Forpus #511 29. 10. 2016, 12:41
Pár mincí co mi udělalo radost:
1. Běžný brněnský 3krejcar, který se mi ale zalíbil krásnou ražbou portrétu.
Zdravím všechny sběratele. U vyobrazení této položky v příspěvku Forpuse existuje typ, který má letopočet ve formátu .6.24 a značka mm. CW je uvedena ihned za letopočtem. V av je navíc uvedena dole i nominální hodnota mince. V rv je dole uvedeno B v kroužku. Neví někdo, co to je za typ?
Škoda, že nejsou lepší fotky - mince je to líbivá a má teda pořádnou patinu🙂 Kdyžtak mi ty fotky můžete hodit na mail a já je sem vyvěsím ať se tady aspoň něco děje.
Jinak k tomu typu..Herinek konkrétně tuto variantu nezná, ale typově by ji určitě zařadil do poměrně rozsáhlé rodinky typu 1239 (podle portrétu a opisu na rubu mince). Buď neměl tak kvalitní materiál a tečka nebyla vidět a nebo se k téhle opisové variantě nedostal. Neznamená to ale, že je to nějaká rarita - odlišné opisové varianty a jejich rubové x licové kombinace se vyskytují poměrně často.
Kdo ovšem tento typ popsal je Rumpl (Moravské vládní mince za třicetileté války III) a ten mu přiradil číslo 105. S odkazem na kus v Národním muzeu, nález Drevníky u Dobříše, 20,9mm/1,677g.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.