Tému som otvoril ja, pretože uhorské mincovníctvo Habsburgovcov je také rozsiahle, že si myslím zaslúži samostatné vlákno v uhorských minciach. Samozrejme tu máme v pláne prezentovať výlučne uhorské mincovníctvo. Možno je však pravda, že som názov mohol zmeniť na Uhorské mince Habsburgovcov, teda by sa sem nedával len Ferdinand I., ale aj všetci ostatní... čo vy na to?
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Máš pravdu, keď na to tak pozerám. Toto je typ 935 a Huszár v katalógu vybrazuje mincu z dvadsiatych rokov, kde je evidentne štít s rovnými hranami, tzv. polokrúhly štít, na neskorších ročníkoch (kam patrí aj moja minca) sa začína naozaj zaoblovať a nie je to nijaká zvláštnosť. Vychádzal som z vyobrazenia štítu v katalógu, ale Huszár zjavne medzi tvarmi štítov nerozlišoval.
tak jsem konecne po delsi dobe narazil i na tento typ, sice to zrejme neni zadna vzacnost, ale vyhybal se mi. mam urceno jako Hal. 111, Ung. 748a, Husz. 936
v tomto pripade se - predpokladam - jedna o posmrtnou razbu
Obrázky:
Zdravím páni,
Potreboval by som pomôcť s určením jedného denáru Ferdinanda.
Zverejňoval som ho asi pred necelým rokom do témy Uhorské mince grošového obdobia, no žial bez úspechu.
Jedná sa o mincu úplne vpravo, je to denár z roku 1530, no nejako sa nemôžem dopátrať k tejto mincovni. Vedel by mi s tým niekto pomôcť?
Ešte doplním hmotnosť mince je len 0,34g.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.