Moderátoři: Archypov, facctory, smith

Saracen

Uživatel

Zaregistrován
12. 6. 2012

#121 - 11. 7. 2013, 19:48

len nechápem, čo sú tak drahí, museli sa ich raziť tisíce ročne, žeby sa všetky skartovali? :-)

roland22

Uživatel

Zaregistrován
29. 8. 2007

#122 - 11. 7. 2013, 19:48

tak tieto groše by som si aj ja dal povedať, ale bohužiaľ sú príšerne drahé 😞

listopad

Uživatel

Zaregistrován
14. 3. 2008

#123 - 30. 8. 2013, 14:15

tak jsem dám taky jednoho Ferdinanda 1537.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

comes

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2010

#124 - 1. 9. 2013, 10:04

V predošlej diskusii s Oliverom sme si objasnili veľa, čo sa týka určenia falzifikátov.

Len niekoľko drobností. Zaujala ma v prvom rade vydarená kompozícia "listopadovej" razby, veľmi, veľmi podobná falzu, ktoré mám s týmto letopočtom (na obrázku je výrez, pod "listopadovou" mincou). Príbuznosť kompozície potvrdila aj superprojekcia týchto mincí. Znak sa javil úplne identický. Okrem iných sú tam rozdielne kolky pre číslice 3 a najmä 5 (etc.). Tvar "listopadovej" päťky je dosť odlišný od razieb s týmto letopočtom. Mimo trendu je aj tvar erbu. V tomto období sa začína štylisticky z pôvodne štvorcovejšieho, kompaktného premieňať na azda módnejší "odľahčený" tvar s vykrojenejšími bokmi - ukážka vpravo - pri arpádovských brvnách je horná časť ukončená až takým "špicom".

Taký (môj) príspevok ... keď neprší ... aspoň kvapká ...

Obrázky:

listopad

Uživatel

Zaregistrován
14. 3. 2008

#125 - 1. 9. 2013, 12:30

Dík za vyčerpávající odpověd. Měl jsem podezření že se jedná asi o falzum ale v těhlech uherských ražbách se moc nevyznám.Takže by se mohlo jednat o falzum z jedné dílny?

comes

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2010

#126 - 1. 9. 2013, 13:58

Vyčerpávajúca zďaleka nie je :-)

Či je to falzum ? Subjektívne si myslím, že áno a to aj na základe fotografie (hoci je to zradné - to je tá diskusia s Oliverom vo vlákne Ján Zápoľský, ktorá sa postupne začala od príspevku 90
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/jan-i-zapolsky_post_-275958#post275958

Vaša minca a moje falzum 1537 majú mnoho spoločného. Otázka je, či by "bežný falšovateľ", alebo ako to nazvať, si vyrobil dve rôzne razidlá s jedným letopočtom, pokiaľ by nešlo o zámer zaplaviť priestor vo veľkom nehodnotnou mincou (tá istá diskusia) a vtedy by sme mohli uvažovať aj o väčšom množstve podobných razidiel ...

Pri tom mojom falze som vyjadril aj špekulatívnu možnosť o scudzení pôvodne oficiálneho razidla http://moneta-mironis.blogspot.sk/2012/05/moje-tri-falza.html - to by ale potvrdil jedine nález dobrej (pravej) mince, pochádzajúcej z toho istého razidla.

listopad

Uživatel

Zaregistrován
14. 3. 2008

#127 - 9. 9. 2013, 11:32

tady mám ještě jeden denár podle mě taky ferdinand I asi taky falzum.je to z jednoho vrhu s těma štýrskýma fenikama. dovoz made in hungary ještě tam mám dvě lehce na vyčištění pak dám foto.

Obrázky:

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#128 - 9. 9. 2013, 11:49

tady vylustit jmeno panovnika asi bude chtit dost fantasie, zda se, ze opis je znacne korumpovany. v posledni dobe je techto nalezu z uvedene oblasti fakt mnoho, kupujicim doporucuju se chovat stridme a nepreplacet, vozi se to sem snad po pytlech (sam jsem "pytel" k analyzam dostal). kazdopadne je to ale zajimavost, ktera podle mne do sbirky patri. v zadnem pripade se to ale nesnazte cistit.

kdo chce kupovat, doporucuji radeji kupovat kusy se zachovanym (alespon castecne) pokovenim. kusy, co jsou vyzrane az na med nema smysl kupovat draz nez za euro - to myslim doslova - je to srot. se zbytky pokoveni, v zavislosti na stupni poskozeni tak do 5 eur. pouze opravdu pekne exemplare, jako je napr. ten nize, ma smysl kupovat za ceny vyssi nez 5 eur (pisu to proto, ze zacinam mit pocit, ze tu zase zacina propukat dalsi naprosto zbytecna cenova horecka). techto veci se zacne objevovat cim dal vic s tim, jak se objevuji citlivejsi detektory. takze rozum do hrsti a prehnane cenove nabidky doporucuji ignorovat.

zde slibovany kus, u nehoz se by se vyplatilo priplatit (kdyby pro zmenu nebyl skoro zlomeny, coz ho zase znacne deklasuje):

Obrázky:

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#129 - 9. 9. 2013, 11:51

zde pokus o vizualizaci toho opisu, to jsem zapomnel prilozit:

Obrázky:

MisoPN

Uživatel

Zaregistrován
21. 12. 2008

#130 - 28. 9. 2013, 14:29

Pridám ďalší nový prírastok z burzy v Trenčíne🙂
Denár Ferdinanda I. 1565 KB, celkom pekný podla mňa.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.