Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
mam tu ponekud hure zachovany nedatovany gros (ale cena byla celkem prizniva, tak jsem neodolal) a poprosim o vase nazory ci upresneni. obraz koruny je postizen vydutemi, nedorazena cast opisu je pak zrejme zpusobena prilozenim razidla pod uhlem (to potvrzuje i stejna situace v odpovidajici pasazi na reverzu)
avers
(znamenko 6) DEI (: - dvojice krouzku) GRATIA (?) REX (zdanlive puntik - viz dale) BOEMI, (petilista ruzice) FERDINANDVS (puntik) PRIMVS, koruna cisarska s krouzky po stranach
N jsou normalni, D uzavrena - v uvahu pripada T1-T52, PRIMVS je cele, coz by melo byt T45-T52 a tady uz koncim, protoze petilista kyticka je jen u T46 a tam neni puntik (?)
pokud zkusim jit podle vnejsiho opisu, tak dle znamenka 6 pripadaji v uvahu T6, T26, T27, T28, T34, T35, T36, T37, T39, T40, T42, T48 a T65, z toho dvojtecku ma za DEI T6, T34, T37, T39, T40. Pred BOEMIA se zda, jako by byl plny puntik, ale jak jeho pozice, tak i zbytek dalsiho utvaru nad svedci dvojtecce, resp. presneji receno o dvojkrouzku (na fotce z mikroskopu je sice velmi spatne, v realu trosku lepe dokonce i ocima, zbytek vnitrniho krouzku - tudiz znamenko bylo dvojkrouzek). Pokud je tam dvojkrouzek, okruh variant se bohuzel nezuzuje tj. zustava T6, T34, T37, T39 a T40 (ale alespon to neni v rozporu). Zustava necitelne znamenko mezi GRATIA a REX. I z fotky je patrne, ze zabira docela dost mista, jsou tam jista rezidua (viz pokus o zaznam z mikroskopu) - jedine z velkych znamenek co pripadaji v uvahu je opet dvojka - a zbytky v opisu s ni lze ztotoznit. Moznosti by pak opet byly T6, T34, T37, T39 a T40 (takze opet nejsme v rozporu). No a kdyz to ted porovname s vnitrnim opisem, tak T34, T37 a T40 odpadaji zcela jiste, u T39 by puntik mohl byt u krouzek (naznak pod lupou tam opet je), takze zbyvaji T6 a T39. Lze rici, ze avers je tedy bud jako T6 (ale PRIMVS mist PRIM a s krouzkem misto puntiku) a nebo T39 (ale s PRIMVS misto PRIMV). Nejvetsi je tedy dle mne shoda s T39
revers
ocas typu G, nekorunovany lev bohuzel videt neni, u tlapy je patrny pomerne vyrazny jazyk. rozdelovaci znamenka jsou 2 a 22. tuto kombinaci lze nalezt u varianty j
shrnuto:
jako Chvojka T39/jG (ale PRIMVS misto PRIMV)
polepsil jsem se a pokusil jsem se dle Smeleho: lev je C2 (v tabulce ctvrty), celkove urceno:
Smely V.c1 (ale bez tecky pred GROSSI)
no, takze co ted?
Obrázky:
Zaregistrován
6. 7. 2009
Také bych to viděl na kroužek uprostřed jména.
Asi jste zapoměl ještě na jeden rozdíl, zapsal bych si ho jako:
Chvojka T39/jG, ale PRIMVS místo PRIMV a BOEMI místo BOEMIE
Zaregistrován
15. 7. 2007
ajo, uz jsem z toho byl celej vyhoukanej, ze mi to nesedi. to je pravda. moc dekuju za cas a za pomoc🙂
Zaregistrován
14. 3. 2008
tak dneska přišla první várka z východu bohužel ještě na Ludvíka a Václava II si musím počkat do konce měsíce.Mezi grošema Vladislava II a Karla IV se zatoulal tento Ferda mincovna asi Kutná Hora podle mě nedatovaný.Může někdo pomoci.Děkuji
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
datovaný nejspíše 1540
Zaregistrován
14. 3. 2008
jo studuju to v práci bez brejlí.ještě prosim co je to za typ.dík
Zaregistrován
20. 8. 2007
je to pražský groš Ferdinanda I. ražený v Kutné Hoře ročník 1540
vzhledem k tomu, že z fotky nevyčtu, jak končí opisy (komplet všechny), tak asi nemá význam pokoušet se o bližší určení
ročník bych, ale považoval za jistý
Zaregistrován
14. 3. 2008
vzal jsem to pod ostrým světlem a s dobrou lupou a opis je
A-PRAGENSES 1540 rozdělovací znaménka dvě plný tečky
R-DEI GRATIA REX BOEMIA znaménka dva kroužky.
máš dobrý oči je to 1540 tak to všechno co se asi dá vyčíst.
Zaregistrován
16. 2. 2012
Dotaz na kauto star: Bylo by možno získat kvalitnější fotografii? Dělám do Numismatického sborníku soupis razidel a od tohoto lícního razidla znám pouze tento jeden exemplář groše. Můj mail je smely.tomas@centrum.cz. Děkuji Tomáš Smělý.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
otazka - je mezi FERDINANDVS PRIMVS tecka nebo je to dvojtecka a dolni tecka (spis siska) je slita s patkou pismene P v PRI? Ona ta druha tecka muze byt dost mala, viz Chaurova Sb. 83.
Mel by to byt kutnohorsky s kralovskou korunou, 1540, Chvojka T9/bK a nebo (v pripade tecky) T7 - je otazka, zda Donebauer 1097 nevznikl prave desinterpretaci neceho takoveho jako na fotce nize (foto tam bohuzel neni, dole je zapis) - i kdyz v Chaurovi se u grose T9a odvolavaji na Donebauera 1097 tez a pritom maji evidentni dvojtecku, Markla nemam.
Pozn. 1: patrne vylomeni leveho listku prostredni lilie na raznici
Pozn. 2: hmotnost 2,82 g
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.