Fotka v pohode. Tu je zrejmé, že tá bodka nie je súčasťou trojky, že je tam dodávaná "zámerne". Z tých predchádzajúcich, najmä pri 1538 to také zrejmé nie je.
Škoda, že nevieme, čím bolo v mincovni toto 1538-1540 odlišné od obdobia pred a obdobia po, možno je to len vec personálneho obsadenia.
Pozeral som medzitým aj na webe, či bude niečo z tohto obdobia - najmä 1540 bez bodky, ale zatiaľ som nenašiel a zároveň je zrejmé, podľa variability umiestnenia tej bodky na rôznych denároch, že bola použitá v tomto období, ak nie na všetkých, tak aspoň na doložiteľných razidlách táto bodka v letopočte.
Je a nie je ... lebo pri tej 1541 je veľa kusov z rôznych variantov razidiel, ktoré sú bez bodky ... takže ak nepoznáme bez bodky z toho obdobia 1538-1540 ešte to neznamená, že neboli, resp. nemožno tvrdiť, že v tomto období boli len s tou bodkou ... a to je to, čo na histórii mám najradšej :-)
ja mam 15.38 a 15.40, ale vsechny rocniky samozrejme nemam. rocnik 1541 mam bez tecky.
napada mne, zda ta tecka nemohla byt nejakou "tajnou" ochranou, nebo pokusem o ni, v dobe, kdy se tyto mince pomerne bezne padelaly
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.