Dobrý den,
Ve sbírání známek jsem úplný začátečník, který se v problematice teprve velmi pomalu začíná orientovat. Přestože jsem na tomto fóru našel řadu užitečných informací, měl bych dva dotazy, na které jsem zde ani v jiných zdrojích nenalezl odpověď.
- Jakou roli má při sbírání celistvostí samotné psaní/dopis? Pochopil jsem, že celá obálka s razítkem a známkou má pro filatelistu větší hodnotu než jen výstřižek, ale zajímá mě, jestli je nedílnou součástí celistvostí i dopis v takové obálce. Jinými slovy, je obvyklé sbírat obálky se známkou a razítkem vč. dopisu uvnitř obálky, nebo je jakékoliv sdělení uvnitř obálky pro filatelisty v podstatě nepodstatné (nemyslím tím dopisy nějaké významné osobnosti, mám na mysli běžnou korespondenci mezi panem X a panem Y). Na jednu stranu by název "celistvost" pochopitelně naznačoval, že má být zásilka kompletní, na druhou stranu jsem na filatelistických e-shopech nenarazil na žádnou zmínku o tom, jaký dopis nabízené celistvosti obsahují.
- Ohledně určování průsvitek-zde na fóru zaznělo, že u některých známek lze určit vodoznak i bez použití benzinu nebo elektronického detektoru. Předpokládám správně, že se to týká jen čistých známek a u ražených bez lepu je to v podstatě nemožné? Stačí si v takovém případě pečlivě prohlédnout lep/rub známky, nebo jde o nějaký jiný postup? Ptám se proto, že jsem ani u čistých známek nebyl schopen vodoznak najít, ačkoliv tam podle katalogu měl být a na zkoušku pomocí benzinu si zatím netroufám (šlo mj. o známky nacistického Německa z počátku 30. let).
Omlouvám se, pokud mé dotazy zní naivně nebo hloupě, ale jak jsem psal, s filatelií teprve začínám a v mnoha ohledech je pro mě komplikovanější než jiné druhy sběratelství
Předem děkuji za odpovědi

Dobrý den
vůbec nejsou hloupé, kdo se nezeptá, nic se nedozví.
Počítejte s tím, že sběratelství a to jakékoli je těžší čím více do něj pronikáte. Ne tedy předmětem zájmu, ale snahou sběratele.
Obsah dopisů? To je jednoduchá odpověd. Známky katalogy ohodocují jako čisté, ražené, nebo na dopisech. Obsah dopisů je zcela individuání, proto nejde katalogizovat. Je velmi výzamný, pokud je obsahem listina například s podpisem známé osobnosti. Pak třeba nemá ani hodnotu známka na dopise, ale obsah dopisu. Třeba dopisy státníků, herců..
Já osobně si toho cením i z pohledu historické zajímavosti. Mám takto uloženy třeba dopisy adresované české šlechtičně. Z nich vyplývá jaký to byl floutek, stěžující si na frontu v drogerii, na špatně dodané zboží.. Kdo sbírá polní poštu, pak je takový dopis rozhodně zajímavější s obsahem z fronty.
a pokud mate zalepeny dopis s obyčejnym halerovym Masarykem, kde je napsáno Mûj poslední vzkaz národu,,,, tak bych obsah nevyhazoval.
U vodoznaku se ptáte špatně. Zde se musíte ptát na určení vodoznaku zcela konkretní známky. Já jsem se nyní pár dnů zabýval roztříděním známek sg143 Velké Britanie , vše ražené a zde člověk vidí korunku na běžně položené známce na pracovním stole. Zkoumá se zde poloha vz, jesti není vzhuru nohama, což jest vzácné.
viz rozdíl, běžný pohled, lepší známka s převráceným vw vpravo:
samozřejmě s benzínem lepší:
Ale je spousta známek, které budete zkoumat velmi obtížně i s benzinem, nebo signoskopem. Navíc někde to je s vz jednoduché, ale jinde velmi velmi těžké. Rozdíly jsou milimetrové a vodoznak blbě viditelný. Třeba u běžné destinace DDR si nováček těžko poradí s rozdílem 2xI a 2xII , který je nižší a delší, ale na známce to není sranda určit.
Zkuste se tedy zeptat s konkrétní známkou.
Jinak ještě ,, v začátku jsem si signoskop koupil, ale benzín je benzín, rychlý, jednoduchý a lépe rozeznatelný. Benzín a vanička se zoubkoměrem, základní pomůcka filatelisty. K tomu ještě pinzety, lupa, případně UV na fluorescenci.
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Pokud ofrankovaná obálka, prošlá poštou, obsahuje uvnitř samotné psaní, bývá o tom zmínka v prodejní nabídce. Sám mám jen jednu celistvost s bezvýznamným dopisem, zbytek ofrankovaných obálek je bez něho.
Průsvitka je v papíře a zkoumá se u svěžích známek i razítkovaných známek bez lepu. Dobře je viditelná na černém skle ze staré svářečské kukly po kapce lékarenského benzínu, pro delší zkoumání je lepší vyfotit, protože benzín rychle vyprchá. Tuto metodu používám až jako poslední. U některých československých známek stačí zadní stranu naskenovat a v počítači pak prohlížet viditelné vodoznaky. Nebo známku položit na černé sklo a buď v silném světle nebo při použití LED žárovky pod různým barevným světlem zkoumat rub zešikma v různých úhlech. Průsvitky na německých známkách jsem nezkoušel.

Ve svém příspěvku jsem nenapsal zcela přesnou odpověd, že obsah dopisu není možné katalogizovat.
Hodně filatelistů si nechává dopisy i s filatelistickým materiálem, třeba souvisejícím se známkou na dopise, nebo materiálem, který jim v dopise přišel.
Pak tento obsah má katalogovou hodnotu :-)
Takže je vždy dobré dopisy prohlížet.

No, u těch německých to je případ od případu. Ale to myslím i u československých.
Ale naučit se dobře determinovat WZ je prvním krokem pro úspěšnou filatelii. Pro zajímavost, co dobrých známek je v seriích těch obyčejných.
Velmi cenná známka West Berlin:
WZ
škoda, že není **

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.