Zaregistrován
25. 7. 2006
stani: tak plynovy horak, gril, cokoliv. Nebo nad plamenem svicky - to by mince navic pekne zcernala ...🙂
numismat@seznam.cz
Zaregistrován
23. 11. 2015
Ja som skúšal platničku na zinok. Nefungovalo to. Minca odplávala.🙄 Už som to sem niekde písal.
Hliník overím. Len musím zohnať origo 1korunu 47, nech to stojí za to.😋
-s-
Zaregistrován
4. 7. 2010
Jedna moje..
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
tuhle temu nectu, diky za upozorneni. nevim o tom nic konkretniho, nijak jsem se tomu nevenoval. ale vim o tom (je to rekneme stara znama vec) a nejaky nazor na to mam. tady jsou me nazory / reakce:
0) chyborazbou by bylo lepsi to v tomto pripade nenazyvat. pravdou ale je, ze v nekterych pripadech muze byt na vine nekvalitni material. na strane druhe v rade pripadu by tyto defekty vznikly za (ne)vhodnych podminek i na kvalitne vyrazenych mincich.
1) proces, jakym to vznika u hlinikovych minci nutne nemusi byt stejny jako u stribrnych
2) to, ze ty dutiny jsou prazdny neni dukaz toho, ze byly prazdne vzdy (ovsem ani neni dukaz, ze nebyly)
3) myslim, ze se jedna o nasledky koroze. korozni produkty maji vetsi objem nez samotny kov (jednak je tam vic atomu a jeste maji mensi hustoty). kdyz to jde, narostou nekde na povrchu, kdyz to nejde, rozpinaji se pod povrchem a vytvareji tyto "puchyre"
prikladam obrazky - je to zjednodusene (nechtelo se me s tim srat, tak je to jen narychlo v powerpointu) a pro stribro. vetsina stribrnych minci ma na povrchu relativne tenkou vrstvicku mnohem kvalitnejsiho stribra, nez je uvnitr (kde je vic medi) (a). prvni serie obrazku zachycuje klasickou korozi - v miste, kde je tato vrstvicka porusena (defektem, razbou, oterem, uhozem etc.) se odhali menehodnotny kov (b) a koroze probiha tak, ze korozni produkty "vykvetou" ven z mince (c). casem muze dojit k jejich rozpusteni (dlouhodobe pusobeni vody, zmena pH, dalsi chemicke zmeny a nebo proslule prasecke cisteni) (d). pokud koroze probiha v rovine strizku (napr. prasklina nebo defekt), muze se stat, ze k rozpinani dojde nejen ve smeru, v nemz se koroze sirila (muze se to treba docasne ucpat). pak se muze strizek v miste nafouknout, ale opet casem muze dojit k vymyti produktu koroze. posledni pripad je stejny, pouze ale dochazi ke korozi primo na rozhrani vrstvy bohate na stribro a zbytku mince. tenhle proces ma v realu spis pak za nasledek delaminaci povrchove vrstvicky. ukazky uvazuji korozi medi, ale ztracet se muze i stribro (predevsim diky chloridove korozi) a korodovat mohou i dalsi kovy, ktere se tam napr. ocitly omylem, pripadne jeste vysegregovaly pri tuhnuti. proste urcite by se naslo vic tech vysvetleni.
jak moc muze koroze minci sezrat a jak pomylene vysledky to muze davat, jsem nedavno poukazoval v [jine sekc(https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/drobne-peniaze-grosoveho-obdobia_post_-528654#post528654), je tam k tomu odkaz na clanek.
Obrázky:
Zaregistrován
7. 10. 2006
Pěkně a názorně vysvětlené!
Zaregistrován
4. 7. 2010
Děkuji za fundovanou odpověď.
Zaregistrován
10. 3. 2009
Oliver ďakujem za detailnú odpoveď. No niektoré veci mi tam nesedia.
Keď nad tým premýšľam, tak si myslím, že tie "vyrážky" sú tvorené vzduchovými bublinami, tak ako uviedol Paul. Otázne je čo ich spôsobilo pokiaľ povrch mince vyzerá byť kompaktný bez viditeľného narušenia t.j. bez korózie.
Ako vidíme, tento jav pozorujeme na starých minciach zo 17.storočia, mladších z 19.storočia (predpokladám rôzne zloženie/rýdzosť kovu a rôznu techniku jeho spracovania), tak ako aj novodobých zo súčasnosti a rovnako zo striebra ako z hliníku. Preto by som za tým hľadal nejaký univerzálny proces t.j. skôr pôsobenie fyzikálne než pomalý chemický proces.
Ako najjednoduchšia odpoveď sa mi ponúka pôsobenie tepla (oheň), keď by sa vzduch uväznený v minci rozpínal a vytvoril takého výdute. Aj keď pre jednu z mojich mincí som si to prvotne nepripúšťal. Ale nebol som pri jej objavení, takže nepoznám nálezové okolnosti a nedokážem to vylúčiť.
Rovnako premýšľam nad tým, že výdute sa na 99% vyskytujú v poli mince, alebo obraze, ale nie na písmenách opisu. Veď chemické zloženie je rovnaké ako pri zbytku mince a razbou práve tam dochádza k narušeniu povrchovej vrstvičky striebra. Ideálne miesto pre začiatok akejkoľvek chemickej korózie...
