Moderátoři: smith, babygulka, regula_jan, kolo101

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#61 - 9. 6. 2015, 13:25

Chudák Wyxor, chcel len pokecať o známkach, a kam to dospelo.......

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#62 - 9. 6. 2015, 13:31

:mrgreen: 😆

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

regula_jan

Moderátor

Zaregistrován
12. 10. 2010

#63 - 9. 6. 2015, 13:39
Tato odpověď může mít více poloh. Ona není vždy pouze chyba na straně zkušenějších sběratelů, kteří mají předávat své naučené postupy. Několikrát jsem se setkal s případy, kdy jsem věnoval začínajícímu sběrateli desítky hodin času a v lepším případě byla výsledek v ukončení spolupráce neochota ze strany začátečníka věnovat dané problematice svůj čas. Prostě podle jejich názoru se lze sběratelem stát za dvě hodiny. V horším případě pak i arogance a ješitnost. Prostě na každé straně jsou zjednodušeně řečeno dvě skupiny lidí. Ti, kteří jsou ochotni dávat a ti, kteří by pouze brali. Pokud si vzpomínám na svoje učednická léta, pak jsem měl snahu se něčemu naučit, byl jsem za pomoc vděčný, ale vyhýbal jsem se snahám být stále kontrolován. Nějak podvědomě jsem chápal, že sběratelství v sobě má jistý díl kreativity, která se dá naučit pouze zvládnutím dané problematiky. Tedy pomozte mě, ale pouze ve chvílích, kdy se dostanu na křižovatku a nebudu vědět kudy kam. Vše ostatní musím zvládnout já sám. Pokud nad sebou budu mít stálého ochránce, nic se nenaučím a všechny postupy nebudou moje, ale cizí osoby. Když ochránce nebude na blízku, nic nebudu umět. Abohužel v dnešní době hodně začátečníků poptává celodenního ochránce.

Myslel jsem to jinak.
Kolik vyšlo za posledních 3 až 5 let článků s tématikou klasického Rakouska, respektive kolik je aktivních autorů na toto téma? Pelikán, Kopřiva a možná Hirš?
Kolik bylo vystaveno exponátů na soutěžních výstavách, které se zabývaly "starým" Rakouskem? Vzpomínám si na čtyři.

I tohle může být transfer informací. Nemyslím to zle. Ale tady je velký nepoměr např. s porovnáním s Hradčany. Samozřejmě asi je i mnohem více sběratelů ČSRI.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#64 - 9. 6. 2015, 13:57
Myslel jsem to jinak. Kolik vyšlo za posledních 3 až 5 let článků s tématikou klasického Rakouska, respektive kolik je aktivních autorů na toto téma? Pelikán, Kopřiva a možná Hirš? Kolik bylo vystaveno exponátů na soutěžních výstavách, které se zabývaly "starým" Rakouskem? Vzpomínám si na čtyři. I tohle může být transfer informací. Nemyslím to zle. Ale tady je velký nepoměr např. s porovnáním s Hradčany. Samozřejmě asi je i mnohem více sběratelů ČSRI.

V tom s Vámi naprosto souhlasím, ale položme si otázku, kolik začínajících sběratelů má zájem o informace z historie? Možná, že více je těch, kteří je nepovažují za důležité a chtějí se stát pouze sběrateli, tedy shromažďovateli něčeho, o čem toho moc neznají a především rychle.
Patrné to je například v numismatice, kdy se objevují na aukcích noví dražitelé, ale jejich jedinou devizou je vyšší finanční konto, kterým disponují. Jinak o numismatice nic nevědí. Pak nakupují za nesmyslné peníze, aníž by byli seznámeni s cenami, s pohledem na zachovalost atd. Prostě nálada preferuje období XY, je to moderní a kdo to nesbírá není inn. V numismatice vychází poměrně hodně článků v NL (které odebírá 2500 členů), ale některé si najdou pouze pár desítek čitatelů, kteří je jsou schopni pochopit.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#65 - 9. 6. 2015, 16:15

