Zaregistrován
15. 7. 2007
ja jenom uvedu pro ujasneni, jak se rika CESKY dvouhlavym a jednohlavym ptakum z hlediska heraldiky, neb v tom byva pomerne casto zmatek, pritom existuji jasne dana pravidla (ovsem jsou to ceska specifika, ale jsou platna):
jednohlavy ftak = orlice
dvouhlavy ftak = orel
v zahranicni literature je to jinak, tam se specifikuje u orla pocet hlav (tj. orlice neni nic). tudiz pokud budete nekdo psat cesky text, jednohlavy ftak je proste a jednoduse orlice, dvouhlavy je proste a jednoduse orel. bez dalsi specifikace, tj. jednohlava orlice nebo dvouhlavy orel jsou vlastne nesmyslne pojmy.
pro ty, kteri chteji vedet vic:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Orel_(heraldika)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Orlice_(heraldika)
a pro zasmani:
Obrázky:
Zaregistrován
7. 7. 2010
To je něco podobného jako s "dvouocasým českým lvem".👿
Původně ti lvi byli dva, ale ten jeden vlezl tomu druhému ......(někam)
a tak vznikl ten dvouocasý lev.😈 😈 😈
Zaregistrován
7. 7. 2010
Z toho logicky vyplývá, že ti orli byli také původně dva, ale ten jeden, spolkl toho druhého a ..............😈 😈 🙄
Zaregistrován
28. 6. 2008
Kucera a ostatní- moc děkuji, to mi určitě pomůže!
Zaregistrován
28. 6. 2008
..dnes mi přišel tento mazlík, který nebyl zrovna nejlevnější, a proto mne hned napadlo to co vždy- znáte mou paranoiu- je pravý?
Podle toho, co se mi podařilo zjistit, pak by to měl být 3 krejcar, Svatý Vít 1624, Hanz Matz.
Prosím o kontrolu určení a konzultaci k pravosti mince 😉
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2008
uklidním Tě, je pravý a je vidět opravdu méně často... 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
28. 6. 2008
..uf, děkuji 😃
Zaregistrován
18. 1. 2010
Tato mince byla ražená ve Svatém Vítu,ale pro mincovnu Krain
Zaregistrován
6. 7. 2009
Nikoliv, není to ražba pro Kraňsko (Krain, Krajina - země, ne mincovna). Ražba pro Kraňsko vypadá obdobně, ale má tyto odlišnosti:
- na reversu pod označením nominálu (3) je znak Korutan a pod ním znaky Štýrska a Kraňska.
- na reversu je i odlišný opis: ARCHI.AV.ET.CARI.D.STYRI.CARN
Ražba prezentovaná Korunkou je tedy standardní ražba mincovny Sankt Veit, typ Herinek 1110a. Vzhledem k absenci mincm.značky nelze mincmistra jednoznačně určit.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Ještě doplním ukázku ražby pro Kraňsko kterou tu před časem prezentoval Jozino89:
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.