkadlom..
-s-

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#100 - 25. 10. 2019, 19:13

stani: dulezitejsi je ta hrana, vetsinou jde o vtipek vytvoreny zbrousenim a slepenim dvou minci, proto i ten muj dotaz na hmotnost. Jen vyjimecne se "povede" vyrobit takovyto zmetek v mincovne - pred casem se tu diskutovalo o jedne takto vyrazene zlate minci z Jablonce.

numismat@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.