Nevadí aj tak ďakujem za foto. Neviem mne sa tento ročník vyhýba a to dosť.
S tou ´59-tkou to je ozaj zaujímavé. Mne nakoniec bola dobrá aj táto - teda, pre nie celkom zorientovaných, len upresním, že tu hovoríme o razbe s kráľovským titulom - Unger 745a (na obrázku tá vrchná) - minca dole je zohnateľnejšia určite aj v lepších stavoch ako môj teraz prezentovaný exemplár v dolnej časti - tu je však rozdiel v tom, že je tam cisárky titul (minca dole - Unger 748a) - rýchlejšie sa to dá rozoznať podľa toho, či je letopočet v kruhopise, alebo nad štítom ... inak pekné denáre ... len sypte ďalšie :-)
Obrázky:
Sigur ak budeš mať tú 1531 kľudne napíš mail🙂
PS: fakt pekné denáre, mám ich dosť, ale takto pekných veru nie.
Na kremnických denároch sa s tým stretávame práve rokoch 1538-1540 (zatiaľ to mám takto odsledované - teda nie je to definitívne konštatovanie). Myslím si, že je to zámerné, niečo ako značka rezača (?).
V latinských textoch - napr. v úradných listinách sa arabské číslice považovali za značku skrátenia. Aby sa celé čislo/letopočet nevypisovalo slovami, bývali číslice často oddeľované bodkou ako značkou kontrakcie napr.: "1.5.4.1", prípadne sa nad celý letopočet nadpísala s rovnakou funkciou vodorovná čiara. Pri týchto denároch si ale myslím, že to bude tak ako píšem na začiatku. Možno to má niekto preskúmané podrobnejšie, takže aj ja som zvedavý :-)
Žádné rozdělení datumu tam nevidím, to co vypadá jako tečka je okraj číslice 3, viz třeba podobné zde:
http://www.delcampe.net/page/item/id,225153152,var,AUSTRIA--HUNGARY-FERDINAND-I-SILVER-DENAR-1538-K-B,language,E.html
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.