Moderátoři: smith, babygulka, regula_jan, kolo101

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#51 - 9. 6. 2015, 10:31

Co zde píšete, tomu rozumím a jistě se na mnohém shodneme. Zde jsem se ale snažil mezi řádky napsat jistou a velmi podstatnou skutečnost. Pokud budete do méně prodejného artiklu investovat částku v řádu pár korun, o nic nejde, ale některé samostatné známky v dražších typech, v drahých odstínech atd. stojí již vyšší částky a může se stát, že budete potřebovat peníze a pak může nastat zásadní problém.
Kdo má dnes peníze, má většinou přehled o náladách trhu, pohybuje se v něm v nejvyšších patrech a je jím ovlivněn. Tedy budou ho zajímat luxusní a hledané věci, ke kterým bohužel nepatří mnou kritizovaný sortiment. Ano důchodci by možná zájem měli, ale bohužel nemají vstupenku v podobě finanční hotovosti.

Já také s mnoha věcmi nesouhlasím, ale vždy se nad nimi snažím zamyslet, kde leží jejich podstata. Tedy je v nich nějaká pravda, kterou mohu pro své postupy použít, nebo nikoli a nesouhlasím s nimi, protože se podle mého názoru nezakládají na relevantních základech, ale většinou se snažím vyvarovat se termínům nesmysl atd., protože vše má nějakou vypovídající hodnotu. Jde jen o to, umět s těmito informacemi pracovat.

Počet dopisů.
Ještě před pár lety jsem toto období poptával, sháněl jsem určité zajímavé položky, ale bohužel bezvýsledně. A dnes mě jsou tyto položky nabízeny a mohl bych si je koupit. Pokud se zamyslím nad nabídkou posledního roku, byla mě nabízena půlená známka na dopise a dopis s prvním dnem. O tom jsem si mohl kdysi jenom zdát a dnes prostě jsou.
Každý sběratel své zálibě propadne a je pro ní schopen hodně udělat. Na druhé straně nemáme neomezené možnosti a jednou tyto své poklady budeme prodávat. Podstatou by ale měla být skutečnost, kdy za ně dostaneme přiměřenou částku.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#52 - 9. 6. 2015, 10:36
Ještě bych rád doplnil, že sbírka pouze celistvostí je Vám také houby platná, protože sehnat některé barevné odstíny, typy, deskové vady na nich je nemožné, i kdyby jste disponoval jakýmkoliv kapitálem.

Ale na to se u první emisi nehraje. Zde se zájem přiklání k frankaturám, nehledě na ostatní náležitosti.
Například kolega nyní shání tříbarevnou frankaturu v luxusní zachovalosti (1+2+3) a absolutně ho nezajímají typy, odstíny atd.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#53 - 9. 6. 2015, 11:00
Ale na to se u první emisi nehraje. Zde se zájem přiklání k frankaturám, nehledě na ostatní náležitosti. Například kolega nyní shání tříbarevnou frankaturu v luxusní zachovalosti (1+2+3) a absolutně ho nezajímají typy, odstíny atd.

Nechcem moc zasahovať do tejto diskusie (nemám až taký literárny talent, aby som vedel obsiahle prezentovať svoje argumenty). Ale myslím si, že tento konkrétny prípklad (frankatúra trojfarebná 1+2+3) nie je celkom dobrý príklad.

To je ako keby niekto z hradčanárov zháňal celistvosť z prvého dňa,resp. z 1.TO s 10hal červenou s podmienkou, aby tam bola vzácnejšia retuš z 91 ZP (zlomená druhá veža). Je jasné, že pri takto zriedkavých veciach sa nehľadí na typy, farby a pod. Zberateľ je vôbec rád ak takú celistvosť zoženie.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#54 - 9. 6. 2015, 11:48

Evropa1 napsal/a:

Ale na to se u první emisi nehraje. Zde se zájem přiklání k frankaturám, nehledě na ostatní náležitosti.
Například kolega nyní shání tříbarevnou frankaturu v luxusní zachovalosti (1+2+3) a absolutně ho nezajímají typy, odstíny atd.

Otázkou je, do jaké míry je to pouze dočasný trend.

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#55 - 9. 6. 2015, 12:09

ad 1) pouze investovat do filatelie (v globálu) s vidinou zisku (nebo alespoň zachování hodnoty) je z dnešního úhlu pohledu v dlouhodobém horizontu finanční sebevražda

ad 2) za obecným úpadkem filatelie nemůže "zrovnoprávnění" tematické aj. filatelie s "klasickou třídou" (což mi připomíná, že klasika také není pouze o sbírání celistvostí) a jiná podobná tvrzení.
Pokud klesá počet filatelistů (mimo jiné úmrtím), vzniká přebytek nabídky nad poptávkou, objevuje se více zajímavějšího materiálu za nižší ceny a zbylí sběratelé si mohou více vybírat.

ad 3) pokud někdo něco přestane sbírat a raději to odprodá z důvodu klesajících cen daného předmětu zájmu a zůžujícího se okruhu potencionálních zájemců, není to sběratel, ale investor

ad 4) pokud si skupina sběratelů stěžuje, že klesá zájem jiných sběratelů (začátečníků?, mladých? ...) a jejich odborná úroveň, je to pouze z toho důvodu, že jaksi oni sami neprovedli transfer svých znalostí a zápalu. V době, kdy dostáváme informace, když ne zdarma, tak za směšnou cenu, nelze očekávat, že pokud zvolíme cestu - nejdřív si to nastuduj a potom diskutuj, nebudu dávat informace na zlatém podnose aj. - tak se každý otočí na podpatku a jde o dům dál

vektor

Uživatel

Zaregistrován
28. 8. 2010

#56 - 9. 6. 2015, 12:35
Zde je odkaz na sálovou aukci firmy LANZ, která se bude konat za pár dní. Kdo má zájem si tuto nabídku porovnat s nabídkou na ebay, jistě si udělá svůj obrázek, který je v zásadním rozporu s tím, co zde tvrdíte. http://www.sixbid.com/browse.html?auction=2013&category=41077