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
4. 7. 2010
Pravdou je, že třeba na grošovině jsem to nikdy neviděl.. Obecně spíš na novějších ražbách..(tj novověk)
Zaregistrován
15. 7. 2007
Fidzi napsal/a:
Keď nad tým premýšľam, tak si myslím, že tie "vyrážky" sú tvorené vzduchovými bublinami, tak ako uviedol Paul. Otázne je čo ich spôsobilo pokiaľ povrch mince vyzerá byť kompaktný bez viditeľného narušenia t.j. bez korózie.
vzdyt to tam uvadim.
1) to ze to jsou vzduchove bubliny neznamena, ze byly vzdy prazdne. to je jako tvrdit, ze v Pompejich nikdy zadni lide nebyli, ze tam chodili jen ty dutiny
2) vizualni posouzeni kompaktnosti povrchu je asi tak vypovidajici, jak kdyz na dvacet metru o nejake vysoce atraktivni slecne 20+ prohlasim, ze je to panna
3) i kdyby ano, hrana byva velmi casto misto, kde dochazi k pruniku koroznich latek a to plati od antiky az po soucasnost (staci si prohlidnout z boku par desetikacek) bez vyjimek vlastne u vsech minci
Fidzi napsal/a:
Ako vidíme, tento jav pozorujeme na starých minciach zo 17.storočia, mladších z 19.storočia (predpokladám rôzne zloženie/rýdzosť kovu a rôznu techniku jeho spracovania), tak ako aj novodobých zo súčasnosti a rovnako zo striebra ako z hliníku. Preto by som za tým hľadal nejaký univerzálny proces t.j. skôr pôsobenie fyzikálne než pomalý chemický proces.
predne - nerikal jsem, ze jsi sem 100% jisty svou pravdou. ale jsem si jisty, ze mnou navrzeny proces je mnohem pravdepodobnejsi, nez Tebou uvadeny. ano puchyrky se zjevne objevuji dost casto na urcitem typu minci. to rozhodne souvisi s technologickymi postupy - at uz cisteni a protaveni suroviny, tak pak i zpusob zpracovani (tvareni) hmoty do podoby strizku. urcite jsou procesy/postupy, ktere mnohem casteji generuji defekty (praskliny, trhliny) v materialu ve smeru, o nemz byla rec (tj. zjednodusene "rovnobezne s rovinou vymezenou plochou mince"). prave tam bych tyto puchyre cekal primarne. tedy - podstata je fyzikalni (teplota pri zpracovani, promiseni slitiny apod.) nebo chemicka (primesy, necistoty) nebo kombinace obou. pokud by to melo byt fyzikalni, jak pises Ty, muselo by se napr. jednat o premenu modifikace, jak zname u cinu. ne, ze by toto nastat nemohlo, ale nevidim to jako nejpravdepodobnejsi a nejjednodussi vysvetleni a vysvetlit prazdny prostor toto pojeti neumi vubec. a netvrdil bych, ze chemicky proces musi byt pomalejsi nez fyzikalni. to urcite neni pravdou ani obecne.
Fidzi napsal/a:
Ako najjednoduchšia odpoveď sa mi ponúka pôsobenie tepla (oheň), keď by sa vzduch uväznený v minci rozpínal a vytvoril takého
výdute. Aj keď pre jednu z mojich mincí som si to prvotne nepripúšťal. Ale nebol som pri jej objavení, takže nepoznám nálezové okolnosti a nedokážem to vylúčiť.
jako jednoduche se to jevit muze, ale sami jste si tu uz velmi spravne rekli, ze v rade pripadu se o ohni mluvit neda a presto tento jev pozorujeme. spis nez na vzduch bych pak vsazel na vmestky a pak spise nez na jejich rozpinani tak opet na jejich oxidaci diky mikrotrhlinam a zvetseni jejich objemu diky koroznim produktum - opet bych ale cekal, ze v dutinach budou zbytky (pokud obsah nebyl dokonale spalitelny - organicka hmota nebo napr. sira ci uhlik nebo nasledne dobre rozpustny). jenze to co jsem ted popsal je totez, co jsem uz uvedl predtim.
Fidzi napsal/a:
Rovnako premýšľam nad tým, že
výdutesa na 99% vyskytujú v poli mince, alebo obraze, ale nie na písmenách opisu. Veď chemické zloženie je rovnaké ako pri zbytku mince a razbou práve tam dochádza k narušeniu povrchovej vrstvičky striebra. Ideálne miesto pre začiatok akejkoľvek chemickej korózie...
predpokladam, ze dal mluvime o "puchyrich", protoze vydute jsou neco jineho. to co pises je zajimavy postreh a dle meho nazoru neni v rozporu s tim, co zde padlo, alespon do me teorie to pasuje naprosto perfektne. prechod reliefu, opis, to vse jsou mista, ktera jsou dost podobna hrane mince, tenka vrstvicka je na nich velmi casto porusena nebo uplne znicena. neni duvod, aby puchyr vznikal tam, protoze tam je mikrotrhlin tolik, ze se to mnohem snaze dostane ven (a je jedno, zda to jsou korozni produkty o nichz mluvim ja nebo vzduch, kteremu veris Ty).
Zaregistrován
15. 7. 2007
Paul napsal/a:
Pravdou je, že třeba na grošovině jsem to nikdy neviděl.. Obecně spíš na novějších ražbách..(tj novověk)
asi by se dalo rici (a jevi se to tak), ze to jde spis ruku v ruce se strojovou vyrobou a s obrovskymi tlaky, ktere jsou na material vyvijeny. ted je otazka, zda pri zpracovani a nebo az pri razbe. osobne bych sazel uz na to prvni. a prave tam bych videl duvod vzniku trhlin a defektu v materialu, ktere nasledne privedou korozni latky hluboko do strizku mince cestami, kterou jsou priblizne rovnobezne s plochou mince.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.