Zaregistrován
10. 1. 2013
Vdaka za usilie neberiem to ako nejaku zvlašnost len mi boli trocha čudne tie ročniki aj tak su to len mince ktore sa mi pačia ešte raz dakujem.
Zaregistrován
21. 12. 2008
Pridám sem svoj dnešný nový prírastok.
Je to denár 1536 KB. (úplná klasika).
Možno otravujem s "prkotinami", ale nech robím čo robím nedarí sa mi rozlúštiť, čo sa nachádza na mieste, kde ma byť napísané VNGARIE.
Mne sa zdá, akoby to začínalo na "FER".
(a možno všetko čo tu riešim je na nič a jedná sa o dvojráz).
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
Veľmi pekný zmätok, akoby na obe strany bol vyrazený Ferdinandus, ešte pod Madonou končí kruhopis PATRONA bodkou a Ferdinandus začína kytičkou (ako na averze od letopočtu) - to bude skôr unikátny zmätok, opravovaný omyl - pri tom počte, koľko sa toho razilo bude takýto pikošiek iste viac (v tomto stave Vám ho iste môžme len závidieť :-)
Inak aj na tom "K" akoby upravili tú hornú doťažnicu, alebo polnohu, či ako to nazvať, aby sa zmestila ...
Pekné - unikátne - dobre zachovalé ...
Zaregistrován
21. 12. 2008
To Comes ďakujem za komentár. Osobne sa priznám, že takýto zmätok vidím po prvýkrát, ale ako ste písali, mincí sa vyrazilo neskutočne veľa a takýchto zmätkov bude istotne viac.
Zaregistrován
25. 4. 2007
Zaujímavá minca, myslím že Comes to vystihol presne. Minca bola na prvý krát slabo vyrazená, preto razbu zopakovali a opis FERDINANDUS tam zostal z prvej razby.
Zaregistrován
23. 11. 2010
Predbežne som uzatvoril variácie ročníka 1528 - (upozorňujem, že sa venujem len U.745.a - nie všetkým razbám roka 1528).
Čo sa týka ročníka 1529 - zhromaždil som zatiaľ 13 "kusov" z toho 5 mám fyzicky vo svojej zbierke. Predbežne môžem konštatovať, že vzhľad je podstatne jednotnejší. Ako oddeľovače textu mám zatiaľ len guľôčky (!).
Celkovo mám pocit, že z tých 13 kusov nie sú dva rovnaké (!?). Odlišnosti sú veľmi malé, zatiaľ som sa venoval polohe štítu voči vnútornému perlovcu
- či je dolná časť nad, alebo priamo na perlovci
- či a ako horné rohy presahujú perlovec
- v akej polohe sa nachádza guľôčka medzi posledným písmenom v skratke VNG, teda G a Letopočtom
- nehovoriac o madone, kde sa zdá, že sú dve variácie ako a či presahuje dolná časť postavy pomyselný vnútorný kruh
Popozerajte, okomentujte ... oba súbory sú tu (zip, 8 MB).
Zatiaľ to neviem rozumne zovšeobecniť, môžte skúsiť, ja si dávam na pár dní od toho pauzu:
Zaregistrován
21. 12. 2008
Comes: veľmi dobre spracované, keď náhodou budem mať viacej času rád pomôžem s nejakým ročníkom.
Kebyže náhodou potrebujete nejaké fotky mincí kludne pošlite mail.
MisoPN@gmail.com
Zaregistrován
6. 6. 2012
Comes , jeden s rovným štítom
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
UKS - kremnické s "rovným štítom" nie sú Unger 745.a (ale 744.a - i keď priamo ročník 1528 neuvádza, uvádza 1527, 1529, 1531, 1532).
Zaregistrován
23. 11. 2010
Keby som "uložil" 1529 (745.a) podľa polohy guľôčky medzi G a Letopočtom, urobil by som zhruba tri riadky:
1., medzera medzi G a 1 je väčšia, pričom guľôčka je skôr pri číslici 1;
2., medzera medzi G a 1 je malá a guľôčka je viacmenej "v strede";
3., guľôčka je pri G
(ale v prvých dvoch riadkoch vidíme ďalšie drobné variácie ...)
zip, 8 MB: http://www.sendspace.com/file/4677w8
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.