Člověče když neco neznaš tak to neznamena že to neexistuje a nemontuj se do toho LANZ ma salovky tak 2x do roka a tedka na ebay ma vic jak 1400 aukci a prodeju a kolik to dela za púlrok umíš počítat ne. A že na ebay míva i vzacnosti to si zapiš za uši.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#57 - 9. 6. 2015, 12:42
ad 1) pouze investovat do filatelie (v globálu) s vidinou zisku (nebo alespoň zachování hodnoty) je z dnešního úhlu pohledu v dlouhodobém horizontu finanční sebevražda ad 2) za obecným úpadkem filatelie nemůže "zrovnoprávnění" tematické aj. filatelie s "klasickou třídou" (což mi připomíná, že klasika také není pouze o sbírání celistvostí) a jiná podobná tvrzení. Pokud klesá počet filatelistů (mimo jiné úmrtím), vzniká přebytek nabídky nad poptávkou, objevuje se více zajímavějšího materiálu za nižší ceny a zbylí sběratelé si mohou více vybírat. ...

Tato odpověď může mít více poloh.
Ona není vždy pouze chyba na straně zkušenějších sběratelů, kteří mají předávat své naučené postupy. Několikrát jsem se setkal s případy, kdy jsem věnoval začínajícímu sběrateli desítky hodin času a v lepším případě byla výsledek v ukončení spolupráce neochota ze strany začátečníka věnovat dané problematice svůj čas. Prostě podle jejich názoru se lze sběratelem stát za dvě hodiny. V horším případě pak i arogance a ješitnost. Prostě na každé straně jsou zjednodušeně řečeno dvě skupiny lidí. Ti, kteří jsou ochotni dávat a ti, kteří by pouze brali.

Pokud si vzpomínám na svoje učednická léta, pak jsem měl snahu se něčemu naučit, byl jsem za pomoc vděčný, ale vyhýbal jsem se snahám být stále kontrolován. Nějak podvědomě jsem chápal, že sběratelství v sobě má jistý díl kreativity, která se dá naučit pouze zvládnutím dané problematiky. Tedy pomozte mě, ale pouze ve chvílích, kdy se dostanu na křižovatku a nebudu vědět kudy kam. Vše ostatní musím zvládnout já sám. Pokud nad sebou budu mít stálého ochránce, nic se nenaučím a všechny postupy nebudou moje, ale cizí osoby. Když ochránce nebude na blízku, nic nebudu umět. Abohužel v dnešní době hodně začátečníků poptává celodenního ochránce.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#58 - 9. 6. 2015, 12:53
Člověče když neco neznaš tak to neznamena že to neexistuje a nemontuj se do toho LANZ ma salovky tak 2x do roka a tedka na ebay ma vic jak 1400 aukci a prodeju a kolik to dela za púlrok umíš počítat ne. A že na ebay míva i vzacnosti to si zapiš za uši.

Až bude pražská aukce, rád se s Vámi setkám a můžeme si o tomto tématu popovídat a budete mít tuto možnost i s některými jinými sběrateli..
Znovu opakuji. LANZ z mého oboru na ebay nic kvalitního nemá a vězte, tento portál sleduji dost podrobně. Za několik let jsem zde vydražil tři mince. V poslední době to je ve většině případů soubor šrotu a ten odmítám sbírat. Možná to je způsobeno tím, že nejsem žádný začátečník a má sbírka již má velmi přísná kriteria.
Znovu opakuji. Vyvarujte se arogantnímu chování Vaše znalosti Vaší ješitnosti neodpovídají.

vektor

Uživatel

Zaregistrován
28. 8. 2010

#59 - 9. 6. 2015, 13:05
Až bude pražská aukce, rád se s Vámi setkám a můžeme si o tomto tématu popovídat a budete mít tuto možnost i s některými jinými sběrateli.. Znovu opakuji. LANZ z mého oboru na ebay nic kvalitního nemá a vězte, tento portál sleduji dost podrobně. Za několik let jsem zde vydražil tři mince. V poslední době to je ve většině případů soubor šrotu a ten odmítám sbírat. Možná to je způsobeno tím, že nejsem žádný začátečník a má sbírka již má velmi přísná kriteria. Znovu opakuji. Vyvarujte se arogantnímu chování Vaše znalosti Vaší ješitnosti neodpovídají.

A sme utoho kdo tady píše o tvem oboru? Je vidět ze argumentujes jenom tim co se ti hodi do kramu skoda dalsich slov

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#60 - 9. 6. 2015, 13:10
A sme utoho kdo tady píše o tvem oboru? Je vidět ze argumentujes jenom tim co se ti hodi do kramu skoda dalsich slov

Pokud mě někdo vyká, chovám se ze slušnosti stejně. Tímto nevychovaným slovníkem se chovejte ke svým kamarádům a nikoli ke mě.
Asi jsme oba vychováni jiným způsobem. Proto nereagujte na mé články, já nebudu reagovat na ty Vaše.
Děkuji.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.