Zaregistrován
23. 11. 2010
Ak má skutočne koncovú šestku, tak je to super-mega-rarita !!! !!! !!!
Bola by to to prvá známa Ferdinandova razba denára s letopočtom 1526 - škoda, že je tak nezreteľná, ale možno je to len fotografiou ... :-)
Zaregistrován
10. 1. 2013
vypada to ako č6 ale to bude vytvorene prerazbov skusim lepšie foto možno zajtra to pošlem a k tej 99 som nečital že sa tak dlho robili
Zaregistrován
25. 4. 2007
K 1599...chcelo by to lepšie fotky, v roku 1599 bol na tróne Rudolf II. Keď budú lepšie fotky možno uvidíme ročník 1549, ale to len hádam.
Zaregistrován
10. 1. 2013
este sa mi to takto podarilo.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
Zdá sa, že sú tam tie šestky až dve :-)
Najskôr pridávam fotku, na ktorej je Ferdinandov denár s letopočtom 1573 - je to fotka predajcu - mne sa to už takto nafotiť nepodarilo, vždy mi z toho vyšlo 1553 :-)
Myslím si, že by ste sa nemali snažiť vyriešiť to za 24 hodín - dokonca si myslím, že nad tým budete dumať celý život ... (aspoň tak by to malo byť).
Čo sa týka "1599" - nemám čo dodať, tvar štítu "mi hovorí" že je to niečo z rozpätia (upresňujem pre 745.a) 1536-1559 = teda menší, skôr vertikálne ťahaný štít. Niektoré ročníky sú akoby viac "zvrzané" - k nim počítam 1544, ale aj 1545 napr. - sú rezané tak akosy menej svedomito - naproti tomu ročníky 1540 KB sú spravidla nádherné razby ... samozrejme priahliadnite k subjektívnosti mojich pozorovaní, ktoré zatiaľ neviem bezozbytku obhájiť ...
Tých variácii v rámci jediného typu a ročníka je totiž veľmi veľa, a vôbec nie sú zmapované (!), takže aj to čo teraz napíšem na margo Vašej prerazby "F1526" berte s rezervou.
Myslím si, že je to 1556.
Zohľadňujem tvar štítu (1536-1559) - i keď práve 1556 je viac kvadrátny (! bodaj ich porantalo !!! :-). Letopočty 1536 a 1546 vylučujem (iste predčasne) pretože ako oddeľovače letopočtu mám použité len "kvety" - samozrejme nepoznáme všetky variácie ... guľôčka ako oddeľovač letopočtu nachádzam od roku 1547, no a na Vašej prerazbe sú zjavné len guľôčky = preto 1556
Celkovo tá prerazba, akoby sa týkala len kolopisu a len medzi 8-9 hodinou a potom len priestoru letopočtu (?). Niečo akoby bolo na vpravo hore pri štíte (naproti písmenu G - v VNG).
Samozrejme, niekto by mohol namietať, že by to mohli byť prerazby denárov 1516, alebo 1526, ale tieto predmoháčske denáre mali skôr neskorogotický tvar štítu (niekto preferuje označenie "flat"). Tieto možnosti mi nejako vôbec nejdú do hlavy.
Dlhé, čo ? 🙄
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
neco jsme vcera resili s facctorym, mozna by sem i on mohl neco napsat, k cemu jsme dospeli, na cem jsme se shodli a na cem ne. nicmene k tem "senzacim vyse" je z me strany hromada skepse.
1599 povazuji za totalni nesmysl. bud se nepozornosti melo jednat o nejaky letopocet s sestkou a rezac to tam placnul vzhuru nohama apod. proste zcela evidentne to nebyl zamer. nejspise chyborazba, navic fabrika mince mne trochu svadi k tomu nepovazovat to za oficialni razbu, ale spise nejake zdarile falzum. pri te prilezitosti se zeptam, zda ma nekde podchycenu oficialni razbu, ktera ma takto "divna" rozdelovaci znamenka (tj. nema tecky). a co slovo "VNGARIE"? co tam vidite?
1526 - z toho prerazeni bych si zadne zavery nedovolil vyslovit. A prvni, co by mne napadlo, kdybych mel 1526 v ruce a mel by to byt prvni zaznamenany pripad takove razby a nebyla by ta razba nicim pochybna a zpochybnitelna, by bylo, ze bych ji povazoval za chyborazbu 1529 s otocenou devitkou...
omlouvam se, ze jsem tak skepticky hned v pondeli po ranu 🙄
Zaregistrován
10. 6. 2006
Ja som taký skeptický stále.😉
Zaregistrován
21. 12. 2008
Ča sa týka tých letopočtov od Zuzi, tak podľa mňa to sú obyčajné dvorázy, prepazby alebo jednoducho chyby razidiel.
Pozrel som svoje denáre Fer. I. a našiel som hneď dva.
Dám sem aj foto.
Comes: Písal si, že rozdelovacie znamienko "bodka" je až od roku 1546?
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
ad MisoPN: čo sa týka bodky - myslel som okolo letopočtu od roku 1547 (obrázok v mojom príspevku na predošlej strane, príspevok 75) - tam je akože ten skok z 1546 s kvetom na 1547 s bodkou :-)
Ale hneď contra, je tam obrázok z 1535 na 1536, (ktorý akože mal dokladať ten prechod z kvadrátneho erbu na vertikálne ťahaný erb - sory, je to taká pracovná terminológia), kde je pre istotu okolo 1535 vyguľôčkované a 1536 okvetné ....
Inak mám poznačený odkaz na Vašu mincu na s. 1, príspevok č. 24, tam máte denár 1546, kde sú okolo letopočtu kvety ...
Je to o tom, že nepoznáme všetky variácie a tak som sa to pokúšal nejako objasniť s tým, čo sa mi zatiaľ "zamarilo".
Zaregistrován
25. 4. 2007
ospravedlňujem sa, večer som už reagovať nestihol. Ohľadom ročníka "1599", áno, bavili sme sa s Oliverom, dospeli sme k názoru že sa jedná o zdarilé falzum. Materiál z čoho je denár vyrobený sa z fotky dá spoznať len ťažko, ale k falzu sa prikláňam okrem iného aj z dôvodu rozhádzaných opisov na minci a brvna v štíte tiež zrejme nie sú OK
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.