Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#1 - 20. 10. 2024, 07:21

Když bych shrnul dlouhodobé pozorování nabídek " sbírek" na prodejních sajtech, tedy zejména ebay, aukro a pod., ale i na různých aukčních domech,
tak musím konstatovat že se ty známky musí hodně stydět v jakých obalech se dostávají k svému novému majiteli.
Ještě jakous takous úroveň mají sbírky nepříliš hodnotově vysoko, jako třeba DDR.BRD, nebo i naše ČSSR. Prostě klasické zasklené, generální sestavy.
Ale jinak to jsou vesměs torza. Někdy až odstrašující. Před rokem jsem si vydražil pěkný zásobník se sestavou části ČSR a když mi dorazil, zjistil jsem, že pro prodejce bylo jednoduší prostě ze zásobníku vyrvat celé stránky s tím co pak nabízel samostatně, než aby známky přeřadil do jiného zásobníku. Hruza.

Nebudu se hádat, že pro kvalitu uloženého materiálu jsou asi nejlepší zasklené předtištěné albumy, nejlépe dubl, tedy na uložení jak **, tak ražených.
Také jsem si takto ponechal pár sbírkových zemí, kde mi jiná manipulace přijde nevhodná. Jenže to je únosné více méně v případě kdy člověk takto koupí celou sbírku. Ale pokud má známky a koupil by si samostatně profesionální "parádní" albumy, tak výsledkem je hezký počin, ale drahý počin, kde výsledek plný známek možná neprodá ani za cenu těch albumů.

Samostatnou položkou pak jsou specielní a studijní sbírky. Ty jsou k prodeji vidět nahodile a spíše "hodně a hodně" roztříštěné do částí kvůli získání nejvyšší ceny.
Osobně bych čekal že na trhu bude "pěkných, estetických " sbírek vic, ale není.

Proto sem vlepuji toto vlákno, jestli někdo prohodí pár slov, nebo ukáže kam se dopídil svými adjustacemi sbírky, či sbírek.

Já sám, což jsem zde již vícekrát napsal v jiných tématech jsem po hledání zvolil variantu používání předtištěných stránek v PDF,či JPG, které si mohu upravovat, doplňovat. Na uložení mi pak postačí EURofolie vyztužené foliemi a desky s tvrdými obaly a 4chlopen. Nejdražší je zde zasklení hawidkami.
Pro můj způsob, kdy si s každou destinací prožiju i dějiny této země, zajímavosti je to ideální. Vedle známek si doplňuji ilustrace obrázků souvisejících se známkami i historickým textem. Má to jedinou vadu na kráse a tou je, že výsledkem bývá i několik desítek alb, tedy šanonů. Největší výhodou však je, že se mohu vrátit na jakkoukoli stránku rozkrýt téma, doplnit, upravit.

Pro ilustraci co jsem naposledy zpracoval, na pár snímcích výňatek Rumunska do 1858-2015. Poučil jsem se o Rumunských osobnostech, historii i zajímavostech.

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#2 - 20. 10. 2024, 07:22

foto

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

tul-uk

Uživatel

Zaregistrován
8. 7. 2014

#3 - 21. 10. 2024, 14:06

Ukázky adjustace.

Obrázky:

tul-uk

Uživatel

Zaregistrován
8. 7. 2014

#4 - 21. 10. 2024, 14:32

Text k předchozím obrázkům

tul-uk

Uživatel

Zaregistrován
8. 7. 2014

#5 - 21. 10. 2024, 14:32

Plně souhlasím s kolegou. Je to praktický způsob, jak si uspořádat sbírku zejména u položek, které mají kupované albové listy pouze v omezeném rozsahu, případně vůbec nejsou na trhu. První albové listy jsem si zhotovil na tiskárně na A4 pro korespondenční lístky Protektorátu. Stejně si dnes dělám i albové listy pro známky ČR, sbírám jen razítkované a hlavně na poštou prošlých zásilkách. Obdobně mám zpracované listy pro Vietnam, polní pošty, nepřijaté návrhy našich známek, OVS libereckých firem (zde si na úvodní listy dám sken a nacionále otisků a stručně historii firmy- o některých údajích neměli ánung ani odborníci - historici, vyštrachal jsem to ve starých časopisech, které jsme digitalizovali na univerzitě a některé i v Norimberských procesech). Pro laiky, které zrovna filatelie nebere je to mnohem více zajímavé. Popis pak udělám česko-anglicky tam, kde to je jednoduché a není třeba více informací, nebo volím popis česky a na net dám stejnou stránku s popisem v libovolném jazyce. Ten si případný zájemce může načíst pomocí QR kódu a chytrého mobilu. Zásadně volím tuhé plastové eurodesky (ty měkké, balíček za 50 korun nikdy!!!), tisk na papír o gramáži 140. Umístění do stejných kroužkových desek. Do regálu je ukládám naležato, na stojáka mají stejně tendenci se prohýbat. Je to sice trochu dražší než na ty měkké obaly a obyčejný papír, ale nedojde k poškození. Známky či celistvosti dávám do hawidek, u dražších položek komplet oboustranně zavařím do umafánu. Táta takto zavařil první známky již v roce 1940 a dodnes vše OK. Pokud zvolíte kvalitní umafán, nepoškodí vám ani luminiscenci. Ke známce se nedostane voda ani při povodních. Oceníte to právě při působení vlhka, takový letecký dopis s první emisí je mnohem hezčí v bezvadném stavu než s hnědými štokleky.

koolabs

Uživatel

Zaregistrován
22. 11. 2019

#6 - 21. 10. 2024, 17:12

On v tom i časem člověk nachází skryté výhody. Srovnejte si nějakou zkompletovanou sbírku do krabice. Schaubek, Leuchturm, safe, či jiné systémy jsou dobré srovnat je na polici. Pak uznávám, taková dlouhá řada dual safe některé země je estetická a pěkná. Ale já pracuju v bytě, kam se vše nevejde a sklad mám částečně v suchém sklepě a částečně na chalupě. A na chalupě jsem se bál právě vlhkosti, tak ve výsledku srovnám tyto eurodesky do banánové krabice, uplně ideálně cikcak, že se ani netlačí na sebe. A celek v krabici nasunu do polyet. pytle. Schválně jsem měřil vlhkost, vloženým mechanickým vlhkoměrem, na podzim 50st. na jaře rozbalím a 50 st.

jinak kolego, velmi pěkné, to už je asi na vyšší urovni, než se pytlíkuju já.
A Vietnam? O lá. Ten bych si chtěl v skrytu myšlenek časem pořídit, ale zatím mám jen z jiných sbírek jen částečně bez uplných počátků. Nejde to mít vše.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.