Evropa 1, já bych se ještě vrátil k tomu, jak jste psal, že kolega shání tříbarevnou frankaturu 1 + 2 + 3 a nezajímají jej barvy a ani typy. Ono je to jeho omezení prostě dáno tím, že musí brát to, co je. A pokud by si měl ještě připlácet za více ceněné barevné odstíny a typy - asi by se nedoplatil, pokud by vůbec tuto kombinaci na celistvosti sehnal. Oproti němu má sběratel jednotlivých známek obrovskou výhodu, ve své sbírce totiž ty barevné odstíny a typy může mít všechny. A celistvost si dá do sbírky už jenom jako třešničku na dortu.

ikanek

Moderátor

Zaregistrován
23. 2. 2009

#66 - 9. 6. 2015, 16:59
To, že něco nejde sehnat u nás, to ještě neznamená, že to není v dosahu. Co například vídeňští obchodníci? Ti mají úplně jinou nabídku, než známe u nás a Vídeň je za rohem (z Prahy čtyři hodiny vlakem). O nabídce zahraničních aukcí netřeba diskutovat.

No dost pochybuju, že bych něco sehnal ve Vídni u obchodníka. Neměl jsem na mysli staré Rakousko, ale třeba indický stát Travankor či nějaký pěkný kolek a/nebo třeba nějaký zkusmý tisk.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#67 - 9. 6. 2015, 17:14

Já jsem kdysi takovou třešničku na dortu měl.
Jednalo se o tržní listinu ofrankovanou 1 krejcarovou známkou v odstínu červenohnědooranžová. Známka byla luxusní se všemi nadstandardně širokými kraji, odstín barvy jasný. Tržní listina byla naprosto čistá, razítkovaná v menším poštovním úřadu (razítko luxusní, naprosto celé čitelné a pouze přes menší část známky). Tato celistvost byla dražena v jedné větší aukci. Zájem žádný a já jsem dodatečně tuto věc koupil za vyvolávací cenu. Tato listina měla fotoatest od Ferchenbauera, který byl z její zachovalosti ve všech směrech nadšen a cenu stanovil na 3000 €. Já jsem na trhu za tuto velmi zajímavou věc zaplatil 18% Ferchenbauerova odhadu. Léta plynula a já jsem se rozhodl tuto sběratelskou část opustit a věnovat se dále pouze numismatice. Na řadu prodeje přišla i tato celistvost a jaké bylo mé překvapení, když jsem se jí i přes její zajímavost a téměř unikátní zachovalost nemohl zbavit. Náhodou jsem se v Praze seznámil se sběratelem, který dělal regionální sbírku a do jeho sbírky patřil i poštovní úřad, kterým byla tato tržní listina orazítkována. Stejně ale trvalo měsíc, než jsem ho "ukecal." I tato pouze 18% cena katalogu se mu zdála naprosto zbytečná, když měl zájem pouze o razítko. Asi by spíše přivítal stejnou tržní listinu, se stejně luxusní známkou, ale s laciným barevným odstínem, kdy by zaplatil pouze třetinovou cenu. A to jsem měl štěstí, že jsem náhodou na tohoto člověka narazil, protože jiní sběratelé, kterým nešlo o razítko argumentovali slovy: "Vždyť je to pouze jednobarevná, jednoduchá frankatura."

Tak to je také jedná má zkušenost s barevným odstínem známky na celistvosti.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#68 - 9. 6. 2015, 17:27
No dost pochybuju, že bych něco sehnal ve Vídni u obchodníka. Neměl jsem na mysli staré Rakousko, ale třeba indický stát Travankor či nějaký pěkný kolek a/nebo třeba nějaký zkusmý tisk.

To chápu, ale já mám například přehled o všech relevantních numismatických aukcích po celém světě a snažím se dražit všude možně. Možná jsou i stránky, kde je seznam konaných filatelistických aukcí.
A co dát si u některých obchodníků poptávku? Když vidí zájem, snaží se, navíc mají kontakty po celém světě.

smith

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
6. 2. 2009

#69 - 9. 6. 2015, 17:44
To chápu, ale já mám například přehled o všech relevantních numismatických aukcích po celém světě a snažím se dražit všude možně. Možná jsou i stránky, kde je seznam konaných filatelistických aukcí. A co dát si u některých obchodníků poptávku? Když vidí zájem, snaží se, navíc mají kontakty po celém světě.

Dosť odvážne tvrdenie.....

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#70 - 9. 6. 2015, 17:52
Dosť odvážne tvrdenie.....

V jakém směru?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.